Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
26/11/2011 - Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Την πλήρη άρση του καμποτάζ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σήμερα ,Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 στην 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το πολυνομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη άρση του καμποτάζ, θα ωφελήσει την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην χώρα, καταργώντας ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο και θα καταστήσει την δραστηριοποίηση στον χώρο της κρουαζιέρας από πλοία με σημαία τρίτης χώρας στην Ελλάδα πολύ πιο ευέλικτη».

Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τα εργαλεία που το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει στη μάχη για τη στήριξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τα οποία είναι τα εξής:

Η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, που έχει ήδη ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ακόμη και κατά 65% τον προηγούμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό ο  ΟΠΕ και ο ΕΟΤ συνεργάζονται για την υιοθέτηση ενός ενιαίου εθνικού brand, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας μας στο εξωτερικό.

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος  με την εφαρμογή του one stop shop, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τα τεχνικά επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις, το νέο προ-πτωχευτικό δίκαιο, τη διεύρυνση του fast track, η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών εργασιών, τη θεσμοθέτηση ενός νέου και ευέλικτου εταιρικού τύπου, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, και τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών στο πλαίσιο του Invest in Greece με στόχο την απαλλαγή των επιχειρήσεων που κάνουν επενδύσεις άνω των 2 εκ. ευρώ από την επαφή με τη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα του ΞΕΕ για ένταξη του στο ΓΕΜΗ και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Η στοχευμένη και γρήγορη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Το ΕΣΠΑ πλέον βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και την ΕΤΕπ για τροποποίηση των κανονισμών και ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα μεγάλα έργα υποδομών. Πολύ σύντομα, οι πόροι του ΕΣΠΑ θα καλύπτουν και δαπάνες για την κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να παρέχουν στοχευμένα επιχειρηματικά δάνεια με εγγυήσεις της ΕΤΕπ και του ΕΣΠΑ.

Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, ξένων και ελληνικών.   Έχουν ήδη ενταχθεί στο fast track οι πρώτες 3 μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ύψους 1,1 δις ευρώ και παράλληλα, αξιολογούνται νέες προτάσεις που αφορούν στον τομέα του τουρισμού. Ταυτόχρονα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εκταμιεύσεις πόρων στο πλαίσιο του παλιού αναπτυξιακού νόμου. Ακόμη, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου κατατέθηκαν στους πρώτους δύο κύκλους 320 προτάσεις συνολικού ύψους πάνω από 1,5 δις ευρώ και πολλές από αυτές μάλιστα στον τομέα του τουρισμού. Σε συνεργασία με το ΞΕΕ, θα εντοπιστούν τα προβλήματα ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις, για να γίνει ο νόμος πιο ελκυστικός για τουριστικές επενδύσεις.

Η ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ, όπως ο Πράσινος και Εναλλακτικός Τουρισμός, ενώ τις επόμενες μέρες βγαίνει στην αγορά από την Εθνική Τράπεζα Δράση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, που παρέχει ευνοϊκά δάνεια για επενδύσεις στον τομέα του θεματικού τουρισμού. Παράλληλα, στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Ακόμη, μετά την  οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ  καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όπου εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου.

Το πολυνομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό που προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη άρση του καμποτάζ. Αντίστοιχα, θεσμοθετείται και ο αλιευτικός τουρισμός ένας νέος τύπος θεματικού τουρισμού που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζει μια παραγωγική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή, πραγματική οικονομία ως βασικό μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανόδου της μεσαίας τάξης και της νέας γενιάς». Και γι αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης,  «καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Διασφαλίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη θέση της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ, αλλά και με κεντρικό ζητούμενο να νιώσουν ξανά όλοι οι πολίτες και πάλι ασφαλείς. Δεν θα είναι κάτι εύκολο. Και για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε απέναντι στον πολίτη ειλικρινείς. ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ θερμά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του, τον κ. Τσακίρη, για την πρόσκληση να συμμετάσχω και να απευθύνω ομιλία στη 1η Γενική Συνέλευση του φορέα σας. Ένας φορέας που εκφράζει ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δείχνει με τη δράση και τις καλές πρακτικές που έχει υιοθετήσει, το μέλλον για την οργάνωση και τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει κάθε επιμελητήριο στα μέλη του. Ένας φορέας που τολμάει και ανοίγει δρόμους προκειμένου ο τουριστικός κλάδος όχι μόνο να αντέξει στην κρίση αλλά να βγει ακόμη πιο δυνατός και ανταγωνιστικός μέσα από αυτήν.

Διότι μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, αν μη τι άλλο, η κρίση έχει και έναν παιδευτικό χαρακτήρα για όλους μας. Αλίμονο αν το τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, μας βρει ίδιους και απαράλλαχτους με την αρχή. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα για όλους μας. Η ατομική και συλλογική έρημος που διασχίζουμε αυτή τη δύσκολη για όλους εποχή πρέπει να έχει στο τέλος της διαδρομής μια καλύτερη Ελλάδα. Κι αυτό είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας.

Εσείς λοιπόν, οι επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας καταφέρατε και σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων.  Προχωρήσατε σε υπερβάσεις που αποτυπώνονται και στη σημαντική αύξηση του τουρισμού. Οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 12% σε σχέση με πέρυσι.

Τα θετικά αυτά νέα δεν προσφέρονται όμως για πανηγυρισμούς. ¶λλωστε η ύφεση πλήττει και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Προβλήματα τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν εάν δεν λυθεί το συστημικό  πρόβλημα της χώρας, αν δεν λυθεί το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι κρίσιμη προϋπόθεση. Όχι μόνο για να δικαιωθούν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι σήμερα, αλλά και ως όρος επιβίωσης της ίδιας της χώρας μας εντός του Ευρώ, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και γι αυτό καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Διασφαλίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη θέση της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ, αλλά και με κεντρικό ζητούμενο να νιώσουν ξανά όλοι οι πολίτες και πάλι ασφαλείς.

Δεν θα είναι κάτι εύκολο. Και για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε απέναντι στον πολίτη ειλικρινείς. Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα της πραγματικότητας, χωρίς ωραιοποιήσεις και ευχολόγια. Να πιστέψουν οι Έλληνες ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τον τόπο και να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική, τις δυνατότητές της να παράγει δίκαια αποτελέσματα που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζει μια παραγωγική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή, πραγματική οικονομία ως βασικό μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανόδου της μεσαίας τάξης και της νέας γενιάς.

Μιλώ συνέχεια για την ανάγκη να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. ¶λλωστε, το πρότυπο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στην εγχώρια κατανάλωση, δημόσια και ιδιωτική, και τροφοδοτήθηκε με δανεισμό, εξάντλησε τα όριά του. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Αρνητική καθαρή εθνική αποταμίευση από το 2002 μέχρι σήμερα και συνεχής μεταφορά πόρων από τον επιχειρηματικό στον υπερτροφικό και χαμηλής παραγωγικότητας δημόσιο τομέα. Το πρότυπο αυτό βασιζόταν στο τι θα καταναλώσουμε σήμερα παρά στο τι θα παράγουμε αύριο. Και βασιζόταν ακόμα σε μια τραγική ψευδαίσθηση. Ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να στηρίζεται επ`Α άπειρον στο δημόσιο τομέα. Η άνοδος της κατανάλωσης, που χαρακτηριζόταν και από ισχυρή ροπή προς εισαγόμενα αγαθά, ενθάρρυνε και στήριξε μια "ρηχή" και εύκολη εγχώρια επιχειρηματικότητα, που ήταν προσανατολισμένη στον τομέα της διανομής και στον τελικό καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, δεν είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ενθαρρυνθεί μια νέα επιχειρηματικότητα στη θέση της παλιάς. Μια επιχειρηματικότητα υγιής που να εστιάζει στην καινοτομία, την παραγωγική διαδικασία, τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Με δυο λόγια, η κρίση της οικονομίας είναι η κρίση ενός προτύπου ανάπτυξης το οποίο δεν μπορούσε να διατηρηθεί άλλο. Για το λόγο αυτό, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια μεγάλη στροφή.

Το νέο πρότυπο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα σημαίνει στροφή από την κατανάλωση στην παραγωγή, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, σημαίνει στροφή από τον κρατισμό και το μοίρασμα προνομίων στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Σημαίνει δηλαδή νέο υπόδειγμα κατανάλωσης, επιχειρηματικότητας και λειτουργίας του κράτους. Σημαίνει αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων και των εξαγωγών στο ΑΕΠ, συρρίκνωση του μεριδίου της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης, ουσιαστική ενίσχυση της αποταμίευσης, στροφή της επιχειρηματικότητας στον ανταγωνιστικό τομέα της παραγωγής με προσανατολισμό στις διεθνείς αγορές.
Και φυσικά λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με τρόπο που δεν θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις ούτε θα ανέχεται τη φοροδιαφυγή.

Γι αυτό επιμένω ότι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή θα παραμείνει επιταγή χωρίς αντίκρισμα και δεν θα υπάρχει πραγματική ανάκαμψη, αν δεν αλλάξουμε πρότυπο ανάπτυξης.

Αν δεν ενισχύσουμε δηλαδή συστηματικά και ουσιαστικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Αν δεν αλλάξουμε ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και δεν το κάνουμε ελκυστικό και φιλικό στις επενδύσεις.

Αν δεν δημιουργήσουμε συνθήκες ρευστότητας για τις σκληρά δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αν δεν χτίσουμε περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις επ`Α ωφελεία φυσικά και των καταναλωτών

Αν δεν δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα επενδύοντας στις γνώσεις τους, το ταλέντο, τη φαντασία, τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους.

Αν δεν υιοθετήσουμε συνθήκες διαφάνειας σε κάθε στάδιο διεπαφής επιχειρηματία – κράτους.

Αν δεν αξιοποιήσουμε σωστά και ορθολογικά τους κοινοτικούς πόρους.

Αν δεν πραγματοποιήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν νέο επιχειρηματικό ακτιβισμό που θα διαπεράσει όλα τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Αν δεν αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία.

Και φυσικά αν δεν αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα με σημαντικά κίνητρα το εθνικό μας προϊόν, τον τουρισμό.

Από τη μεριά μας, ως Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προετοιμάσαμε και υλοποιούμε προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους μήνες έναν οδικό χάρτη με πυξίδα και στόχο την ουσιαστική ενίσχυση και στήριξη κάθε σκληρά εργαζόμενης και υγιούς επιχείρησης στην Ελλάδα.

-Πρώτον, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει στη χώρα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές. Τη δημιουργήσαμε και την υλοποιούμε από κοινού με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξησή τους κατά 40% το πρώτο επτάμηνο του 2011. Το προηγούμενο μήνα η άνοδος έφτασε το 65%. Μάλιστα, ΟΠΕ και ΕΟΤ συνεργάζονται για την υιοθέτηση ενός ενιαίου εθνικού brand, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας μας στο εξωτερικό. 

- Δεύτερον, αλλάζουμε ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον για να το κάνουμε ελκυστικό και φιλικό στις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις. Χάρη στην εφαρμογή του one stop shop, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τα τεχνικά επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις, το νέο προ-πτωχευτικό δίκαιο, η χώρα μας κερδίζει έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Την εβδομάδα που μας πέρασε παρουσίασα τις βασικές διατάξεις ενός μεγάλου πολυνομοσχεδίου, που μειώνει σημαντικά τα όρια των επενδύσεων για ένταξη στο fast track, απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών εργασιών, θεσμοθετεί ένα νέο και ευέλικτο εταιρικό τύπο, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, και δημιουργεί ένα νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών στο πλαίσιο του Invest in Greece με στόχο την απαλλαγή των επιχειρήσεων που κάνουν επενδύσεις άνω των 2 εκ. ευρώ από την επαφή με τη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, υλοποιούμε ένα πάγιο αίτημα του ΞΕΕ για ένταξη του στο ΓΕΜΗ και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

-Τρίτον, αξιοποιούμε στοχευμένα και γρήγορα τους κοινοτικούς πόρους. Το ΕΣΠΑ πλέον βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και την ΕΤΕπ για τροποποίηση των κανονισμών και ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα μεγάλα έργα υποδομών. Πολύ σύντομα, οι πόροι του ΕΣΠΑ θα καλύπτουν και δαπάνες για την κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να παρέχουν στοχευμένα επιχειρηματικά δάνεια με εγγυήσεις της ΕΤΕπ και του ΕΣΠΑ.

-Τέταρτον, προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις, ξένες και ελληνικές. Έχουν ήδη ενταχθεί στο fast track οι πρώτες 3 μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ύψους 1,1 δις ευρώ. Παράλληλα, αξιολογούνται νέες προτάσεις που αφορούν στον τομέα του τουρισμού. Ενώ είμαστε ήδη σε συνεργασία με χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εκταμιεύσεις πόρων στο πλαίσιο του παλιού αναπτυξιακού νόμου. Αρκεί να σας πω ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί πόροι μεγαλύτεροι του ενός δις ευρώ για επενδύσεις που εντάχθηκαν στον παλιό αναπτυξιακό. Και είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε άμεσα όλες τις ανοιχτές εκκρεμότητες. Αντίστοιχα, και παρά την ύφεση και την αντικειμενικά κακή οικονομική συγκυρία, θέλω να σας ανακοινώσω ότι στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου κατατέθηκαν στους πρώτους δύο κύκλους 320 προτάσεις συνολικού ύψους πάνω από 1,5 δις ευρώ. Πολλές από αυτές μάλιστα στον τομέα του τουρισμού, ενώ οι διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης δεν ξεπέρασαν τους τέσσερις μήνες. Γνωρίζω όμως και τα αιτήματα του φορέα για μεγαλύτερη ευελιξία στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις. Μπορούμε σε συνεργασία με το ΞΕΕ, να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις, τώρα που κλείνει ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του νέου νόμου και είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό.

-Πέμπτο, είμαστε δίπλα σας για την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Υλοποιούμε για το σκοπό αυτό δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ, όπως ο Πράσινος και Εναλλακτικός Τουρισμός, ενώ τις επόμενες μέρες βγαίνει στην αγορά από την Εθνική Τράπεζα Δράση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, που παρέχει ευνοϊκά δάνεια για επενδύσεις στον τομέα του θεματικού τουρισμού. Παράλληλα, στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, δεσμεύομαι ότι θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Και φυσικά, όπως γνωρίζετε, προχωρήσαμε και στην οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ  καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όπου εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου.

-Έκτο, παρουσιάζουμε σε λίγες μέρες ένα πολυνομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό που προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη άρση του καμποτάζ. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πανευρωπαϊκά τις περισσότερες αφίξεις πλοίων στα λιμάνια της χώρας αλλά τον μικρότερο αριθμό αποβιβάσεων στη στεριά. Την ίδια στιγμή που η Ιταλία με ακριβώς τον ίδιο αριθμό αφίξεων καταφέρνει να "κατεβάσει"  στη στεριά 4 φορές περισσότερους τουρίστες από ο,τι εμείς. Η μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου λειτούργησε αποτρεπτικά στην εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και την αύξηση του εθνικού τουριστικού εισοδήματος μέσα από αυτήν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε τουρίστες. Η προτεινόμενη ρύθμιση λοιπόν θα ωφελήσει την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην χώρα, καταργώντας ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο και καθιστώντας την δραστηριοποίηση στον χώρο της κρουαζιέρας από πλοία με σημαία τρίτης χώρας στην Ελλάδα πολύ πιο ευέλικτη. Αντίστοιχα, θεσμοθετούμε και τον αλιευτικό τουρισμό, ένα νέο τύπο θεματικού τουρισμού που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα μας και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό.  

Αυτά είναι τα εργαλεία που το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει στη μάχη για τη στήριξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Και θέλω να είστε βέβαιοι πως είμαι, είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή για να σας ακούσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί ό,τι θεωρείτε κρίσιμο και αναγκαίο για να πάει μπροστά, ακόμη πιο ψηλά ο Ελληνικός τουρισμός.

Σας ευχαριστώ θερμά και καλή επιτυχία στις εργασίες σας.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης