Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
6/5/2009 - Συμπεράσματα του συνεδρίου «Bridging the Gap - High Tech Entrepreneurship in Greece and Synergies With Silicon Valley» με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ελευθέριο Σταυρόπουλο

Σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ιδιαίτερα της μικροηλεκτρονικής υπάρχουν για ελληνικές ΜΜΕ στην περιοχή της Silicon Valley, τη «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα σημαντικές επενδύσεις μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς η Ελλάδα προσφέρει πολύ καλές συνθήκες για την εγκατάσταση και ανάπτυξη των τμημάτων έρευνας και σχεδιασμού τεχνολογίας.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση που πλήττει τις ΗΠΑ, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος στον τομέα της μικροηλεκτρονικής μπορούν στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης επ`Α ωφελεία και των δύο πλευρών, σύμφωνα με τους επενδυτές και συμμετέχοντες στις εργασίες συνεδρίου "Bridging the Gap - High Tech Entrepreneurship in Greece and Synergies With Silicon Valley" που διοργανώθηκε στις 1-2 Μαίου στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ της Καλιφόρνιας στο Palo Alto στην καρδιά της Silicon Valley, με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ελευθέριο Σταυρόπουλο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου που τελούσε υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας και του Ελληνικού Προξενείου στο San Francisco, η Ελλάδα χάρις στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, τις υποδομές και τις συνεργίες του συνεργατικού σχηματισμού ΜΜΕ μικροηλεκτρονικής (Cluster) «Corallia» και του πολύ φιλικού επενδυτικού νόμου που διαθέτει με σημαντικά οικονομικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για εταιρίες της Silicon Valley να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και σχεδιασμού τεχνολογίας τους στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν παραδείγματα επιχειρήσεων, όπως αυτό της εταιρείας Byte Mobile, η οποία με έδρα τις ΗΠΑ έχει εγκαταστήσει το τμήμα έρευνας και σχεδιασμού νέων προϊόντων της στο Επιστημονικό Πάρκο στην Πάτρα δημιουργώντας 65 νέες θέσεις εργασίας για αποφοίτους του τοπικού Πανεπιστημίου, κλείνοντας παράλληλα το αντίστοιχο τμήμα έρευνας που διατηρούσε στην Ινδία όπου τα τελευταία χρόνια μαζί με την Κίνα έχουν συγκεντρωθεί πολλές τέτοιες επενδύσεις από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, αίσθηση έκανε στους συνέδρους το π.χ. της ελληνικής εταιρείας Hellic μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών (μικροτσίπ) που ξεκίνησε από  νέους ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι οποίοι με πολύ δουλειά και  την υποστήριξη του συνεργατικού σχηματισμού ΜΜΕ μικροηλεκτρονικής (Cluster) “Corallia», που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με πόρους της Ε.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», έφτασαν στο σημείο να ανοίξουν πριν από λίγο καιρό γραφείο στον ¶γιο Φραγκίσκο καθώς μεγάλο μέρος των πωλήσεων των προϊόντων που αναπτύσσουν στην Ελλάδα πωλούνται σε επιχειρήσεις της Silicon Valley. Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 45 άτομα προσωπικό και έχει επίσης γραφεία στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ. Σταυρόπουλος, εκπροσωπώντας στο συνέδριο τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, η Ελλάδα έχει βάλει στόχο να μετατρέψει την ελληνική οικονομία από οικονομία έντασης εργασίας που ήταν στο παρελθόν σε οικονομία έντασης γνώσης καθώς η Χώρα διαθέτει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να υποστηρίξει αυτή την στροφή και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Στην παρουσίασή του ο κ. Σταυρόπουλος ανέλυσε σε διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, σε επενδυτές και διευθυντές σημαντικών εταιρειών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) της περιοχής της Silicon Valley, το συστηματικό έργο και τις πρωτοβουλίες που έχε αναπτύξει από το 2004 επί υπουργίας του κ. Δ. Σιούφα και στη συνέχεια του κ. Χ. Φώλια, το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει τμήματα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας τόσο στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, όσο και σε άλλους τεχνολογικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η βιοτεχνολογία, η αγρο-βιοτεχνολογία κ.α. με αξιώσεις, καθώς για τη στελέχωσή τους διαθέτει διεθνώς ανεγνωρισμένο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, ενώ για την υποστήριξη τους διαθέτει 69 και πλέον ερευνητικά κέντρα, 7 τεχνολογικά πάρκα, 8 θερμοκοιτίδες καινοτόμων επιχειρήσεων, 5 πόλους καινοτομίας και άλλες υποδομές και δίκτυα που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω κυρίως του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα» 2000-2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σταυρόπουλος.

Παράλληλα, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας μαζί με τον Πρόεδρο του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) καθηγητή κ. Ν. Χαριτάκη, που ήταν από τους συν-διοργανωτές του συνεδρίου, παρουσίασαν τα κίνητρα και τις δυνατότητες που προσφέρει ο Αναπτυξιακός Νόμος καθώς και τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) της Χώρας για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ειδική πρόσκληση απεύθυνε ο κ. Σταυρόπουλος, εκ μέρους του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, στους Έλληνες φοιτητές των πανεπιστημίων της περιοχής (Στανφορντ, Μπέρκλευ κ.α.), που είχαν και την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου, να επενδύσουν τις γνώσεις, και την εμπειρία που θα αποκομίσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και της επαγγελματικής τους απασχόλησης στις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μάλιστα σημαντικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας νέων που έχει εξαγγείλει ο ΥΠΑΝ για το οποίο πολλά ελληνόπουλα της περιοχής δήλωσαν ότι επιθυμούν να αξιοποιήσουν για να ξεκινήσουν μία καινοτόμο ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη στο διήμερο συνέδριο όπου μετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), της πρωτοβουλίας νέων επιχειρηματιών Open Coffe. Χάρις στη συμβολή του Ελληνικού Προξενείου του Αγίου Φραγκίσκου και της Προξένου κας Π. Στεφανίδου και του Ακολούθου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μ. Μπελιμπασάκη, σημαντική ήταν η συμμετοχή και ελληνο-αμερικανών επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών καθηγητών και πολιτικών προσωπικοτήτων της περιοχής. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό του για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και την προώθηση ελληνικών προϊόντων και εταιρειών στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σταυρόπουλος συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ κα Jeniffer Bond, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου, και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ για την από κοινού με την Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα διοργάνωση και άλλων τέτοιων συνεδρίων και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών, ερευνητικών και πολιτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Ελληνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και το αντίστοιχο των ΗΠΑ έχει ενισχυθεί από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας το 2008 από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κας Deborah Wince-Smith και το Σεπτέμβριο του 2009 έχει προσκληθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης στην Ουάσιγκτον όπου πρόκειται να διοργανωθεί παγκόσμια συνάντηση που θα επαναξιολογήσει τη διεθνή οικονομική κρίση παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις στην έναρξη της οποίας αναμένεται να μιλήσει ο Πρόεδρος Ομπαμα.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό δημοσίευμα στην παρακάτω διαδρομή: ΚΕΡΔΟΣ - 22/05/2009


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης