Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
29/5/2020 - Τι ισχύει για τους κανόνες σώρευσης για τα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, σε ό,τι αφορά τους κανόνες σώρευσης για τους συμμετέχοντες, ισχύουν τα εξής:

1. Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19: υπάγονται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Το όριο ενίσχυσης είναι 800.000 ευρώ και χορηγείται βάσει του προσωρινού πλαισίου (κεφ.3.1) για τις άμεσες επιχορηγήσεις. Στο όριο συνυπολογίζονται τυχόν άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση σε επίπεδο ομίλου με το ίδιο κεφάλαιο 3.1 του προσωρινού πλαισίου.

2. Εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις – Εγγύηση 80% για κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και επιδότηση της προμήθειας εγγύησης έως και 100%: υπάγονται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Όριο ενίσχυσης για την επιδότηση προμήθειας εγγύησης, βάσει του προσωρινού πλαισίου (κεφ. 3.1) για τις άμεσες επιχορηγήσεις, όπως αυτό περιγράφεται παραπάνω. Για το χορηγηθέν δάνειο δεν υφίσταται κανονιστικό όριο πέραν των αναφερομένων στη σχετική πρόσκληση.

3. Νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ: υπάγονται στον Κανονισμό de minimis. Όριο ενίσχυσης λόγω μειωμένου επιτοκίου έως 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ για εμπορευματικές μεταφορές) την τριετία σε επίπεδο επιχειρηματικού ομίλου, βάσει του ισχύοντος κανόνα de minimis (Κανονισμός ΕΕ 1407/2013). Δεν σωρεύει με τις ενισχύσεις του προσωρινού πλαισίου, αλλά μόνο με άλλες ενισχύσεις de minimis. (πηγή: Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων).

Τέλος, η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ σας ενημερώνει ότι οι ενισχύσεις που θα δοθούν στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημικής κρίσης του Κορωνοϊού (COVID -19), θα εξαιρούνται των περιορισμών που τίθενται στις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, ως προς την συμμετοχή του Δικαιούχου σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τη μη χρηματοδότηση/συγχρηματοδότηση επιμέρους κατηγοριών δαπανών από άλλα προγράμματα (π.χ. αυτής της απασχόλησης), υπό τις προϋποθέσεις και τους λοιπούς περιορισμούς που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.



Συνημμένα Αρχεία
29/5/2020 Πίνακας Καθεστώτων ενίσχυσης
29/5/2020 Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης
29/5/2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19
backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19