Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
26/10/2010 - Δήλωση Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τη συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ: «Δέσμη μέτρων για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»

Συνάντηση με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), πραγματοποίησε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στη συνάντηση, ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε δέσμη πολιτικών και θεσμικών πρωτοβουλιών για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και την έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτά τα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται:

  • Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ`Α οίκον», που θα αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα και αγορά.
  • Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ύψους 1 δις ¤, που θα προέλθουν από δημόσιους πόρους περίπου 460 εκ. ¤ και τα υπόλοιπα από τη συμμετοχή των Τραπεζών.
  • Το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), τη μετεξέλιξη ουσιαστικά του ΤΕΜΠΜΕ, που θα χορηγεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευνοϊκά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.
  • Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει κίνητρα με φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με προτεραιότητες την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα των νέων.
  • Η επίσπευση απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
  • Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από την προώθηση νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του έτους για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και την εν γένει απλοποίηση του επιχειρείν.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός επεσήμανε: «Είναι έτοιμο και θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου, το νομοσχέδιο που αφορά τη νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί, τις προτεραιότητές της, την επίσπευση των διαδικασιών, καθώς επίσης, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

Κυρίες και Κύριοι,

«Ο κ. Ξυνίδης, ο κ. Ρόβλιας και εγώ επισκεφθήκαμε σήμερα το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Στη ΓΣΕΒΕΕ νομίζω η Πολιτεία έχει βρει διαχρονικά έναν πολύ σπουδαίο κοινωνικό εταίρο, και έναν πολύ χρήσιμο συνομιλητή, ο οποίος διαθέτει πάντα επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους επιχειρηματίες που εκπροσωπεί. Και πραγματικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους πρωτεργάτες, οι οποίοι συνέστησαν σε αυτή την πρωτοπόρα οργάνωση στη χώρα μας.

Είχαμε λοιπόν, μία πολύ σημαντική και εποικοδομητική συνεργασία με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, και συζητήσαμε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Όπως είπε κι ο Πρόεδρος προηγουμένως, η πρώτη και μεγάλη προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση και η αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτή είναι και η δική μας μεγάλη προτεραιότητα. Να ξαναδώσουμε ζωή στην αγορά. Να ξανανέβουν οι τζίροι των επιχειρήσεων. Να ανασχέσουμε τη διαδικασία κλεισίματος επιχειρήσεων και λουκέτων, και να αρχίσει και πάλι σιγά σιγά να αυξάνεται η κατανάλωση. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει προβεί σε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες εξελίσσονται μέρα με τη μέρα και αποσκοπούν στη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, έχει προκηρυχθεί -και ελπίζω σε λίγες μέρες θα αρχίσει η εφαρμογή του- το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ`Α Οίκον», με συγχρηματοδοτικό εργαλείο το συγκεκριμένο ταμείο, το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση από τις Τράπεζες. Το πρόγραμμα αυτό αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις, σε ένα κλάδο πληττόμενο αυτή τη στιγμή, που είναι ο κλάδος οικοδομής. Αφορά ακόμα τη βιομηχανία και τα τεχνικά επαγγέλματα, και το εμπόριο βεβαίως. Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουμε να ξανα-κινηθεί η οικονομία στο συγκεκριμένο τομέα. Και αν χρειαστεί θα υπάρξει από τη δική μας την πλευρά, χρονική και χρηματοδοτική επέκτασή του.

Πριν από δύο ημέρες, με το συνάδελφό μου, τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράψαμε την ίδρυση ενός νέου ταμείου, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που έχει σχέση με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ρευστότητά τους, τη χρηματοδότησή τους. Περίπου 460 εκ ¤ θα «πέσουν» στην αγορά από την πλευρά του Κράτους και άλλα τόσα από τις Τράπεζες, δηλαδή 1 δις ¤ συνολικά. Θέλω να σας πω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 2 δις ¤ μόνο από αυτά τα δύο Προγράμματα, το «Εξοικονομώ κατ`ΑΟίκον», και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο, προηγουμένως, ιδρύεται μετά από δική τους πρόταση και μελέτη εδώ και χρόνια, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Η νέα οιονεί Τράπεζα, που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργείται για να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη ρευστότητα, στο δανεισμό και στη χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών δεκαετιών, που αυτή τη στιγμή γίνεται πραγματικότητα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις.

Θέλω να σας πω επίσης, ότι, επισπεύδουμε την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ζητήσαμε από τη ΓΣΕΒΕΕ τις απόψεις της για μια σειρά από προγράμματα που θέλουμε να προκηρύξουμε. Επίσης, επισπεύδουμε την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ από τα Υπουργεία, τους φορείς και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Κράτους, οι οποίες εκτελούν προγράμματα ΕΣΠΑ.

Να προσθέσω επίσης, ότι όλο αυτό το πλαίσιο που έχει να κάνει με την αδειοδότηση επιχειρήσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών της επιχειρηματικότητας είναι σε εξέλιξη, και μέχρι τέλος του χρόνου τέσσερα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ψηφιστούν από τη Βουλή, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που έχει να κάνει με την πρόσβαση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Είναι έτοιμο επίσης, και θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου, το νομοσχέδιο που αφορά τη νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί, τις προτεραιότητές της, την επίσπευση των διαδικασιών, καθώς επίσης, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά.

Είναι έτοιμος και θα σας παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα των νέων, οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη αξία και περιουσία της πατρίδας μας. Είναι 600.000 πτυχιούχοι, νέοι οι οποίοι είναι προικισμένοι με πολλά προσόντα. Τα τελευταία 6 χρόνια, πολλοί από αυτούς θέλουν να επιχειρήσουν στη χώρα και θα τους δώσουμε την ευκαιρία μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των δημόσιων επενδύσεων να επιχειρήσουν στη χώρα και να προσθέσουν αξία στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Όλο λοιπόν αυτό το πλαίσιο αποτελεί, από τη δική μας την πλευρά, την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε, από τη μία χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να ενισχύσουμε και να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Σε λίγους μήνες δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα από πλευράς πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα θα είναι μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε γιατί διαθέτουμε επιχειρηματίες ευέλικτους, έξυπνους, και αυτή τη στιγμή θα έχουν και την ολόπλευρη στήριξη του Κράτους, για να μπορούν να επιχειρούν με τρόπο ο οποίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της χώρας. Θα τα καταφέρουμε γιατί θα προσαρμόσουμε όλες μας τις ενέργειες και όλα μας τα προγράμματα, στο ζητούμενο. Και το ζητούμενο είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική, καινοτόμα οικονομία που θα δίνει προστιθέμενη αξία στη χώρα και στους ανθρώπους της. Και έχουμε ακόμα μία μεγάλη περιουσία: Τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους αυτής της χώρας, που είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ πολύ.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης