Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
7/10/2011 - Ομιλία υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Ελληνογερμανικό Business Forum.

Κυρίες και κύριοι,


Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρωτοβουλία της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω το ΣΕΒ, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το BDI, για τη διοργάνωση αυτού του forum. Ένα forum το οποίο έχει ως στόχο να φέρει κοντά τη γερμανική και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Να αναδείξει επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας win-win συνεργασίας. Για τις ελληνικές και τις γερμανικές επιχειρήσεις. Για την ελληνική και τη γερμανική οικονομία.


Και η παρουσία του κ. Ρέσλερ σήμερα εδώ, μαζί με τους επιχειρηματίες, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης. Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της.
Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω εν συντομία τις μεταρρυθμιστικές δράσεις, που υλοποιούμε ως αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ελλάδα.
Αλλά, και το πιο σημαντικό, για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Προβλήματα τα οποία είμαστε σε ένα δύσκολο αλλά σταθερό δρόμο για να τα αντιμετωπίσουμε.

Με αποφασιστικότητα και ισχυρή πολιτική βούληση χτίζουμε μέρα με τη μέρα ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πλαίσιο, μέσα στο οποίο ένας επενδυτής και μία επιχείρηση θα μπορεί, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με τη συνεχή στήριξη της ελληνικής πολιτείας, να πραγματοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επένδυση του.
Ποιο είναι το πλαίσιο;
Πρώτα απ`Α όλα διασφαλίζουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε ότι κατά το παρελθόν η Ελλάδα υπήρξε συνώνυμο γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων. Υπήρξε μια χώρα μη φιλική προς τις νέες επενδύσεις. Αυτό αλλάζει. Και έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου. Το επιβεβαιώνουν η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, θα το επιβεβαιώσει και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το «Doing Business» όπου θα υπάρχει ιδιαίτερα θετική αποτίμηση για τη χώρα μας.

Τι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήσαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα;

Φτιάξαμε την υπηρεσία μιας στάσης, το λεγόμενο «one stop shop». Λειτουργεί εδώ και εφτά μήνες και επιτρέπει σε εταιρίες να ξεκινήσουν δραστηριότητα σε μία μέρα με μία διαδικασία με το μισό κόστος. Μια αυτονόητη για πολλές χώρες διαδικασία.

Δημιουργήσαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο γύρω από τον Ανταγωνισμό, απλοποιήσαμε την αδειοδοτική διαδικασία στη μεταποίηση, προχωρήσαμε στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απλοποιούμε δραστικά την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ενώ προωθούμε άμεσα και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Το σχέδιο «Business Friendly Greece» θα άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν σε ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, ψηφίσαμε και το νόμο για το fast track. Τη νέα νομοθεσία, δηλαδή, για την επιτάχυνση στις διαδικασίες υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων, είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (επενδύσεις πχ. στον τουρισμό ή στην ενέργεια) είτε αυτές προέρχονται μέσα από συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ήδη, οι πρώτες 3 μεγάλες επενδύσεις εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο fast track. Είναι επενδύσεις που αφορούν φωτοβολταϊκά, ύψους περίπου 1,1 δις ευρώ.

Αρμόδιος φορέας είναι η υπηρεσία Invest in Greece, στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε προκειμένου να λάβετε περισσότερη ενημέρωση. Είναι μια υπηρεσία που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση αλλά και την υποστήριξη νέων επενδύσεων.

Εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας βρίσκονται δίπλα στους επενδυτές σε κάθε βήμα, σε κάθε στάδιο της επένδυσης, παρέχοντας υποστήριξη σε όποια ζητήματα παρουσιάζονται.
Επιπλέον, υπάρχει και νέο πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο νέος επενδυτικός νόμος προσφέρει σημαντικά κίνητρα, όπως σταθερές φοροαπαλλαγές για 10 χρόνια αλλά και επιχορηγήσεις κεφαλαίου, σε εταιρίες που θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα και τις νέες τεχνολογίες.

Ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημάδια. Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα.

  • Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η χώρα μας κέρδισε 14 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 9η ανάμεσα σε 30 χώρες στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Πάνω από 3000 ελληνικές και ξένες εταιρίες έχουν ιδρυθεί τους τελευταίους εφτά μήνες μέσω του “one stop shop”.
  • Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το πρώτο εξάμηνο του 2011, η αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση ήταν 41%.
  • Η φετινή αύξηση του τουρισμού προβλέπεται να ξεπεράσει το 10%.


Κυρίες και κύριοι,


Αλλάζουμε ριζικά τον χάρτη στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρα μας. Και τον αλλάζουμε με συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο Σχέδιο.

Σ`Α αυτό το Σχέδιο για την Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανία είναι στρατηγικός εταίρος μας. Οι λόγοι είναι απλοί.

Πρώτον, γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στην πραγματική οικονομία με σταθερό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Δεύτερον, η Γερμανία διαθέτει πρόσφατη τεχνογνωσία και διοικητική εμπειρία σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.

Τρίτον, η ελληνική οικονομία για τις γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν είναι ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον. Η παρουσία τους εδώ έχει συμβάλει καθοριστικά στους κύκλους ανάπτυξης της χώρας.

Τέταρτον, η Γερμανία είναι μια χώρα στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει δυνητικά τις εξαγωγές της.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι Ελλάδα και Γερμανία πρέπει να οργανώσουν συστηματικά τη διμερή τους συνεργασία και να την εντάξουν σε μια σταθερή  Συμμαχία για την Ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

¶λλωστε, αυτό ακριβώς ξεκινήσαμε να κάνουμε πράξη κατά την συνάντηση στο Βερολίνο τον Ιούλιο, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Να δουλέψουμε μεθοδικά και με πρόγραμμα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Η σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας θα καταδείξει την ικανότητα της Ευρώπης να υπερβαίνει αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα και θα ενισχύσει τον οικονομικό δυναμισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία επιδιώκουμε την μεταστροφή της χώρας μας σε μια παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Ικανή να στέκεται στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις και να κερδίζει μέσα σ`Α ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον με θετικές προκλήσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα κοινό όραμα για κάθε υπέρμαχο μιας ρεαλιστικής αναπτυξιακής προοπτικής για την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Με μεγάλη μου χαρά  βλέπω ότι και η Γερμανική Κυβέρνηση στο πρόσωπο του κ. Ρέσλερ, αποτελεί έναν ένθερμο υποστηρικτή αυτού του οράματος για την Ελλάδα. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον κ. Ρέσλερ γι΄ αυτό.

Κυρίες και κύριοι,

Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε σε συνδυασμό με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, μπορούν να αποτελέσουν ένα τρίπτυχο μιας επιτυχημένης επένδυσης.

Σας καλώ να στηρίξετε δυναμικά την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς. Και για εσάς αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Είμαι πολιτικός που πιστεύει στον πραγματισμό της πολιτικής και στα απτά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα πιστεύω στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Γνωρίζω ότι η επιχειρηματική παρουσία της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι σημαντική, ο τζίρος είναι ετησίως 20 δις ευρώ, δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας.
Δουλεύουμε με τον κ. Ρέσλερ για να χτίσουμε μαζί μια συστηματική και σταθερή συνεργασία με στόχο ένα ακόμη πιο θετικό κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία έχει ανάγκη από σοβαρές, μεσοπρόθεσμες επενδύσεις. Και γνωρίζω καλά ότι αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των γερμανικών επενδύσεων.

Σας καλώ λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, να οικοδομήσουμε μια επωφελή και για τις δύο χώρες συνεργασία που θα διερευνήσει και θα χαρτογραφήσει μέσα στον επόμενο μήνα όλες τις πιθανές επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα, για τις μεγάλες και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις.

Με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, ευέλικτα και αποδοτικά σχήματα, και φυσικά με έμφαση πάντα στο αποτέλεσμα, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Σας ευχαριστώ


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης