Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
28/9/2010 - «Δήλωση Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών»

Τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – ΕΤΕΑΝ, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

«Η μετεξέλιξη αυτή νοηματοδοτεί το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη. Το πώς βοηθάμε έμπρακτα την Ελλάδα του αβέβαιου σήμερα για να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Με περισσότερη σιγουριά, αυτοπεποίθηση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων. Ο στόχος μας είναι σαφής: τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία πρέπει να αποτελέσουν εργαλεία χρηματοδότησης της ανάπτυξης, αλλά και στροφής της οικονομίας σε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός, το ΕΤΕΑΝ, το νέο καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας, «θα είναι και επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. ΔΕΝ θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε είναι νομικά πρόσωπα. Θα συν-επενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, ή εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας  χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς».

«Εκτιμούμε ότι τα νέα χρηματοδοτικά μέσα θα κινητοποιήσουν δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ στην περίοδο 2010-2011, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετους πόρους το 2012 και το 2013». Καταλήγοντας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σήμερα, εδώ, τώρα, η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί από μόνη της και από κανένα αόρατο χέρι. Είμαστε κοντά στο πρόβλημα και δεν χαρίζουμε χρήματα με επιδοτήσεις. Επενδύουμε στο μέλλον με ευθύνη και ρεαλισμό. Όσοι έχουν ρόλο έχουν και χρέος να ανταποκριθούν στο εθνικό στοίχημα για ανάπτυξη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Υπουργού:

"Κάναμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Και συμφωνήσαμε ότι απέναντί μας έχουμε μια κοινή πρόκληση που δεν μπορεί να περιμένει. Απέναντί μας έχουμε την ανάγκη να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για να βάλουμε τη μηχανή μπροστά χρειάζεται χρήμα στην αγορά, "ανάσα" σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα και έξυπνα "αιμοδοτώντας" τις επιχειρήσεις όχι απλά για να επιβιώσουν. Κυρίως πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και αποδοτικά επενδυτικά σχέδια σε τομείς κλειδιά για την ανάπτυξη. Για ένα βιώσιμο και υγιές μοντέλο ανάπτυξης.

Η πρόκληση είναι σαφής και ξεκάθαρη: καλούμαστε ΚΑΙ να διαχειριστούμε τη δύσκολη συγκυρία ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση για ζεστό χρήμα στην αγορά ΚΑΙ να στρέψουμε την επιχειρηματικότητα στο μέλλον. Να επενδύσουμε στη νέα γενιά, να προωθήσουμε επενδύσεις σε κλάδους κλειδιά, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για προκοπή και ευημερία.

Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Αξιοποιούμε γι' αυτό τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και προωθούμε άμεσα και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδρυση νέων Επενδυτικών Ταμείων.

Ήδη έχετε ενημερωθεί ή ακούσει για τα νέα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τα Ταμεία JEREMIE και JESSICA, το Ταμείο Εξοικονομώ κατ`Α Οίκον για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Αλιείας.

Πλέον, στα καινοτόμα χρηματοοικονομικά μέσα έρχεται να προστεθεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας, το "Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – ΕΤΕΑΝ". Το ΕΤΕΑΝ το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.

Το γνωστό ΤΕΜΠΜΕ, με νόμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά τον νέο αναπτυξιακό σε ενάμιση μήνα από σήμερα, μετατρέπεται άμεσα σε ένα νέο φορέα για τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τη στήριξη των επενδύσεων.

Το ΕΤΕΑΝ θα είναι και επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. ΔΕΝ θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε είναι νομικά πρόσωπα. Θα συν-επενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, ή εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς.

Η μετεξέλιξη αυτή του ΤΕΜΠΜΕ νοηματοδοτεί το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη. Το πώς βοηθάμε έμπρακτα την Ελλάδα του αβέβαιου σήμερα για να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Με περισσότερη σιγουριά, αυτοπεποίθηση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων.

Ο στόχος μας είναι σαφής. Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία να αποτελέσουν εργαλεία χρηματοδότησης της ανάπτυξης, αλλά και στροφής της οικονομίας σε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Εκτιμούμε ότι τα νέα χρηματοδοτικά μέσα θα κινητοποιήσουν δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ στην περίοδο 2010-2011, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετους πόρους το 2012 και το 2013.

Ο συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα Ταμεία αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 6 δις Ευρώ στην επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις αφορούν σε τομείς - κλειδιά για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη:

· τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας από τη νέα γενιά,
· την ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη,
· τη διαχείριση του περιβάλλοντος, του υδατικού δυναμικού και των απορριμμάτων,
· την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
· την Κοινωνική Συνοχή,
· τη δημιουργία πόλων ανάπτυξης καθώς και πλέγματος οικονομικών δραστηριοτήτων.

Με απλά λόγια τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία γίνονται στυλοβάτες του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Δεν κλονίζουμε την αγορά, την εκσυγχρονίζουμε και ταυτόχρονα δημιουργούμε προϋποθέσεις για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή των τραπεζικών προϊόντων στις ανάγκες του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη. Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε στην επιχείρηση χρήσιμα και αποδοτικά εργαλεία, φθηνό δανεισμό και ευνοϊκά δάνεια όχι μόνο για επιβίωση αλλά και για υψηλού ρίσκου επενδύσεις στους τομείς της οικονομίας που έχει ανάγκη η χώρα για να επιβιώσει.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σήμερα, εδώ, τώρα, η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί από μόνη της και από κανένα αόρατο χέρι. Είμαστε κοντά στο πρόβλημα και δεν χαρίζουμε χρήματα με επιδοτήσεις. Επενδύουμε στο μέλλον με ευθύνη και ρεαλισμό. Όσοι έχουν ρόλο έχουν και χρέος να ανταποκριθούν στο εθνικό στοίχημα για ανάπτυξη".


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης