Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
19/6/2014 - Δηλώσεις ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια και Επιτρόπου Johannes Hahn

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn. Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Δεν πρόκειται να μακρηγορήσω. Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να καλωσορίσω τον Επίτροπο Johannes Hahn και να τον ευχαριστήσω για τη μεγάλη βοήθεια που έχει παράσχει στη χώρα κατά την διάρκεια της κρίσης.

Η προσέγγιση την οποία κάνω βασίζεται στην πολύ μεγάλη δουλειά η οποία έχει γίνει από τον προκάτοχο και φίλο μου,  τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Θα ήθελα να αναφερθώ πραγματικά με κολακευτικά λόγια σε αυτή την εργασία που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, ώστε να μπορούμε να βασίσουμε τις προσπάθειές μας από εδώ και πέρα.

Με τον Επίτροπο Johannes Hahn συζητήσαμε, έστω κι αν ήταν η πρώτη και σχετικά σύντομη συνάντησή μας, μία ευρύτατη σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο το ΕΣΠΑ το οποίο λήγει και τη βελτίωση της απορροφητικότητάς του, όσο και αυτό το οποίο πια έχει γίνει γνωστό ως νέο ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - πράγμα πολύ σημαντικό - που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γενικό πλαίσιο που αφορά το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είχαμε την ευκαιρία να το προσεγγίσουμε με τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn και θα το συζητήσουμε και σε βάθος ξανά, είναι η δυνατότητα γρήγορων κινήσεων που θα επιφέρουν κατά το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με τους πόρους που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αντικείμενο ιδιαίτερης στόχευσης για εμάς. Καταλήγω: Όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία είναι στην διάθεσή μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία στην πορεία της έξω από αυτή τη μεγάλη κρίση.

Κύριε Επίτροπε και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ πολύ».

J. HAHΝ: «Κύριε Υπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας συναντήσω, μόνο μία εβδομάδα αφού αναλάβατε τα καθήκοντά σας. Έχουμε έρθει σε επαφή στο παρελθόν υπό την προηγούμενη ιδιότητά σας.

 Όμως είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την επαφή και με τη νέα σας ιδιότητα. Όπως είπατε και εσείς, η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία και ήταν μία από τις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το έκανε. Οι άλλες δυο είναι η Γερμανία και η Πολωνία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όπως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ξεπερνά το 80%, πράγμα που καθιστά την Ελλάδα έναν πρωταθλητή στον τομέα αυτό.

Όπως είπα και πριν είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η δυναμική σχέση που υπάρχει. Επίσης, θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό σας,  τον κ. Χατζηδάκη,  που μαζί με το επιτελείο του συνέβαλε και αυτό στην επίτευξη των στόχων του Υπουργείου.

Όλοι μαζί από κοινού θα πρέπει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων,  με καλύτερες προοπτικές για την Ελλάδα.

Σήμερα ήταν μία συνάντηση γνωριμίας. Ωστόσο,  είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Υπουργό να εστιάσουμε σε διάφορα θέματα που προκύπτουν από τη νέα πολιτική. Ένα από αυτά τα θέματα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε, να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ευκαιρίες που δίνονται στις επιχειρήσεις αυτές από το νέο κανονισμό.

Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Πρέπει επίσης να εντοπίσουμε και τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κάποια Clusters. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα,  σε κάποια χρόνια από τώρα,   θα μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις και σίγουρα θα μπορέσουμε να μετρήσουμε και αυτό το βαθμό της επιτυχίας της Ελλάδας μέσα από τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Ευχαριστώ τον κ. Επίτροπο. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω  και πάλι ότι προσβλέπω σε μία συνεργασία μαζί του. Θα ήθελα να προσθέσω  απλώς ότι είχα και την ευκαιρία να τον διαβεβαιώσω για το αυτονόητο:

Ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ξέρουμε καλά ότι η συνέχιση και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος τρόπος ώστε η κοινωνία μας να βγει από την κρίση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης