Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
19/7/2010 - Μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή την υπογραφή σήμερα του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

«Κυρίες και κύριοι, οι τελευταίοι μήνες ήταν ίσως η δυσκολότερη περίοδος που πέρασε ποτέ η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα βιώνει μία πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία. Εξαιτίας παθογενειών που μάστιζαν επί πολλά χρόνια τη χώρα μας, βιώνουμε με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες βρεθήκαμε τόσο κοντά σε ένα τόσο μείζονα κίνδυνο, αυτό της χρεοκοπίας, γι΄ αυτό κι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δίνουμε μια σκληρή μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις και καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία για τη χώρα μας, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να εξασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμοιο του οποίου ουδέποτε υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Με τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην οικονομία, στο κράτος και στους θεσμούς, η επιτυχία αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Όμως πετύχαμε, γιατί η προσπάθεια δεν έγινε μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά από ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Με τη δουλειά, την επιμονή και την υπομονή του απέδειξε ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα κι είναι διατεθειμένος να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για να σώσουμε την πατρίδα μας από βέβαιη πριν λίγους μήνες καταδίκη σε διαρκή ύφεση και μαρασμό.

Με τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας της οικονομίας μας, αλλά εντέλει και της ίδιας της κοινωνίας. Κάναμε όλοι μαζί το πρώτο και βασικό βήμα, για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας: Κερδίσαμε το χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανασάνει, για να διορθώσουμε τις παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ.

Χρέος μας τώρα είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με το ίδιο θάρρος, με την ίδια τόλμη, με την ίδια αποφασιστικότητα. Με μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας.

Και όπως πετύχαμε μέχρι σήμερα, έτσι είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε όλοι μαζί και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλους τους κοινούς μας στόχους κι είναι αυτή ακριβώς η πίστη μου στη συλλογική προσπάθεια που δίνει στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010-2013 έναν διπλό συμβολισμό:

Πρώτον, αποδεικνύει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το πλέον παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας μας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν στον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας, της μειωμένης ζήτησης και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Δεύτερον, αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ώστε να αλλάξουμε οριστικά πορεία και οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πρωτεργάτες στον αγώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό γιατί το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δεν είναι απλώς ακόμη ένα εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Αποτελεί το συμβόλαιο για τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και αγοράς, επικυρώνει τη δέσμευσή μας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτιώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη συνεργασία των παραγωγικών φορέων, τη συμμετοχή των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τη στήριξη του Έλληνα καταναλωτή, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί, έχοντας δημιουργήσει μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο εύρωστη.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλία».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης