Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα και Ενδιαφέροντα
15/11/2016 - ΕΒΕΑ «EXPORTFORUM 2016» ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απηύθυνε χαιρετισμό κατά το «ExportForum 2016» που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Όπως επεσήμανε, το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα δεν είναι μία απλή επανεκκίνηση της οικονομίας με τον τερματισμό της ύφεσης, αλλά η οριστική έξοδος από αυτήν μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης που μόνο η αλλαγή του παραγωγικού πρότυπου της οικονομίας εγγυάται.

Οι βασικοί πυλώνες αυτού του νέου αναπτυξιακού πρότυπου, είναι τρεις: α) επαναφορά στην ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας (μέσω QE και αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων), β) προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων (με την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και με την αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων) και γ) ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου συνοψίζονται στην αξιοποίηση της γνώσης και του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και στη διοικητική αποτελεσματικότητα.

Σήμερα, παρόλο το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί όσον αφορά τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και επέκτασης των εξαγωγών, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, όπως το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να μειωθούν στο επόμενο διάστημα, η Ελλάδα έχει διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο του Grexit, ενώ οι τελευταίες εκθέσεις προβλέπουν για τη διετία 2017-2018 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων 9% και των εξαγωγών 4%.

Εφεξής αναμένονται οι εξής αναπτυξιακές δράσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου:

(α) ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως 5 Δεκεμβρίου, (β) βραχυχρόνια διευθέτηση του χρέους έως τέλος 2016, (γ) μερική άρση των capitalcontrols,(δ) χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και (ε) ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2017.

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν την ανθεκτικότητα αλλά και το δυναμισμό τους, καθώς τον Σεπτέμβριο είχαμε την μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών αγαθών των τελευταίων 33 μηνών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές η οποία περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της γνώσης και πληροφόρησης μέσω της δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος και διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας, την ενδυνάμωση των δομών και λειτουργιών της Οικονομικής Διπλωματίας μέσω της εκπόνησης Οδηγιών Επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης λειτουργίας γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης για την ανάπτυξη συνεργειών προώθησης της εξωστρέφειας.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ τρία ειδικά σχεδιασμένα χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 234 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας.

Κλικ εδώ για το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού.


backεπιστροφή

Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19