Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
23/11/2011 - Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στις Βρυξέλλες

«Με επίπονες προσπάθειες διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επαναφορά την Ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» , τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας σήμερα, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα Περιφερειακής Συνοχής, υπό την προεδρεία της κ. Ντανούτα Χούμπνερ.

Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, καθώς και στον κομβικό ρόλο που είχε η προσπάθεια για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης «ο σχεδιασμός μας για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ είχε διπλό στόχο: Αφενός να απλοποιήσει και να αποκεντρώσει τη διαχείριση, να μειώσει τις περιττές διοικητικές διαδικασίες και να ανασυντάξει το στελεχιακό δυναμικό, έτσι να αυξήσει τους ρυθμούς απορρόφησης,  αφετέρου να απεγκλωβίσει πόρους 14 δις ¤ που λίμναζαν σε νεκρά έργα και νεκρές εκχωρήσεις και να τους προωθήσει σε νέα χρήσιμα έργα για την περιφερειακή  οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες». Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Νοέμβριο του 2011 οι εντάξεις έργων είναι πλέον στο  92,04%, οι νομικές δεσμεύσεις στο 53,23% και η απορρόφηση κυμαίνεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Μετά από 21 μήνες καταφέραμε να πάμε τις εντάξεις έργων, τις συμβάσεις και την απορρόφηση, 9 φορές παραπάνω από αυτό που παραλάβαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυναμική του ΕΣΠΑ:

Οι εντάξεις νέων έργων του τελευταίου μόνο εξαμήνου ανέρχονται σε 3,8δις ¤.

Οι ενεργές συμβάσεις ανέρχονται πλέον σε 8 δις ¤ από μηδενικές σχεδόν  που ήταν οι συμβάσεις το 2009 αφού προερχόταν από μεταφερόμενα έργα του 3ου ΚΠΣ.

Η  απορρόφηση του τελευταίου τετραμήνου Ιούνιος – Οκτώβριος 2011, συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2010, όπως προκύπτει από τα επίσημα αιτήματα πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυξημένη κατά 38,3.

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στο θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Όπως μάλιστα δήλωσε «αντιμετωπίζουμε ένα αποπνικτικό πρόβλημα στέρησης της αγοράς από ρευστό. Και θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μαζί με τους εταίρους μας στις εξής κατευθύνσεις:


Πρώτον, βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του κανονισμού εφαρμογής των χρηματοδοτικών εργαλείων και σε λίγο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε κεφάλαια του ΕΣΠΑ μέσα από τα προγράμματά του και για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, δημιουργούμε ένα Εγγυοδοτικό Ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το οποίο γίνεται, επίσης, είναι ότι αλλάζει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργούμε ένα Εγγυητικό Ταμείο 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ πάλι από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας, τα μεγάλα έργα, τους δρόμους, τη διαχείριση των σκουπιδιών και άλλες δραστηριότητες τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και για την ανάπτυξή της και για να λύσει τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και για να δημιουργήσει μεγάλα έργα υποδομής».

«Η βελτίωση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου  σχεδίου δράσης που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα  έργα σημαίες και τα έργα ορόσημο σε όλη τη χώρα, που θα δώσουν πνοή ξανά στην Περιφέρεια» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Στόχος μας είναι να προωθηθούν χρήσιμα έργα και υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά θα δώσουν και λύσεις και ανακούφιση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του υπουργού στην ιστοσελίδα ΕPLive (http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/live/live-video?eventId=20111122-1500-COMMITTEE-REGI&language=el)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού:

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, η πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη συνοψίζεται στις ακόλουθες προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξωστρέφεια και η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων. Δεύτερο βήμα ήταν η επανεξέταση όλων των επενδυτικών  ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με παρεμβάσεις που ενίσχυσαν τη διαφάνεια και την οικονομική αποτελεσματικότητα (ψήφιση και εφαρμογή Επενδυτικού Νόμου, στροφή στην νεανική επιχειρηματικότητα). Το τρίτο βήμα ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με τις εθελοντικές μειώσεις τιμών και τις στοχευμένες παρεμβάσεις κάθε φορά που διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά.  Το τέταρτο βήμα ήταν η επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων για την εξυπηρέτηση των νέων συνθηκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Το πέμπτο βήμα ήταν η σταδιακή αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης και η εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας ώστε να επανακάμψει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελληνική οικονομία μέσα από το Fast Track και άλλες πρωτοβουλίες. Το έκτο βήμα ήταν η ψήφιση και εφαρμογή ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το έβδομο βήμα ήταν η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αποκατάσταση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε μια σειρά απο στρεβλές αγορές προιόντων και υπηρεσιών. Το όγδοο βήμα ήταν η αξιοποίηση της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων για την εξασφάλιση μακροχρόνιας αναπτυξιακής χρηματοδότησης.

Η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα ακόλουθα αποτελέσματα. Πρώτο, σημαντική και συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών μεταποιητικών προιόντων. Δεύτερο, αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, παρά τις ασταθείς συνθήκες στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών. Τρίτο, ριζική αναθεώρηση και αύξηση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, μετά και  τη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Τέταρτο, βελτίωση των θεσμικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Πέμπτο, ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία και διακρατικές οικονομικές σχέσεις που υποστηρίζουν με γραμμές χρηματοδότησης και άλλες διευκολύνσεις αυτή την προσπάθεια. Έκτο, επιτεύχθηκε η τροποποίηση Κοινοτικών κανονισμών που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση της ΕΙΒ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναπτυξιακών έργων υποδομής.  Έβδομο, 12 μήνες μετά την εξαγγελία για την κατάρτιση Νέου Επενδυτικού Νόμου ολοκληρώνονται με επιτυχία δύο προκηρύξεις επενδυτικών σχεδίων με διαφάνεια, ενημέρωση του Κοινοβουλίου και τήρηση των προθεσμιών. Σε συνθήκες επαπειλούμενης χρεοκοπίας, ο Νέος Επενδυτικός Νόμος έχει υποδεχθεί, αθροιστικά στις δύο προκηρύξεις, επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1.5 δις ευρώ. Επίσης, στις στοχευμένες επενδυτικές ενισχύσεις καταγράφεται ικανοποιητική συμμετοχή, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις αυτές να λειτουργούν ανταγωνιστικά και να βελτιώνεται η ποιότητα των επενδυτικών σχεδίων.

Σε αυτή τη στρατηγική, κομβικό ρόλο είχε η προσπάθεια για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Ο σχεδιασμός μας για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ είχε διπλό στόχο:

Αφενός μεν να απλοποιήσει και να αποκεντρώσει τη διαχείριση, να μειώσει τις περιττές διοικητικές διαδικασίες και να ανασυντάξει το στελεχιακό δυναμικό, έτσι να αυξήσει τους ρυθμούς απορρόφησης,  Αφετέρου δε να απεγκλωβίσει πόρους 14 δις ¤ που λίμναζαν σε νεκρά έργα και νεκρές εκχωρήσεις και να τους προωθήσει σε νέα χρήσιμα έργα για την περιφερειακή  οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα, Νοέμβριος του 2011:

  • Οι εντάξεις έργων είναι πλέον στο  92,04%
  • Οι νομικές δεσμεύσεις στο 53,23%
  • Και η απορρόφηση στο 25,29%


Μετά από 21 μήνες καταφέραμε να πάμε τις εντάξεις έργων, τις συμβάσεις και την απορρόφηση, 9 φορές παραπάνω από αυτό που παραλάβαμε.

Η δυναμική του ΕΣΠΑ σήμερα φαίνεται και από τα παρακάτω στοιχεία:

  • 1ο Οι εντάξεις νέων έργων του τελευταίου μόνο εξαμήνου ανέρχονται σε 3,8δις ¤.
  • 2ο Οι ενεργές συμβάσεις ανέρχονται πλέον σε 8 δις ¤ από μηδενικές σχεδόν  που ήταν οι συμβάσεις το 2009 αφού προερχόταν από μεταφερόμενα έργα του 3ου ΚΠΣ.
  • 3ο Η  απορρόφηση του τελευταίου τετραμήνου Ιούνιος – Οκτώβριος 2011, συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2010, όπως προκύπτει από τα επίσημα αιτήματα πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυξημένη κατά 38,3.


Η βελτίωση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου  σχεδίου δράσης που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα  έργα ΣΗΜΑΙΕΣ και τα έργα ΟΡΟΣΗΜΟ σε όλη τη Χώρα, που θα δώσουν πνοή ξανά στην Περιφέρεια. Στόχος μας είναι να προωθηθούν χρήσιμα έργα και υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά θα δώσουν και λύσεις και ανακούφιση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και παρακολουθεί ο Επίτροπος Χαν, στελέχη της DG Regio, η Τask Force  και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαρόζο.

Για να συνεχισθεί η σημερινή δυναμική υλοποίησης του Προγράμματος εφαρμόζουμε πλέον  ένα σύστημα παρακολούθησης επίτευξης στόχων απορρόφησης ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ανά Έργο.

Τέλος, θέλω να σταθώ σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αντιμετωπίζουμε ένα αποπνικτικό πρόβλημα στέρησης της αγοράς από ρευστό. Και θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μαζί με τους εταίρους μας στις εξής κατευθύνσεις.

Πρώτον, βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του κανονισμού εφαρμογής των χρηματοδοτικών εργαλείων και σε λίγο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε κεφάλαια του ΕΣΠΑ μέσα από τα προγράμματά του και για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, δημιουργούμε ένα Εγγυοδοτικό Ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το οποίο γίνεται, επίσης, είναι ότι αλλάζει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργούμε ένα Εγγυητικό Ταμείο 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ πάλι από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας, τα μεγάλα έργα, τους δρόμους, τη διαχείριση των σκουπιδιών και άλλες δραστηριότητες τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και για την ανάπτυξή της και για να λύσει τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και για να δημιουργήσει μεγάλα έργα υποδομής.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα γίνεται σκληρή προσπάθεια για τη ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με επίπονες προσπάθειες διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επαναφορά την Ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης