Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
24/10/2010 - Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Συνέδριο για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο: «Η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας»

«Η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και θα προωθείται ενεργά μέσα από κάθε πρωτοβουλία μας. Στόχος μας η Ελλάδα που αναπτύσσεται με δυναμισμό, ορθολογικά, βιώσιμα και άρα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον», δήλωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, στο πάνελ για τη «Δημιουργία πλαισίου για τις πράσινες επενδύσεις», στο Συνέδριο για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη σύσταση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, επισήμανε τις δράσεις που έχει μέχρι σήμερα δρομολογήσει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και κάλεσε όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη της χώρας.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού:

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία διπλή πρόκληση :

Πρώτον, να διασώσουμε τη χώρα δημοσιονομικά. Στην κατεύθυνση αυτή κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο και έχουμε καλά αποτελέσματα.

Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό θα περιλαμβάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σεβασμό στο περιβάλλον.

Η χώρα έχει μία πολύ μεγάλη αξία, τη νέα γενιά της. Έχουμε 600.000 επιστήμονες. Είναι οι εργάτες της γνώσης και αυτοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αξία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή.
Θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά κάποιες δράσεις που θα υλοποιήσουμε άμεσα :

  • Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός», προϋπολογισμού  30 εκ. €, που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχειακά ή λοιπά τουριστικά καταλύματα. Οι τουριστικές μονάδες που θα ενισχυθούν μέσω της Πράξης «Πράσινος Τουρισμός» καλούνται να βελτιώσουν τις λειτουργικές τους υποδομές και τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες με οικολογικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα τοπικά, γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. 
  • Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2010», προϋπολογισμού 30 εκ. €, που στοχεύει στη δηµιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειµένου να κάνουν παρεµβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας.
  • Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πράσινες Υποδομές 2010», προϋπολογισμού  30 εκ €, που στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο τοµέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ενέργειες ανακύκλωσης, επεξεργασίας απορριμμάτων, αποβλήτων κλπ).
  • Το πρόγραμμα «Υποστήριξη Ομάδων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (Ε&Τ)», προϋπολογισμού 23,73 εκ. €, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας.

Επίσης, αυτή τη στιγμή συντάσσεται ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με στόχο την καινοτομία. Καλούμε Έλληνες και ξένους να συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνουμε για ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας.

Την επόμενη εβδομάδα πηγαίνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.

Έχουμε επίσης προχωρήσει στην ίδρυση και εφαρμογή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και προχωράμε και στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Στόχος μας, η Ελλάδα που αναπτύσσεται με δυναμισμό, ορθολογικά, βιώσιμα και άρα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης