Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
29/4/2010 - Ομιλία ΥΠΟΙΑΝ στο 14ο Συνέδριο Economist

Κυρίες και κύριοι,
Είναι γεγονός ότι η φετινή συζήτηση προσλαμβάνει ένα, θα έλεγα, δραματικό χαρακτήρα. Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου η οικονομική συγκυρία και τα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα μας, βρίσκονται τόσο έντονα στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας και προσοχής, επιβάλλοντας μία ουσιαστική συζήτηση με πραγματικούς όρους και όχι για μία γενικόλογη διατύπωση αρχών και ιδεών.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και μία κρίσιμη αλλά και ιστορική συγκυρία για τη χώρα.
Η συγκυρία είναι ιστορική γιατί καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε, άμεσα και παραγωγικά, τα δυσμενέστερα οικονομικά δεδομένα που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Γιατί μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να πετύχουμε μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 25 δις ευρώ διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και χαράζοντας μία νέα πορεία ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι αναλυτές, έχουν απαντήσει ήδη αρνητικά.
Επιτρέψτε μου να πάω αντίθετα στο ρεύμα και να επιχειρηματολογήσω ότι το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά «ανοικτό». Ότι, κάτω από προϋποθέσεις, η κρίση αυτή αποτελεί ευκαιρία να χτίσουμε μία νέα δυναμική και βιώσιμη οικονομία.

Και δεν είναι μόνη. Τη στιγμή που οι κερδοσκόποι στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, ακόμα και στην Αθήνα παίρνουν ανοικτές θέσεις ενάντια στα ελληνικά ομόλογα, η Κυβέρνηση της Ελλάδας και μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού «παίρνουν θέση», όχι μόνο ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αλλά ότι θα οικοδομήσουμε ένα καλλίτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
Τι μας κάνει αισιόδοξους;
Κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:
• Η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων
• Το πλούσιο αναξιοποίητο απόθεμα της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Το μοναδικό περιβάλλον της, η νησιωτικότητά της και το πλούσιο πολιτιστικό της κεφάλαιο
• Ο πρωταγωνιστικός της ρόλος, διεθνώς, στη ναυτιλία
• Το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει

Πλεονεκτήματα που δημιουργούν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους για επενδύσεις στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες, στα ενεργειακά δίκτυα, στα λιμάνια, στις ΑΠΕ, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, σε θεματικά πάρκα, στο θαλάσσιο τουρισμό, σε υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, σε ναυτιλιακές υπηρεσίες, στη βιοτεχνολογία, στα φάρμακα, στην έρευνα, στην πληροφορική και σε τόσους άλλους τομείς.
Υπάρχει–ναι υπάρχει σήμερα-έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που αντανακλάται στο πλήθος των επενδυτικών προτάσεων που αξιολογούνται αυτή την περίοδο στο Υπουργείο μας καθώς και των κατατεθειμένων μεγάλων επενδυτικών projects ύψους άνω των 20 δις που αναμένουν το πράσινο φως, την πολυπόθητη αδειοδότηση για άμεση υλοποίηση. 
Γιατί αυτά δεν έχουν πραγματωθεί μέχρι  τώρα; Γιατί, αγαπητοί φίλοι, η ελληνική οικονομία ήταν και παραμένει  ακόμα μέχρι σήμερα καθηλωμένη στο  έδαφος, δεμένη σαν τον Γκιούλιβερ με χιλιάδες κλωστές και σπάγκους ατέρμονων γραφειοκρατικών εμπλοκών, διοικητικών διαδικασιών, αδιαφανών συναλλαγών, αξεπέραστων εμποδίων, μεγάλων  καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων, υψηλού κόστους συναλλαγών για τη διεκπεραίωση καθημερινών πράξεων  και αδράνειας στην εξυγίανση  των αγορών.

Αυτά τα δεσμά  έχουμε αρχίσει να τα σπάμε. Αυτές τις  εμπλοκές να ξεπερνάμε απελευθερώνοντας δυνάμεις που δεν τις είχαμε φανταστεί.
Τι κάναμε μέχρι  σήμερα
Μέσα στους  πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, και παρά την κρίση:

• Ξεμπλοκάραμε  μεγάλες επενδύσεις άνω των 2 δισεκ. ευρώ που είχαν κολλήσει για πάνω από δύο χρόνια.
• Ανακοινώθηκαν ήδη μεγάλες συμφωνίες με ξένους επενδυτές για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, για τον Αστακό και βρίσκονται στα σκαριά αρκετές ακόμα με την άοκνη υποστήριξη του  Invest in Greece.
• Ξεμπλοκάραμε ήδη το ήμισυ των οφειλών προς ιδιώτες από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο, αναπληρώνοντας οφειλές άνω των 450 εκ. ευρώ μέσα σε πέντε μήνες, όταν για όλο το 2008 είχαν δοθεί μόλις 500 εκ. ευρώ.
• Παραλάβαμε το λιμάνι του Πειραιά σε γενική απεργία με όλα τα θέματα ανοικτά. Σήμερα επικρατεί εργασιακή ειρήνη, με δύο παρόχους, τον ΟΛΠ και την COSCO –ΣΕΠ να αναπτύσσουν τις υπηρεσίες τους και τον ΟΛΠ να προωθεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης του 1δισεκ. Ευρώ μέχρι το 2004.
• Ολοκληρώνουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές για τον θαλάσσιο τουρισμό ώστε η Ελλάδα να γίνει τόπος έλξης υπηρεσιών και με την οριστική άρση του καμποτάζ,  τα λιμάνια της χώρας μας να γίνουν διεθνείς κόμβοι θαλάσσιας κρουαζιέρας.
• Διπλασιάσαμε μέσα σε έξι μήνες την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, και με το νέο νόμο που ψηφίσαμε απλοποιήσαμε δραστικά όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είχαν καθηλώσει το ΕΣΠΑ. Μέσα στον Μάιο υπογράφονται οι Επιχειρηματικές Συμφωνίες Υλοποίησης με τις Περιφέρειες και τα Υπουργεία κάνοντας πράξη την αποκέντρωση των πόρων προς την Ελληνική Περιφέρεια στη βάση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
• Υπέγραψα σήμερα την πρώτη ανατιμολόγηση των φαρμάκων με μειώσεις πάνω από 20%, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων περίπου 1,9 δις. ευρώ το χρόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να πάψει η χώρα μας να είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες στα φάρμακα.

• Βάλαμε και συνεχίζουμε να βάζουμε τάξη στην αγορά με ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού και του καταναλωτή. Ολοκληρώσαμε το Παρατηρητήριο Τιμών για πάνω από 1000 προϊόντα.

Η στρατηγική και οι στόχοι

Κυρίες και Κύριοι,
Αυτά που πετύχαμε τους πρώτους έξι μήνες είναι πολλά σε σχέση με το παρελθόν αλλά τίποτα σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνου και πρέπει να τα κάνουμε. Είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας, μιας στρατηγικής που έχει τέσσερεις συγκεκριμένους στόχους και δέσμες πολιτικών:
Πρώτον, να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αλλάξει ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Προωθούνται ήδη ριζικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση της επιχειρηματικότητας. Σημαία μας η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα:
• Ολοκληρώσαμε το σχέδιο νόμου , το οποίο σήμερα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Σε τρεις μήνες από τη ψήφιση του νόμου,  όποιος επιθυμεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση θα το πετυχαίνει σε μία μέρα και ένα βήμα, από 38 ημέρες και 15 βήματα που απαιτούνται σήμερα. Όλες οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά θα διεκπεραιώνονται από υπηρεσίες μιας στάσης (one stop shop), οι οποίες, μέσω των Επιμελητηρίων και του ΓΕΜΗ, διασυνδέονται ηλεκτρονικά πλέον με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες με δεκάδες υπηρεσίες.  Από αυτή και μόνο τη τομή, μειώνεται περίπου κατά 70% το κόστος ίδρυσης για την επιχείρηση, ενώ η χώρα μας ανεβαίνει 97 ολόκληρες θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας.

• Προχωρούν ταυτόχρονα οι αλλαγές τόσο στον νόμο «Γρήγορης Αδειοδότησης» (Fast Track), ελαχιστοποιώντας τον απαιτούμενο χρόνο για την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, όσο και στην αναβάθμιση των βιομηχανικών υπηρεσιών.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης