Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
22/6/2012 - Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Θέλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη.

 

Ευχαριστώ επίσης τον κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα καλά του λόγια και για τις ευχές του. Εκτός από την πολύ καλή δουλειά που έκανε το διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, έχει πολλές χρήσιμες ιδέες, γνωρίζει τα θέματα και ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και στο μέλλον.

Είναι μεγάλο το φορτίο που αναλαμβάνουμε, αλλά μεγάλες είναι και οι απαιτήσεις της συγκυρίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρίσκεται η χώρα μας. Είμαστε ακόμα στο χείλος του γκρεμού, στη δίνη μιας πρωτόγνωρης ύφεσης, με δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των συμπολιτών μας.

 

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Αλλά χρειάζεται να κάνουμε μια καινούρια αρχή.

 

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Γιατί διαφορετικά κάθε πρόγραμμα εξυγίανσης δεν θα οδηγεί στα ποθούμενα αποτελέσματα. Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και συστημική. Είναι αποτέλεσμα της επικράτησης ενός παρωχημένου μοντέλου ανάπτυξης που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα και ενοχοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Επικράτησε η στρεβλή εντύπωση ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς εργοδότες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά.

 

Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Ο δρόμος μας έχει ένα προορισμό: εθνική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ανάπτυξη όχι με ευχές και προσευχές, αλλά με πολιτικές που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχει πολύ μεγάλη σημασία η πολιτική κατάσταση και ιδιαίτερα η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ένα καινούριο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα και να δείξει ότι αλλάζει πορεία.

 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα που αθροίζουν σχεδόν το 48% των πολιτών είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό. Τη συνεννόηση αυτή μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και πέρα από αυτά, οι συνεργάτες μου κι εγώ θα προσπαθήσουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Χρειάζεται όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κάθε τι άλλο, κάθε μικροπολιτική ή μικρόψυχη προσέγγιση της πραγματικότητας είναι ανάξια της κρισιμότητας των στιγμών που διανύουμε.

 

Πέρα από αυτό, και πέρα από την προσπάθεια που θα καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει μεγάλο βάρος να σηκώσει στους ώμους του. Λόγω του ρόλου του. Αλλά και του μεγέθους του. Έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Οι προτεραιότητες, λοιπόν, του Υπουργείου, σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύο, οι εξής: η στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

 

Η πρώτη, η στήριξη της ρευστότητας, για να μην πέσει η αγορά σε ακόμα βαθύτερο τέλμα. Αγορά χωρίς χρήματα είναι σαν μια βρύση χωρίς νερό.

 

Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για να εξασφαλίσουμε την ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικότερα χρειάζεται ταχύτερη προώθηση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Αλλά και να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα, τις επενδύσεις.

 

Αλλά και από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Τον Επενδυτικό Νόμο, με στοχευμένη διόρθωση. Το ΕΤΕΑΝ, προσαρμόζοντας τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς ειδικότερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το ΕΣΠΑ, για την άμεση κινητοποίηση και εκταμίευση πόρων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη άμεση επιστροφή από το Δημόσιο, στις επιχειρήσεις, των χρημάτων που τους οφείλει, ύψους 6 δις ευρώ, καθώς και η διευκόλυνσή τους με άλλους τρόπους.

 

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και ελκυστική για επενδύσεις. Με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν νέες δουλειές.

 

Το Δημόσιο δεν μπορεί να αυξήσει την απασχόληση. Νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες, καταπολέμηση της διαφθοράς, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Απελευθέρωση αγορών από ρυθμιστικά εμπόδια, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Αυτοί είναι οι παράγοντες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα που τόσο έχουμε ανάγκη. Αυτοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στο να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα στην ελληνική αγορά και οικονομία.

 

Μίλησα ήδη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τη διάσταση που έχει να κάνει με τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Μια διάσταση ακόμα πιο σημαντική μετά τη σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα αυτό, φυσικά, θα το αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα και με πολλή προσοχή.

 

Κυρίες και Κύριοι, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ανηφορικό και δύσκολο, αλλά μπορούμε να πετύχουμε ως χώρα.

 

Η χώρα αυτή γέννησε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Και θα μείνει στην Ευρώπη με ευρωπαϊκή λογική και με ελληνική επιμονή και περηφάνια. Πιστεύοντας στον Έλληνα και στις ικανότητές του. Στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Περιορίζοντας το Δημόσιο στον πραγματικό ρυθμιστικό του ρόλο και επιτρέποντας στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να οραματιστούν και να δημιουργήσουν. Να παλέψουμε και να κερδίσουμε το στοίχημα για μας και τα παιδιά μας. 

 

Στην προσπάθεια αυτή δε θα είμαι μόνος, αλλά έχω την τύχη να έχω ικανούς συνεργάτες με τους οποίους γνωρίζομαι από χρόνια και μοιραζόμαστε παρόμοιες ιδέες. Τον Σταύρο Καλογιάννη, τον Νότη Μηταράκη, τον Θανάση Σκορδά.

 

Με τη βεβαιότητα ότι εκφράζω και αυτούς, ζητώ από όλους σας καλοπροαίρετη συνεργασία, καλοπροαίρετη συνεννόηση και πολλή δουλειά. Κάποιοι από εσάς με γνωρίζετε ήδη από την προηγούμενή μου θητεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε σας, αλλά και σε όσους με συναντούν πρώτη φορά, λέω ότι σας θέλω σύμμαχους στην προσπάθεια αυτή. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχετε υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Κατανοούμε τη θέση των εργαζομένων. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντί σας. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες.

 

Οι εποχές είναι δύσκολες. Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας. Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν κινηθούμε όλοι μαζί, με ενότητα, όπως το 1974 με τον Καραμανλή. Αν δουλέψουμε με ταχύτητα και με σύστημα. Αν βάλουμε πείσμα να πολεμήσουμε μαζί τη μεγάλη κρίση, γιατί είμαστε Έλληνες και μπορούμε. Αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω: Πως χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα, σαφείς στόχους και πολλή δουλειά μπορούμε να ανέβουμε την ανηφόρα και να ανέβουμε στην κορυφή. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

 


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης