Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
12/5/2009 - «Η Συμβολή της Βιοτεχνολογίας στην Ανταγωνιστικότητα Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ελλάδα»

«Η Συμβολή της Βιοτεχνολογίας στην Ανταγωνιστικότητα Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ελλάδα», ήταν το θέμα της εισήγησης του Ειδικού Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ε. Σταυρόπουλου στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Βιοτεχνολογίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα (8-9 Μαίου 2009)

Ο κ. Σταυρόπουλος στην παρέμβασή του επισήμανε ότι αναμένεται να είναι τεράστιο το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την ανάπτυξη του της βιοτεχνολογίας στη χώρα μας με την ανάπτυξη νέων ΜμΕ με έμφαση στην επιστημονική καινοτομία και υψηλή τεχνολογία.

«Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας στα ερευνητικά εργαστήρια  της χώρας σε μια σειρά από επιστημονικούς τομείς, όπως την ιατρική, τη βιολογία, τη χημεία, τη φυσική, τη μικροηλεκτρονική, τη νανοτεχνολογία, την  πληροφορική, το περιβάλλον κ.α. Παράλληλα, η ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνολογίας θα έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση ασθενειών (νέα φάρμακα), στις υπηρεσίες υγείας (νέες διαγνωστικές μέθοδοι), στη διατροφή (νέα προϊόντα διατροφής), καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος (νέες τεχνολογίες απορρύπανσης, βιοαισθητήρες, νέα γένια καυσίμων), γενικότερα  δε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της χώρας μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα του ΥΠ.ΑΝ σήμερα ο τζίρος από τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη χώρα μας ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, με περίπου 70 επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται  στον κλάδο. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις από το χώρο των φαρμάκων, των υπηρεσιών υγείας, των τροφίμων , των ιατρικών διαγνωστικών κα εξαρτημάτων, των  υπηρεσιών απορρύπανσης και βιολογικών καθαρισμών κ.λ.π.

Από τη μελέτη των διεθνών τάσεων και από τα στοιχεία των εγχώριων επιχειρήσεων, προκύπτει ότι οι τομείς της ιατρικής βιοτεχνολογίας, των ιατρικών συσκευών, των βιοκαυσίμων, των  βιοαισθητήρων και των βιο-αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πρόοδο την επόμενη δεκαετία στη χώρα μας.

Ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε στον επιτυχημένο συνεργατικό σχηματισμό επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων (cluster) που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της μικροηλεκτρονικής και σημείωσε ότι στο σχεδιασμό του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη βρίσκεται και η υποστήριξη αντίστοιχων στον τομέα της βιοτεχνολογίας με έμφαση στο φάρμακο, την αγροτο-βιοτεχνολογία και τις διαγνωστικές συσκευές –βιοαισθητήρες.

Κλείνοντας, ο κ. Σταυρόπουλος επισήμανε το τεράστιο οικονομικό όφελος που θα  προκύψει από ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνολογίας στη χώρα, τόσο με την ανάπτυξη νέων ΜμΕ με έμφαση στην επιστημονική καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, που θα αξιοποιήσουν το υπάρχον και ολοένα αυξανόμενο υψηλού επιπέδου επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα και τη διασπορά, όσο και με την ανάπτυξη των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο παγκοσμίως επιστημονικό και τεχνολογικό κλάδο».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης