Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
10/10/2011 - Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας Δρ. Philip Roesler

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, με τη γερμανική κυβέρνηση χτίζουμε σταθερά, μεθοδικά, μια συμμαχία για την ανάπτυξη. Εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας σ`Α ένα σχέδιο για την ανάκαμψη και τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η έξοδος από την κρίση δε μπορεί να έρθει μόνο από περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εγκλωβιζόμαστε σ`Α έναν φαύλο κύκλο, όταν ο δημόσιος διάλογος, εγχώριος και διεθνής, μονοπωλείται από τα σενάρια γύρω από τη διαχείριση του χρέους, όταν η συζήτηση εγκλωβίζεται μόνο στο ζήτημα της περιστολής των δαπανών.
Ο δρόμος για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ο δρόμος για να καταστεί δηλαδή το χρέος της χώρας βιώσιμο, περνάει μέσα από την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται χρηματοδότηση της ανάπτυξης, καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών μας προς το εξωτερικό και φυσικά, ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.
Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι άξονες της δικής μας στρατηγικής για την παραγωγική αναδιάρθρωση της πραγματικής οικονομίας και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σ`Α αυτή την εθνική προσπάθεια, η Γερμανία είναι στρατηγικός μας εταίρος.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις, διαθέτουν μια πάρα πολύ σημαντική και πολύχρονη παρουσία στην Ελλάδα. Και δεύτερον, υπάρχει η βούληση και από τις δυο πλευρές, να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο ακόμα σε διμερές επίπεδο, αυτή τη συνεργασία και ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό πεδίο, στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διότι η ελληνική οικονομία ανήκει και θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανήκει και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Και είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε την ανάκαμψή της εντός της ευρωζώνης. Βήμα-βήμα λοιπόν οργανώνουμε συστηματικά τη διμερή οικονομική συνεργασία με τη Γερμανία σε νέες βάσεις, με κριτήριο τη ρεαλιστική αποτίμηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η κρίση στην ελληνική οικονομία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη διαχείριση των αποβλήτων, στα τρόφιμα, στη μεταποίηση.

Ήδη, με αφορμή και το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, αναπτύσσονται νέες συνέργειες μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας θα καταδείξει την ικανότητα της Ευρώπης να υπερβαίνει αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα να ενισχύει τον οικονομικό δυναμισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

Παράλληλα λοιπόν με το επιχειρηματικό περιβάλλον που διεξάγεται εδώ στην Αθήνα σήμερα, με τη συμμετοχή πολλών γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, βρισκόμαστε εδώ σήμερα με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας, τον κ. Roesler, για να επισφραγίσουμε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο διήμερο, όλα αυτά σε μια συμφωνία.

Μια συμφωνία που θέτει τη διμερή συνεργασία των χωρών μας σ`Α ένα ακόμη πιο οριοθετημένο πλαίσιο. Με κριτήριο πάντοτε τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μια παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία.

Με τις 23 δράσεις σε 5 θεματικούς τομείς που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση που θα υπογράψουμε σε λίγο, θέτουμε τις βάσεις για μια εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας στην Ελλάδα. Για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά κυρίως για τη δραστική βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές ρευστότητας.

Θέλω να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στις δράσεις 16 έως 19, όπου εξειδικεύουν και δίνουν πραγματικό περιεχόμενο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας.

Είναι γνωστό πως η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργεί προβλήματα που βραχυπρόθεσμα εμποδίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σήμερα η πρόσβαση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε κεφάλαια, είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημά μας. Και εδώ ακριβώς επιχειρούμε πρακτικές λύσεις.
Ενεργοποιούμε πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την παροχή κεφαλαίων κίνησης για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά κυρίως μεγάλων έργων υποδομής.

Σ`Α αυτή την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε πόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Γερμανία είναι αρωγός και υποστηρικτής μας και πολύ σύντομα θα έχουμε λεπτομερείς ανακοινώσεις και νέα.

Δεύτερον, αναζητήσαμε και βρήκαμε λύσεις από κοινού με τον κ. Roesler και τη γερμανική κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση νέων και υφιστάμενων γερμανικών επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ελλάδα. Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Ελλάδα», στο πλαίσιο του προγράμματος της Επενδυτικής Τράπεζας της Γερμανίας KfW, δάνεια για επιχειρήσεις, παρέχεται μια σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αντίστοιχα επενδυτικά εργαλεία θα προωθηθούν στην αγορά και από τις  γερμανικές Τράπεζες τις εμπορικές, ώστε να υποστηριχθούν τα επενδυτικά εγχειρήματα που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Τρίτον: Έχουμε βάλει στόχο να δημιουργήσουμε μια επενδυτική Τράπεζα στην Ελλάδα η οποία θα χρηματοδοτήσει το νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο. Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας, της  KfW, είναι η αφετηρία για να εργαστούμε από κοινού για το σχεδιασμό και την οργάνωση αυτού του εγχειρήματος.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι θερμά τον Αντικαγκελάριο κ. Philip Roesler για την εντατική του προσπάθεια, τη συμβολή του για να υλοποιηθεί αυτή η διμερής συνάντηση, μα πρωτίστως, τη θέλησή του να φέρει αποτελέσματα. Και να επισημάνω ότι αυτή μας η συνάντηση, αποτελεί μόνο την αρχή, το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τον Philip για την υπογραφή της συμφωνίας με την  Επενδυτική Τράπεζα της Γερμανίας για τη γραμμή ρευστότητας προς γερμανικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να σας ανακοινώσουμε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προγραμματίσουμε από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση ένα μεγάλο επενδυτικό συνέδριο με στόχο την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου.

Αγαπητέ Philip, θερμά σ`Α ευχαριστώ. Έχεις το λόγο και στη συνέχεια μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία και ν`Α ακούσουμε στη συνέχεια και τους εκπροσώπους του Τύπου.

PΗ. ROESLER: Μιχάλη ευχαριστώ πάρα πολύ. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, πράγματι είχαμε ένα εξαιρετικό διήμερο, με εξαιρετικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, με τον κ. Βενιζέλο, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και με σένα.
Αγαπητέ Μιχάλη, δεν είχαμε μόνον εξαιρετικές τις συνομιλίες, αλλά πρόκειται να ακολουθήσουν και οι πολύ σοβαρές συμφωνίες και δηλώσεις. Σε κάποιες από τις συζητήσεις που είχαμε κυριαρχούσε το θέμα της κρίσης, αλλά ακόμα περισσότερο κι ακόμα πιο σημαντικό συζητήσαμε θέματα πως θα μπορέσουμε να βρούμε από κοινού διέξοδο από την κρίση, πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα θέματα της χρηματοδότησης.

Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, με μεγάλο σεβασμό βλέπουμε όλες τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις θυσίες που ουσιαστικά έχει αναλάβει, για να μπορέσει να οδηγήσει την Ελλάδα πάλι στην οδό της ανάπτυξης.

Και γι΄ αυτό το λόγο υπήρξε κι αυτή η επίσκεψη αν θέλετε, για να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ισχύ της Ελλάδας και γι΄ αυτό το λόγο δεν ήρθαμε εδώ μόνον με Πολιτικούς της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, πράγμα που καταδεικνύει τη μεγάλη υποστήριξη από πλευράς Γερμανικής Βουλής, αλλά φτάσαμε και με ικανό αριθμό Γερμανών επιχειρηματιών εδώ.

Διότι θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτικός προορισμός, θέλουμε να διαπιστώσουν οι επενδυτές ότι υπάρχει δυναμικό εδώ για επενδύσεις και εν τω μεταξύ αποδείχθηκε ότι οι δυνατότητες είναι πολύ καλές, όπου τα μέτρα με τα οποία θα συμφωνήσουμε από κοινού θα δημιουργηθεί ακόμα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.

Είχαμε τρεις μεγάλες επιθυμίες ουσιαστικά, που πραγματικά θα υλοποιηθούν και στη βάση της κοινής δήλωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για την ταχεία ρύθμιση προβλημάτων και διοικητικών θεμάτων, όπου με τη βοήθεια αν θέλετε και των δικών μας υπηρεσιών μπορούμε με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων να συνδράμουμε εδώ.

Προσφέραμε επίσης τη δυνατότητα συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανταγωνισμού, ούτως ώστε να μπορέσει να στηθεί εδώ μία καλή ανταγωνιστική αγορά και προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Κι είμαι πολύ ευτυχής που η Ελληνική Κυβέρνηση, ξεκινώντας από τον κ. Παπανδρέου καταλήγοντας, μέσω του κ. Βενιζέλου στον κ. Χρυσοχοΐδη, καθιστούν σαφές πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν λύσεις και χαίρομαι για τη θέληση που εκφράζεται εδώ από πλευράς της Κυβέρνησης να υπάρξει  ένα κοινό μέλλον κι αυτό αν θέλετε αντανακλάται σε αυτή την κοινή δήλωση.

Και το τρίτο το οποίο ανέφερε και ο συνάδελφος, είναι η δύσκολη υπόθεση της χρηματοδότησης. Κάναμε κάποιες προτάσεις για να μπορέσουμε βραχυπρόθεσμα να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση, έχουμε την επενδυτική γερμανική τράπεζα KfW όπου με το άτομο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της KfW μπορούμε να βοηθήσουμε με αυτή την υπηρεσία εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν διάθεση για επενδύσεις εδώ στην Ελλάδα, είτε σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αξιοποιήσουμε αν θέλετε τους πόρους που βρίσκονται στα Διαρθρωτικά Ταμεία, που βρίσκονται στο Ταμείο Συνοχής, διότι μεσοπρόθεσμα έχουμε θέσει επίσης στόχους λέγοντας ότι θέλουμε να στηρίξουμε μέσω μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας εδώ τις επενδύσεις.

Μαζί με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα, μαζί με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων είμαστε διατεθειμένοι με την τεχνογνωσία μας να σας στηρίξουμε εδώ, ούτως ώστε να απορροφηθούν κι εκείνα τα κονδύλια των ευρωπαϊκών πόρων, που δεν έχουν ακόμη ανακληθεί και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και να θέσουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.

Επίσης θέλουμε να κάνουμε βήματα προόδου όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, όπου καταφέραμε μπορούμε να πούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις-πλαίσιο ώστε να έρθουν οι επενδυτές εδώ και να επενδύσουν σε αυτή τη χώρα.

¶ρα μπορώ πράγματι να πω κλείνοντας ότι ήταν μία επιτυχής διημερίδα εδώ, πετύχαμε αυτά τα τρία θέματα τα οποία θέσαμε, υποστήριξη σε διοικητικό επίπεδο, καταστήσαμε σαφές το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να δώσουμε την αίσθηση της νομικής ασφάλειας για τους επενδυτές και πρόκειται να συμβάλλουμε στο επίπεδο χρηματοδότησης ούτως ώστε οι επενδύσεις να έχουν μία σωστή χρηματοδοτική βάση.

Όλα αυτά λοιπόν θα τα προωθήσουμε και θα παραμείνουμε σε επαφή και στις συνεχείς συναντήσεις μας θα έχουμε πάντα κατά νου τα κοινά μας αυτά μελήματα.

Χαίρομαι που έμαθα ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, για παράδειγμα η επέκταση των μεγάλων έργων υποδομών, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή αγωγών, νομίζω ότι και ο τομέας της ενέργειας είναι πραγματικά ένας τομέας προσανατολισμένος προς το μέλλον για την Ελλάδα και δεν υπάρχουν μόνο τα μεγάλα και καλά νέα μεγάλων επενδύσεων, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και σε μικρό επίπεδο, σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαίρομαι που ακούω ότι και σε αυτό το επίπεδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Work shop υπήρξαν συμφωνίες ύψους 2,5 εκ ευρώ, κάτι, που δεν φανταζόμασταν τόσο γρήγορα. Πρόκειται για 50 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Νομίζω ανεξάρτητα από το εύρος και τα μεγέθη θα πρέπει να το δούμε αυτό ως ένα πολύ θετικό, ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές ότι καταφέραμε κάποια πράγματα, έχουμε την κοινή μας δήλωση. Δεν έχουμε μόνο την έκφραση ενδιαφέροντος, αλλά θα οδηγηθούμε σε αποτελέσματα και ότι δίνουμε και το μήνυμα ότι μπορούμε αυτά που αποφασίζουμε να τα υλοποιήσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι.

Ευχαριστώ για την εξαιρετική συνομιλία που είχαμε στις συναντήσεις, το εξαιρετικά κλίμα εδώ και πραγματικά τη στράτευση από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και στην αύξηση ανταγωνιστικότητας της χώρας σας.
Γι' αυτό και οι δυο μας και η ελληνική πλευρά και η γερμανική πλευρά, μπορούμε να είμαστε εξίσου ικανοποιημένοι. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ευχαριστώ Philip, παρακαλώ αν έχετε κάποιες ερωτήσεις.

Δ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση για σας κ. Υπουργέ και μια για τον Αντικαγκελάριο, να ξεκινήσουμε με τον φιλοξενούμενό μας. Κύριε Roesler μιλήσατε με τον κ. Παπανδρέου, με τον κ. Χρυσοχοΐδη, με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου, με το avant gate της Ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως δεν μιλήσατε με την ελληνική Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θεωρείτε τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία το συντηρητικό Κόμμα της χώρας μας ως ένα επικίνδυνο Κόμμα λόγω των αντιμνημονιακών τάσεών του και της αναδιαπραγμάτευσης που θέλει;

Και για σας κ. Χρυσοχοΐδη η ερώτηση είναι η εξής: είπατε το πρωί ότι το 12% του ελληνικού ΑΕΠ αποτελείται από επενδύσεις από τη Γερμανία. Έχετε σηκώσει προσωπικά το βάρος των επαφών με τη Γερμανική Κυβέρνηση και είναι ένα μεγάλο στοίχημα για σας. Δεν υπάρχει όμως ο κίνδυνος ενδεχομένως η Ελλάδα να θεωρηθεί ως μια χώρα στενά συνδεδεμένη με τη γερμανική οικονομία και όχι με άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες αυτής; Ευχαριστώ.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Προσπάθειά μας είναι να συνομιλήσουμε με όλους. Μάλιστα για να μην αδικούμε την Γερμανία και τον Υπουργό που βρίσκεται εδώ, πριν από λίγες μέρες  ο κ. Roesler πήρε μια πρωτοβουλία και έφερε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας το ζήτημα «Επενδύστε στην Ελλάδα» και υπήρξε μια ξεχωριστή συζήτηση όπου ήρθε εκτάκτως ο κ. Roesler από το Βερολίνο, την ημέρα που ψηφιζόταν το θέμα του EFSF στο γερμανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. ¶ρα τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει.

Επίσης πριν από τρεις μέρες όπως ξέρετε στην Αθήνα το Ελληνο-ολλανδικό Επιμελητήριο και εγώ, παρουσιάσαμε μια έρευνα κατά ποιο τρόπο οι επιχειρήσεις της Ολλανδίας που συμμετέχουν εδώ στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, θα αυξήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους και ήδη επενδύουν όπως ξέρετε.

Επίσης θα σας αναφέρω ότι την Τρίτη θα είμαι στο Παρίσι για να συναντήσω τον ομόλογό μου Υπουργό της Γαλλίας, προκειμένου να συζητήσουμε ακριβώς για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συνεπώς κάθε άλλο παρά μονομερής είναι αυτή η προσπάθεια. Απλά θα έλεγα ότι η Γερμανία είναι η χώρα, η οποία επιχειρεί αυτή τη στιγμή πέρα της διμερούς συνεργασίας να επεκτείνει την παρουσία μας και να αναδείξει το θέμα της Ελλάδας και στα ευρωπαϊκά όργανα.

PΗ. ROESLER: Ευχαριστώ κι εγώ. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την χρηματοοικονομική δυσκολία, είχα κάθε επίγνωση ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά και για την πραγματική οικονομία και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μόνο όταν η πραγματική οικονομία παρουσιάζει βελτίωση.

Αποτελέσματα απτά μπορούμε να έχουμε μόνο αν ενισχύσουμε αυτό τον τομέα. Γι' αυτό μίλησα, αμέσως πήρα τηλέφωνο τον Μιχάλη και συμφωνήσαμε άμεσα αυτή τη συνάντηση. Πράγμα που προϋπέθετε και μεγάλη προετοιμασία. Αλλά κυρίως ήμασταν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες και προπαγανδίσαμε ουσιαστικά αυτή την ιδέα μας, για να μην μείνει ακριβώς μια μοναδική τέτοια κίνηση, αλλά ζητήσαμε και από τους εταίρους μας τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να έρθουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και να δουν οι ίδιοι, εδώ, ποιες είναι οι δυνατότητες επένδυσης.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη και ασφαλώς νομίζω ότι είναι μια κοινή ευκαιρία και μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα: η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός επενδυτικός προορισμός. Διότι ακριβώς υπάρχουν αυτές οι αλλαγές εδώ στην Ελλάδα και το ξέρουν πολύ καλά οι Γερμανοί, οι οποίοι μπορούν να επενδύσουν εδώ και για να έχουν κερδοφορία, αλλά επενδύουν ουσιαστικά και στην Ευρωζώνη. Επενδύουν σε μια κοινή Ευρώπη.

Όσον αφορά τώρα την πρώτη ερώτηση, δηλαδή κατά πόσο δεν έχω επαφή με την Αντιπολίτευση, πρέπει να σας πω ότι ποτέ δεν φοβούμαι –είμαι γνωστός γι' αυτό- την αντιπαράθεση και τις συναντήσεις. Το πρόγραμμά μου αν το δείτε, θα δείτε ότι περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αντιπολίτευσης τον κ. Σαμαρά, πρέπει να σας πω όμως πόσο χαίρομαι που ο  κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός της χώρας σας, δεν μου άφησε μόνο την ώρα που είχα στη διάθεσή μου βάσει του προγράμματος, αλλά μείναμε τρεις φορές παραπάνω. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω και με τους άλλους συναδέλφους του φιλελεύθερου χώρου.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Να προσθέσω επίσης ότι σε όλα αυτά που ανέφερα για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για την αναστύλωση της οικονομίας, ένα πολύ σημαντικό ρόλο πέρα ημών των πολιτικών, παίζουν και οι επιχειρήσεις και κυρίως ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες πολύ σημαντικές και μας έφερε κοντά με τις γερμανικές επιχειρήσεις και είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο αυτή η συνεργασία έχει αποκτήσει πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

G. GILSON («Athens News»): (μιλάει Αγγλικά). Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι στο σημείο αυτό πρέπει να αναρωτηθώ τι θα γίνει. Υπάρχουν ανάγκες; Θα υπάρχουν επενδύσεις ή όχι;

ΡΗ. ROESLER: Βρισκόμαστε εδώ όχι για να δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις που θα γίνονται στην Ελλάδα, αλλά το ζητούμενο σε μας είναι η ενίσχυση συνολικά της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, και εδώ σαφώς έχουμε να κάνουμε με επενδύσεις, αλλά πρέπει να είναι έξυπνες επενδύσεις, καλές επενδύσεις όπου ο κόσμος θα επωφελείται εδώ επιτόπου. Αυτό το πολύ μικρό παράδειγμα που σας ανέφερα, που αναφέρθηκε για την υπογραφή της συμφωνίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 50 θέσεις εργασίας, γιατί όχι; Αυτά είναι τα καλά παραδείγματα.
Οι τομείς που μας ενδιαφέρουν και που εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται εδώ, είναι τομείς που έχουν να κάνουν με μεγάλο προσωπικό. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις εγκαταστάσεις, αλλά έχουν να κάνουν και με την τροφοδότηση με ενέργεια. Έχουν να κάνουν με νέες τεχνολογίες, με διάφορες υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν, διεύρυνση δικτύων κλπ.

¶ρα λοιπόν ο στόχος δεν είναι μόνο οι επενδύσεις με την έννοια να φέρουμε χρήμα στη χώρα, αλλά την ενίσχυση της οικονομικής ισχύος της χώρας αλλά και της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά διαδραματίζουν ένα ρόλο και σ' αυτή τη συνάρτηση και η αγορά εργασίας. Και βεβαίως είμαστε εταίροι, έχουμε εταιρική σχέση εμπορική και οικονομική, το οποίο σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές αυτής της εταιρικής σχέσης πρέπει να έχουν όφελος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Roesler, πρώτον, αν θεωρεί ότι, μάλλον αν μπορεί να μας πει γιατί δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου της Συνόδου Κορυφής κι αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση. Και το δεύτερο είναι αν έχει θέσει θέμα στην ελληνική κυβέρνηση για δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών όπου θα ισχύουν φορολογικά κίνητρα ειδικά και εργασιακό καθεστώς ειδικό για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν εδώ. Ευχαριστώ πολύ.

ΡΗ. ROESLER: Εύχομαι πραγματικά να καταλήξουμε πάρα πολύ γρήγορα στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα μείνουμε στάσιμοι, αλλά το ζητούμενο είναι όλες οι χώρες οι οποίες έχουν συμφωνήσει με τη διεύρυνση του EFSF, να συνομιλήσουν με τα Εθνικά Κοινοβούλιά τους, δηλαδή να γίνουν οι διαβουλεύσεις εκεί, να υπάρξει επικύρωση και εύχομαι στη συνέχεια να υπάρξει μία ταχεία εφαρμογή και μόνον τότε θα μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία τα νέα εργαλεία.

Αλλά πράγματι ήταν πολύ σημαντικό αυτό που είπατε στις συνομιλίες μας, ότι δηλαδή η ελληνική πολιτική και η βιομηχανία θέλουν ένα σαφές ναι. Όχι μόνο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, αλλά θέλουν σαφή εφαρμογή των όσων έχουν ειπωθεί, και υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και ασφαλώς και η μεγάλη αναμονή των αποφάσεων της Τρόικας, για να ξέρουμε ποια είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πάμε στο μέλλον.
Παράλληλα προς τις φορολογικές προϋποθέσεις, τις προϋποθέσεις πλαίσιο και τα λοιπά, θα πρέπει να έχουμε και αυτές τις αποφάσεις για να ξέρουμε ποιο είναι το όραμα.

Παρουσίασα το καλοκαίρι ένα πρόγραμμα 16 σημείων αναφορικά με τις δυνατότητες επενδύσεων και ανάπτυξης της Ελλάδας και προτείναμε μαζί με την Πολωνική Προεδρία τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε το μετασχηματισμό αυτό.

Η Πολωνία έχει ακριβώς βιώσει αυτή την πάρα πολύ ταχεία αναπροσαρμογή και είμαστε της άποψης ότι μία χώρα η οποία, όπως και η Πολωνία, κατάφερε να έχει και ρυθμούς ανάπτυξης σε φάση κρίσης, έτσι λοιπόν υπάρχει δημιουργία, δίδεται η δυνατότητα των ελεύθερων ζωνών αν θέλετε, αλλά αυτή είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει τέτοια projects. Αλλά υπάρχουν και διαδικασίες, φορολογικές διαδικασίες και λοιπά, επιτάχυνση διαδικασιών και λοιπά, που θα πρέπει να εξεταστούν, γιατί ουσιαστικά το εμπόριο λαμβάνει χώρα εκεί που είναι οι συνθήκες ιδιαίτερα ελκυστικές.
Και γι' αυτό λοιπόν, όπως σας είπα, η πολωνική συμβουλή μπορεί να μας δώσει συμβουλές, να μας κάνει ενδείξεις.

Συζητήσαμε επί μακρόν αυτά τα θέματα γιατί ακριβώς οι Πολωνοί είχαν αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα και είχαν πολύ καλές εμπειρίες, αλλά η κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της ποια οδό θα ακολουθήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΡΗ. ROESLER: Χθες και σήμερα ανέφερα ακριβώς αυτό, πόσο μεγάλη αναγνώριση και εκτίμηση αισθάνομαι απέναντι στην ελληνική πολιτική για τις προσπάθειες που κάνει, για τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, αλλά και συζητήσεις που είχα με τους Έλληνες Βουλευτές, του Ελληνικού Κοινοβουλίου δηλαδή, με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις είναι φορτισμένες, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για την καθημερινότητα των ανθρώπων οι οποίοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν πολλά βάρη.

Και μην ξεχνάτε ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποφασίστηκαν πάρα πολλά θέματα όχι μόνον σε έναν τομέα της χρηματοοικονομικής πολιτικής, αλλά στα θέματα των συντάξεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα λοιπά. Και πρέπει να πούμε λαμβάνοντας αυτά υπόψη ότι η αποδοχή είναι πολύ μεγάλη.

Και οι συνάδελφοί μου, μου είπαν ότι στην Ελλάδα υπήρξε μία μεταρρύθμιση πριν δέκα χρόνια του συνταξιοδοτικού και ότι η αντίδραση ήταν τεράστια, άρα λοιπόν πόσο μάλλον τώρα, είναι προφανές ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις. Επίσης θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς αντιγερμανός για  να υπάρχουν αυτές οι διαστάσεις, γιατί γνωρίζουμε και χωρίς αυτό τη δυσκολία που έχουν οι Έλληνες εδώ.

Ωστόσο αυτό που κατηγορούμαστε και δεν πρέπει να κατηγορηθούμε εμείς είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πρόκειται να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις οικονομικά, αλλά και στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας προσπαθούμε να ενισχύσουμε την οικονομία, ούτως ώστε το εγχείρημα αυτό να πετύχει.

Εμείς λοιπόν ήρθαμε εδώ να παράσχουμε τη δική μας συμβολή στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κι αυτό δεν το καταδείξαμε μόνον ερχόμενοι εδώ ως Πολιτικοί, αλλά έχοντας μαζί μας και τους επιχειρηματίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπατε πριν από λίγο η αποδοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη των μέτρων που παίρνει η Κυβέρνηση.

Όμως κ. Roesler βλέπουμε με την τελευταία δημοσκόπηση η οποία έγινε για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ», δύο κορυφαίων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, ότι η Κυβέρνηση πλέον βρίσκεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας, όπου το ποσοστό της το εκλογικό πλησιάζει στο 20%.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν με αυτά τα μέτρα και τις αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκσυγχρονιστούν σχεδόν όλοι οι τομείς της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, μπορεί μία Κυβέρνηση με 20% ή αν θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές όπως έγινε στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία.

PΗ. ROSLER: Κοιτάξτε, ας το πω ευγενικά και κομψά:
Δεν ξέρω αν είμαι ο ενδεδειγμένος να μιλάω για σφυγμομετρήσεις και τα αποτελέσματα τέτοιων σφυγμομετρήσεων, αλλά για να το πω τώρα με κάθε σοβαρότητα, πρέπει να πω ότι όλα όσα ζείτε και μαθαίνετε και ότι αντικατοπτρίζεται και σε αυτές τις σφυγμομετρήσεις δείχνει με πόση συνέπεια και πόση βαρύτητα ασχολείται η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.

Δηλαδή η Κυβέρνηση αυτή έχει το θάρρος έχει την ικανότητα να μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να τις υλοποιήσει, να τις κάνει πράξη. Το θάρρος υπάρχει λοιπόν και η πολιτική ποτέ δεν πρέπει να κάνει αυτό το λάθος, να έχει πάντα κατά νου τις πλειοψηφίες ή τις λανθάνουσες πλειοψηφίες και να θεωρεί ότι οι πλειοψηφίες θα πουν τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος.

Αλλά θα πρέπει, εφόσον είναι απαραίτητο από οικονομικής πλευράς να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και είναι απαραίτητες και αναγκαίες, θα πρέπει ακριβώς η Κυβέρνηση να μην έχει προσηλωμένα τα μάτια της στις δημοσκοπήσεις και στα αποτελέσματα αυτά. Αυτό είναι ίδιον ποιότητας αν θέλετε, εάν μία Κυβέρνηση δεν ακολουθεί αυτό το δρόμο.

Τώρα, βλέπουμε στο χώρο των οικονομικών σχέσεων και νομίζω ότι και στη συνέχεια στο μέλλον θα αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν οι σωστές αποφάσεις και ο δρόμος που ακολουθεί τώρα η Ελλάδα είναι ο σωστός δρόμος.
Αυτό που μας νοιάζει είναι στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ευρώπη, για όλα όσα κάνουμε και θα κάνουμε να θέσουμε τις σωστές βάσεις και νομίζω ότι αυτό εμφανίζεται σε όλες τις συζητήσεις μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος ποια κατεύθυνση θα αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαμε είναι η κατεύθυνση της ένωσης και της σταθερότητας.
Κι εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις δυσάρεστες

πτυχές για να καταλήξουμε εκεί και μόνον έτσι μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε κι αυτή τη διάσταση και ουσιαστικά διαπιστώνουμε ότι η πολιτική προσανατολίζεται στις αναγκαιότητες της πραγματικότητας κι όχι στις σφυγμομετρήσεις και τα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων κι αυτό είναι πολύ σημαντικό μάθημα και για μας τους Γερμανούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβανόμαστε ότι το μείζον πρόβλημα και αυτό το οποίο επιχειρείτε να επιλύσετε, για να προωθηθεί το σχέδιο γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, είναι η χρηματοδότηση και ακούσαμε σήμερα ότι σε πρώτη φάση στο πλαίσιο της KfW της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας δημιουργείται ένα εργαλείο με το όνομα Ελλάδα.
Θα ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο πως θα λειτουργήσει αυτό το εργαλείο και το κυριότερο τι κεφάλαια σε αυτή την πρώτη φάση θα διατεθούν μέσω αυτού του εργαλείου, αλλά και τι κεφάλαια περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας να αξιοποιηθούν για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της συμβολής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων εμπορικών τραπεζών καθώς επίσης, εάν η KfW σχεδιάζει να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό ίδρυση ελληνικής κρατικής τράπεζας;

Και μια δεύτερη ερώτηση προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και σε σας κ. Roesler, στο κοινό μνημόνιο το οποίο μας δόθηκε νωρίτερα αναφέρει σε κάποιο σημείο μία σειρά από επενδυτικές συμφωνίες, όπως λέει κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών, του τουρισμού, της πληροφορικής, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

Εδώ ακούσαμε για μία συμφωνία, αν δεν κάνω λάθος, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 2,5 εκ ευρώ. Μπορούμε να ξέρουμε αν έχουν κλείσει κάποιες άλλες συμφωνίες πόσες και τι αφορούν;

PΗ. ROESLER: Ναι, αν θυμάμαι καλά υπάρχει πάρα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή εδώ συστήματος αγωγών. Βέβαια τώρα μιλούμε για άλλα μεγέθη.

Αλλά ωστόσο το θέμα μας και το τόνισα εξαρχής δεν ήταν αμέσως με την πρώτη συνάντηση εδώ να καταλήξουμε σε υπογραφή συμβολαίων, αλλά να διαπιστώσουμε πόσο καλές ήταν οι συνομιλίες εδώ και πως μπορέσαμε να διαμορφώσουμε ένα πολύ καλό κλίμα με τη βοήθεια των Επιμελητηρίων και λοιπά.

Και αυτό θα μας οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια κι αυτό επιθυμούμε και το έχουμε επιτύχει, να γνωρίζουμε δηλαδή στη Γερμανία ποιος είναι αυτός ο επενδυτικός προορισμός Ελλάδα, πως συζητούνται οι πολιτικές ερωτήσεις, πως επιλύονται από κοινού αυτές οι ερωτήσεις και αυτά τα θέματα.

Όλα λειτούργησαν πάρα πολύ καλά κι έτσι λοιπόν οι επιχειρηματίες που ήρθαν μαζί μας έχουν μία εικόνα αυτού του επενδυτικού προορισμού, υπάρχει ενδιαφέρον όπως σας είπα, αναφερθήκαμε στα πολιτικά προβλήματα όπου πάρα πολύ σύντομα θα λυθούν προς το συμφέρον όλων.

Πράγματι υπάρχουν προγράμματα στο πλαίσιο της επενδυτικής τράπεζας KfW, δηλαδή όταν μία επιχείρηση έχει projects για επένδυση εδώ στην Ελλάδα θα μπορεί να έχει χρηματοδότηση. Το ζητούμενο δεν είναι το ύψος, το πρόβλημα δεν είναι αυτό να πούμε ότι υπάρχουν τόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θέλουν όλες να επενδύσουν εδώ και θα πρέπει αντίστοιχα να υποστηριχθούν, αλλά θα πρέπει να βρούμε τέτοια κοινά projects και να τα υλοποιήσουμε.

Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, όπου οι επιχειρηματίες μάθανε ενημερώθηκαν για τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Το δικό μας μέλημα είναι, μαζί με την Επιτροπή να συζητήσουμε τι συμβαίνει με τους διορθωτικούς πόρους οι οποίοι δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο;
Η task force που ήρθε εδώ από την Επιτροπή, έκανε τις ίδιες σκέψεις και εγώ ο ίδιος μίλησα για τους Επιτρόπους, ακριβώς γι`Α αυτά τα ζητήματα. Μπορούμε ν`Α αξιοποιήσουμε   λοιπόν ακριβώς αυτά τα χρήματα, για να διαθέσουμε πολύ γρήγορα δυνατότητα χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι ένα κομμάτι από αυτούς τους πόρους μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε εδώ, αν θέλετε κάποτε, και μια ελληνική επενδυτική Τράπεζα.

Αν αυτό θα γίνει με τη βοήθεια της γερμανικής KfW ή με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας   Επενδύσεων δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Σημαντικό είναι να δρομολογηθεί αυτό, γιατί αυτό που διαπιστώσαμε στη βάση των συζητήσεων εδώ, δεν είναι μόνο να βρούμε και ν`Α αναζητήσουμε projects, αλλά να διασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Το μεγάλο ζητούμενο εδώ, και αυτό ήταν το θέμα συζήτησης και με τον κ. Χρυσοχοΐδη το καλοκαίρι στη Γερμανία, ήταν να βρεθεί αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Πρέπει να αισθανόμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν μέσα από μια πρώτη συνάντηση επιχειρηματιών από τη Γερμανία και την Ελλάδα έχουμε αυτού του ύψους τις επενδύσεις. Θεωρώ πως είναι μια απαρχή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταπληκτικά αποτελέσματα.
Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένος και ικανοποιημένος γιατί αυτή η πρώτη προσπάθεια, αποδίδει σημαντικούς καρπούς. ¶λλωστε δεν   ήταν ο στόχος αυτός αυτής της πρώτης συνάντησης.

Αυτό που θέλω να τονίσω όμως, επειδή ετέθη από σας το θέμα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα η οποία είναι κολοσσιαία Τράπεζα κι έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναστήλωση της Γερμανίας τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα αυτή και μετά τον πόλεμο αλλά και μετά την ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του `Α90 κι έχει την τεχνογνωσία αλλά και τα κεφάλαια να βοηθήσει, είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρηματοδοτήσει κάθε γερμανική επένδυση που βρίσκεται στην Ελλάδα ή κάθε γερμανική επένδυση που θέλει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Και αυτές είναι πάρα πολλές.

Θέλω να σας πω επίσης ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν επενδύσεις σ`Α εξέλιξη από υπάρχουσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, γερμανικές, οι οποίες είναι πολύ   μεγάλου ύψους. Και κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να διευκολύνουμε την επέκτασή τους προβαίνοντας σε μια σειρά ρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά τώρα το συνολικότερο πρόβλημα της ρευστότητας, θέλω να σας πω ότι με τη συμβολή κυρίως της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωράμε πολύ γρήγορα και δημιουργούμε   ένα εγγυητικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ελπίζω ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι ν`Α ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πολύ γενναίο και μαζί με τα δικά μας προγράμματα τα οποία ήδη είναι έτοιμα και   έχουν συμβολαιοποιηθεί με τις Τράπεζες   και θα τ`Α ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε μερικώς και, θα έλεγα σε μεγάλο βαθμό, το θέμα της ρευστότητας και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας προσθέτοντας ότι   ένα μέρος από αυτά τα χρήματα πια, τα ποσά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προς τις ελληνικές Τράπεζες και στη συνέχεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αφορούν κεφάλαιο κίνησης περίπου 50%. Κάτι το οποίο δε μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι ακριβώς στη λογική που ανέφερε προηγουμένως ο κ. Roesler, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούν σε μια τροποποίηση του κανονισμού προκειμένου να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα βάζοντας ως εγγυητικό κεφάλαιο χρήματα δικά μας, του ΕΣΠΑ, να μπορέσουμε ν`Α αντλήσουμε δάνεια χαμηλότοκα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για να χρηματοδοτήσουμε τις μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές της χώρας, που είναι τα μεγάλα οδικά έργα, οι παραχωρήσεις και τα 64 μεγάλα έργα που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τα πιο σημαντικά έργα.

Να χρηματοδοτήσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων υγρών και στερεών που είναι το μεγάλο στοίχημα αν θέλετε για τη χώρα αλλά και ταυτόχρονα το μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα, τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις και τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

Να λοιπόν που μας δίνεται η δυνατότητα σε λίγους μήνες να έχουμε πια μια ρευστότητα για τις μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές και ταυτόχρονα να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ν`Α αποκτήσουν μια στοιχειώδη ρευστότητα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Να σας πω επίσης τι σημαίνει μια επιτυχημένη πολιτική. Προ μηνός αποφασίσαμε και εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα μέσω του ΟΑΕΠ, του Οργανισμού Ασφάλισης   Εξαγωγικών Πιστώσεων. Αυτή τη στιγμή όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας σπεύδουν να γίνουν μέλη του ΟΑΕΠ, ν`Α ασφαλιστούν σ`Α αυτόν, ούτως ώστε χρηματοδοτούνται από αυτόν για να μη μείνουν από πρώτες ύλες και δε μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για εξαγωγές.

Αυτό είναι μια πολιτική που ασκείται για να ενισχύσουμε μια κορυφαία πολιτική προτεραιότητα στη χώρα, που είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων σ`Α αυτή   τη δύσκολη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Roesler, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μια θαυμάσια εμπειρία από τις χώρες των Βαλκανίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε αυτό τον καιρό στρέφεται στο Αιγαίο, μετά τις εξελίξεις και θα μπορούσαμε αυτή την εμπειρία που έχουμε οι Έλληνες, σε συνεργασία με τη Γερμανία να τη μεταφέρουμε στις χώρες της Μεσογείου.

PH. ROESLER: Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, γιατί όπως ξέρετε πριν πολλά χρόνια ήδη οι ελληνικές Τράπεζες έχουν δραστηριοποιηθεί εκεί και ποιες είναι οι επιπτώσεις. Αλλά τμήμα της κοινής μας δήλωσης είναι ότι θα υπάρξουν επαφές και θα υπάρξουν και επιπλέον συναντήσεις. Γιατί θέλουμε, όχι μόνο να βελτιώσουμε τις συνθήκες εδώ στην Ελλάδα για τις ελληνικές επενδύσεις και για την ανταγωνιστικότητα, αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε συνολικά τη θέση των Ελλήνων επιχειρηματιών και στο εξωτερικό.

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά δεν πρόκειται να συναντηθούμε μόνο μία φορά, δεν πρόκειται να έρθω μόνο μία φορά. Πρόκειται να υπάρξουν μόνιμες και πολύ καλές οικονομικές επαφές και σχέσεις μεταξύ των δυο Υπουργείων μας. Αν υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, ναι είναι η απάντηση. Βλέπουμε την αντιμετώπιση αυτών των τόσο δύσκολων καταστάσεων, πώς σθεναρά η ελληνική πλευρά εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε και όλα όσα σας είπα προηγουμένως, θα πρέπει επίσης η ελληνική πλευρά να λύσει όλα όσα συζητήσαμε και με τον Πρωθυπουργό κι έτσι λοιπόν βλέπετε ότι ήδη κάναμε βήματα προόδου.

Στο επόμενο Συμβούλιο η θέση μου θα είναι θετική. Θα πω ότι αξίζει τον κόπο να έρθει κανείς στην Ελλάδα με επιχειρηματίες, αξίζει τον κόπο τα προβλήματα που έχει η οικονομία εδώ, να τ`Α αντιμετωπίσει κανείς, γιατί υπάρχει τόση πολιτική βούληση όσο και συνομιλητές για κάποια προβλήματα.

Αυτό που κάνει η πολιτική, τις δυνατότητες που έχει να βελτιώσει την επιλογή της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, το κάνει. Αυτό λοιπόν κρατώ εγώ και αυτό θα μεταφέρω. Γι`Α αυτό λοιπόν, καλή τη συνειδήσει, μπορούμε να ζητήσουμε, να προσκαλέσουμε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ν`Α ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό θα κάνω και στην επόμενη συνάντηση στην Ευρώπη.
Όλα όσα συμφωνήσαμε εδώ, νομίζω θα μας οδηγήσουν σε ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Roesler εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες Έλληνες πολίτες διεκδικούν από την γερμανική Κυβέρνηση από τη χώρα σας αποζημιώσεις λόγω των θηριωδιών των Ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η χώρα μας περνά μια δύσκολη κρίση αυτά τα χρήματα τα έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή θα πρέπει η χώρα σας να τα πληρώσει στους Έλληνες, που τα οφείλει.

Γνωρίζετε πότε θα καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις; Ή θεωρείτε ότι έχουν παραγραφεί και δεν θα πρέπει να καταβληθούν στους Έλληνες πολίτες; Ευχαριστώ πολύ.

PΗ. ROESLER: Αν έχω την ιδέα είπατε, έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση στη βάση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Γι' αυτό λοιπόν καλό θα είναι να συγκεντρωθούμε, να επικεντρώσουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την κρίση και τα προβλήματα εδώ και όλα τα άλλα θα επακολουθήσουν.

ΓΑΝΝΙΣΗΣ: Στον Αντικαγκελάριο η ερώτηση. Θα μου επιτρέψετε, είναι μια συνέντευξη που έχετε δώσει στην «Welt» πριν από ένα μήνα περίπου, που λέτε ότι «… προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, δεν επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν απαγορευτικές σκέψεις, σε σχέση με μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία».

Μέσα σε αυτό το μήνα που πέρασε, αλλά και μετά την επίσκεψή σας στην Ελλάδα, επιμένετε σε αυτή τη θέση;

PΗ. ROESLER: Όχι μόνο τότε στη «Welt» μίλησα, αλλά και ενδιάμεσα χτες ενώπιον Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, αλλά και δημοσιογράφων. Παρουσίασα το όραμά μου της Ευρώπης, το οποίο σημαίνει φρένο χρέους σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεστ της ανταγωνιστικότητας σε όλες τις χώρες του ευρώ που το συζητήσαμε και στο τελευταίο Συμβούλιο αυτό, αλλά και απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί με εκείνες τις χώρες οι οποίες δεν περνούν αυτό το τεστ ανταγωνιστικότητας.

Γι' αυτό και σε εκείνο το άρθρο έκανα λόγο για εργαλεία τα οποία είναι απαραίτητα για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες, με την έννοια της “resolvent” δηλαδή την ανάκτηση της φερεγγυότητας. Χρειαζόμαστε εκείνα τα εργαλεία, που να μας διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα σε εκείνες τις χώρες για να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Αυτός είναι ο στόχος εκείνης της συμβουλής, δηλαδή θέλουμε να διατηρήσουμε όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη. Αλλά εάν το επιθυμούμε αυτό, θα πρέπει να κάνουμε και ό,τι περνά από το χέρι μας οικονομικά και οτιδήποτε, για να τα καταφέρουμε.

Ήταν ένα σαφώς προ-ευρωπαϊκό μήνυμα και άρθρο με τη σύνεση ωστόσο ενός ανθρώπου, που έχει να κάνει με οικονομικά ζητήματα. Αυτό έγινε πριν 3,5 εβδομάδες αλλά και χτες συζήτησα και είπα κάτι αντίστοιχο, δηλαδή συμφωνούμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στείλουμε το μήνυμα της σταθερής Ευρώπης και εκείνες οι χώρες που προς στιγμή έχουν κάποιες δυσκολίες θα πρέπει να τις στηρίξουμε.

Όλες οι Κυβερνήσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση οι Κυβερνήσεις άλλων χωρών, γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις εναντίον μιας χώρας, ουσιαστικά είναι επιθέσεις που αφορούν ολόκληρη την Ευρωζώνη. Γι' αυτό η έκκληση σταθερότητας ολόκληρης της Ευρωζώνης. Αυτό γίνεται για παράδειγμα και με τη δική μου συνάντηση εδώ και το ταξίδι στην Ελλάδα.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης