Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
27/2/2015 - Καινοτόμος ιδέα Έλληνα επιστήμονα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για να φθάσει στην αγορά

Συγκεκριμένα, η ιδέα του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Πέτρου Ρακιτζή με τίτλο CHIRALSENSE θα χρηματοδοτηθεί από τις επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας». 

Η ιδέα του κυρίου Ρακιτζή αφορά την βελτίωση με την χρήση πολωσιμετρίας της ευαισθησίας και της χρονικής κατανομής της ανίχνευσης της χειρομορφίας (ιδιότητα δύο μορίων να είναι εναντιόμορφα δηλ. να μην μπορούν να ταυτιστούν με την κατοπτρική τους εικόνα). Η μέθοδος προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της χημείας από την στερεοχημεία, την οργανική χημεία και την φυσικοχημεία μέχρι τη βιοχημεία, την υπερμοριακή χημεία και την φαρμακολογία.

Ο φορέας της χρηματοδότησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Κάθε χρόνο, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους, δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση πενταετών έργων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας» θεσπίστηκε το 2011 ως συμπληρωματική χρηματοδότηση για ερευνητές του ΕΣΕ, με σκοπό να συμβάλει στην τόνωση της καινοτομίας μέσω της μετατροπής των εφευρέσεων σε βιώσιμα προϊόντα!  Κάθε επιχορήγηση μπορεί να ανέλθει στα 150.000 ευρώ. Απευθύνεται σε όλους τους ερευνητές που λαμβάνουν ή λάμβαναν μέχρι προσφάτως επιχορήγηση του ΕΣΕ. Η χρηματοδότηση διαρκεί έως και 18 μήνες ανά έργο.

Σε αυτό τον γύρο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν συνολικά 442 αιτήσεις και ανακοινώθηκαν συνολικά 59 επιχορηγήσεις που θα δοθούν σε 15 χώρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, με την Ελλάδα να είναι μια από αυτές χάρη στην χρηματοδότηση της ιδέας του κυρίου Ρακιτζή .

Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτή η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την «απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας» (2015). Οι γύροι χρηματοδότησης λήγουν στις 5 Φεβρουαρίου, 28 Μαΐου και 1 Οκτωβρίου 2015. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι δικαιούχοι επιχορήγησης του ΕΣΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για έναν από τους τρεις γύρους της παρούσας πρόσκλησης.

 


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης