Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προκηρύξεις

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία [31/10/2022]


Η Δράση στοχεύει στην προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσης τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.


Προϋπολογισμός της Δράσης

47.656.000 ευρώ

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η Δράση δύναται να υλοποιηθεί σε κύκλους σε περίπτωση που οι ωφελούμενοι του α κύκλου υπολείπονται του αριθμού των 3.220 (των 3.000 στις ΛΑΠ και των 220 στην Δυτική Μακεδονία). Ο κάθε τυχόν επόμενος κύκλος θα αφορά στην προκήρυξη της δράσης εκ νέου για τον υπολειπόμενο αριθμό ωφελουμένων και έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού. Υποψήφιοι ωφελούμενοι, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν σε προηγούμενο κύκλο θα έχουν την δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης. Ο κάθε τυχόν επόμενος κύκλος προκηρύσσεται με την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης - μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης χρηματοδότησης των ωφελούμενων του προηγούμενου κύκλου.


Ωφελούμενοι της Δράσης

  • 3.000 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών από 1/1/2022 στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας) και
  • 220 νέες επιχειρήσεις αντίστοιχα που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών από 1/1/2022 στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία.


Επιχορήγηση

14.800 ευρώ ανά ωφελούμενο σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β εξάμηνου από την έναρξη

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το χρονικό διάστημα επιχορήγησης των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ.


Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι ωφελούμενοι πρέπει, μεταξύ άλλων, να εκπληρώνουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 30 έως 45 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 46ο) έως την ημερομηνία έναρξής τους στη ΔΟΥ.

β. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια,

γ. Να έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ (μετά την 01/01/2022 και υποχρεωτικά πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης).

δ. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

ε. Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Κατά την αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτικής πρότασης), επισυνάπτεται ηλεκτρονικά - το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης του επαγγελματία - πρώην ανέργου. Για τους ομογενείς ή τους πολίτες χωρών της ΕΕ προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού της χώρας προέλευσης.

στ. Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα εντός των επιλέξιμων Περιφερειών της παρούσας.

ζ. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης

η. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι εντάσσονται στη Δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:

  • Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
  • Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) για τον ομόρρυθμο εταίρο της
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)
  • Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
  • Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε του ν. 4430/2016 (Α 205).

Οι ατομικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί από πρώην ανέργους που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συσταθεί από εταίρους - μέλη πρώην ανέργους που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών που ισχύουν τα οριζόμενα στο ν. 4430/2016 (ΑΆ 205) και πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος του ωφελούμενου καθορίζει τον Υπεύθυνο του Έργου, ο οποίος έχει την γενική εποπτεία του έργου. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η ευθύνη της οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης του έργου, η υποχρέωση της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και η τήρηση όλων των παραστατικών, που αφορούν στο έργο. Τέλος, ο Υπεύθυνος του έργου είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία της επιχείρησης με τη Δ.ΥΠ.Α.

Οι ωφελούμενοι δραστηριοποιούνται (έδρα ή υποκαταστήματα) στις Διοικητικές Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.


Δικαιούχος της Δράσης

Η Δράση υλοποιείται με Δικαιούχο τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)


Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για τις θέσεις του 1ου κύκλου: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00

Καταληκτική ημερομηνία: Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.


Ηλεκτρονική Υποβολή

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr


Επικοινωνία – Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta

 



Συνημμένα Αρχεία
20/3/2023 Απόφαση Συμπληρωματικού Πίνακα Κατάταξης Εντάξεων
20/3/2023 Συμπληρωματικός Πίνακας Κατάταξης Εντάξεων
13/2/2023 Δεύτερη (2η) Απόφαση τροποποίησης της Προκήρυξης [Τελευταία τροποποίηση της Πρόσκλησης]
13/2/2023 ΦΕΚ δεύτερης (2ης) Απόφαση τροποποίησης της Προκήρυξης
27/1/2023 Πίνακας Κατάταξης Εντάξεων
27/1/2023 Πίνακας Κατάταξης Απορρίψεων
27/1/2023 Απόφαση Κατάρτισης Πινάκων Κατάταξης Αποτελεσμάτων
2/12/2022 ΦΕΚ τροποποίησης Προκήρυξης της Δράσης
31/10/2022 ΦΕΚ Προκήρυξης της Δράσης
31/10/2022 Πρόσκληση του Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)
31/10/2022 Εγχειρίδιο Νέας Υποβολής
31/10/2022 Πίνακας ΚΑΔ (Με πράσινη επισήμανση οι ΚΑΔ που ανήκουν στην ψηφιακή οικονομία, με κόκκινη επισήμανση οι μη επιλέξιμοι ΚΑΔ)
Επιστροφή



Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19