Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
12/12/2013 - Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn, μετά τη συνάντησή τους

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης: «Για το ΕΣΠΑ το τελευταίο διάστημα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι απορροφήσεις εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων και παράλληλα στις αρχές αυτής της εβδομάδας η Κυβέρνηση υπέβαλλε την πρότασή της για τη νέα προγραμματική περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ.

Ένα ΕΣΠΑ, που θέλουμε να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι' αυτό τον λόγο στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι' αυτό τον λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα που θα το απλουστεύσουν δραστικά.

Αυτά συζητήσαμε με τον Επίτροπο τον κ. Hahn».

J. Hahn: «Καλημέρα. Κατ' αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως τον κ. Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη για το νέο πρόγραμμα που μας υπεβλήθη προ δυο ημερών, το οποίο πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να τονίσω ότι αυτό το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία. Ενώ μέχρι πρότινος τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις Περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22 θα ανέβει στο 35%.

Τούτο λεχθέντος θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι πράγματι έχω δει την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Χτες ήμουν την Κρήτη, οπότε διαπίστωσα ότι ο Περιφερειάρχης εκεί, ο οποίος δεν ανήκει στο ίδιο Κόμμα, παρ' όλα αυτά εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Υπουργό για την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι σημειώνεται πρόοδος.

Δεύτερον θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω το γεγονός ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που εδώ στην Ελλάδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήτοι την ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας. Βεβαίως δίνεται έμφαση επίσης στις υποδομές, ωστόσο κι εμείς συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το μέλλον βρίσκεται στην προώθηση της οικονομίας, στην οικονομική ανάκαμψη γι' αυτό και εκτιμούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως προς τα εκεί οδεύουμε.

Και μάλιστα αυτό είναι ακόμη πιο αξιόλογο δεδομένης της επερχόμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό ως ένδειξη έρχεται να βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες γιατί δίνει ένα βέλτιστο παράδειγμα και επομένως η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ευτυχής.

Επίσης είναι εξαιρετικό αναφορικά με τη φήμη, το όνομα και την εικόνα της χώρας, το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία το ποσοστό απορρόφησης βελτιώνεται διαρκώς, δηλαδή η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί 4η, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης