Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
19/7/2010 - Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης ΜμΕ 2010-2013: Συζητήσεις για την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και τα Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Με τρεις θεματικές ενότητες («Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα», «Εξωστρέφεια», «Ρευστότητα και Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία») συνεχίσθηκαν μετά το μεσημέρι οι εργασίες της Ημερίδας για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης ΜμΕ 2010-2013, που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, με θέμα «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα», ομιλητές ήταν ο κ. Β. Τσάκαλος, από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, το οποίο δημιουργήθηκε για να συνδράμει στη σύνδεση Έρευνας και Παραγωγής στην Ελλάδα, ο κ. Π. Χριστοδουλάκης, Γενικός Διευθυντής της MLS Multimedia A.E., και ο κ. Χ. Λύρας, Διευθύνων Σύμβουλος στα Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργειας BIOGRECO, με συντονιστή τον Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Πατεράκη.

Ο κ. Τσάκαλος ανέφερε, ότι το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ  λειτουργεί με μεταφορά τεχνολογίας, «δικτυώνει» την καινοτομία, με σχεδιασμό που γίνεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι των επιστημόνων. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ανοιχτά προγράμματα και ανοιχτές ημερομηνίες επιδότησης, πρότεινε ο κ. Τσάκαλος.

Ο κ. Π. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι υπάρχουν πολλές τεχνολογικές πρωτιές στην Ελλάδα και έδωσε αρκετά παραδείγματα, όπως η εφαρμογή πλοήγησης “talk & drive”, για την οποία η εταιρεία MLS Multimedia σχεδιάζει αναβάθμιση με την παροχή και δεδομένων κυκλοφορίας. Η εφαρμογή, με τα νέα χαρακτηριστικά της, θα μεταφερθεί και στο «γήπεδο» του εξωτερικού, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χ. Λύρας ανέφερε ότι το καινοτόμο έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση δεν είναι το πρωτεύον για μια εταιρία, αλλά οι δίκαιοι όροι ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα, κ. Μ. Πατεράκης, τόνισε ότι η εξωστρέφεια είναι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριξε ότι ο τόπος έχει τη δυνατότητα να πάει πολύ καλύτερα στον τομέα της καινοτομίας, αλλά χρειάζεται τόλμη και αλλαγή νοοτροπίας για τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά.

Ακολούθησε η δεύτερη ενότητα της ημερίδας, με θέμα την εξωστρέφεια, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Π. Ευμορφίδης, Πρόεδρος της COCOMAT, ο κ. Μ. Βερέμης, Πρόεδρος της Upstream Telecommunications & Software Systems, και ο κ. Δ. Πολιτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας- Θράκης. Το συντονισμό είχε ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΟΙΑΝ, κ. Ι. Δρυμούσης.

Ο κ. Π. Ευμορφίδης τόνισε ότι είναι αναγκαίο κάθε ελληνική επιχείρηση να προσανατολίζεται εξαρχής στις εξαγωγές, παρά τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κάθε εμπόδιο βγαίνει σε καλό, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευμορφίδης.

Ο κ. Μ. Βερέμης ανέφερε ότι χρειάζεται στην Ελλάδα να γίνουμε παραγωγικοί και εξωστρεφείς από μεταπράτες. Η εξωστρέφεια, ανέφερε, χρειάζεται καινοτομία, εξειδίκευση και εστίαση. Όσο λιγότερη η εξάρτηση από το δημόσιο τομέα, τόσο το καλύτερο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερέμης.

Ο κ. Δ. Πολιτόπουλος επισήμανε ότι στην πατρίδα μας, σε αντίθεση με την Ευρώπη, είναι χαμηλός ο δείκτης κοσμοπολιτισμού των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τον εφοπλιστικό και το βιομηχανικό χώρο. Και αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα τομέων της ελληνικής οικονομίας που έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα,  τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, τόνισε ότι τα νέα προγράμματα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα προγράμματα που παρουσιάζονται σήμερα δε βασίζονται, όπως γινόταν στο παρελθόν, σε κρατικές επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις, αλλά στο δανεισμό και την παροχή μικροπιστώσεων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Τα προγράμματα, κατέληξε η Υπουργός, απευθύνονται κυρίως σε νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Στην τελευταία ενότητα, με θέμα «Ρευστότητα και  Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία», συμμετείχαν η κ. Φ. Κουτζούκου, Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο κ. Γ. Κολυβάς, Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλος ΥΠΟΙΑΝ, ο κ. Π. Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Σ. Σιώκος, Υπεύθυνος Asset Management, Venture Capital και Private Equity της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Θ. Παναγιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής Τομέα Χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας, και ο Δ. Τσίγκος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Αλ. Φούρλας.

Η κ. Φ. Κουτζούκου παρουσίασε αναλυτικά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο κ. Γ. Κολυβάς εστίασε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, που αξιοποιείται τώρα και στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Π. Ραβάνης τόνισε ότι η ρευστότητα είναι το μείζον πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων σήμερα. Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου είναι χρήσιμες σε μια κρίσιμη στιγμή και θα μας βρείτε αρωγούς, ανέφερε ο κ. Ραβάνης.

Ο κ. Σ. Σιώκος επισήμανε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το νομικό και θεσμικό σύστημα, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη στελεχών και εκπαίδευσής τους.

Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα θα συμμετάσχει στις δράσεις του ΥΠΟΙΑΝ και θα είναι δίπλα στην ελληνική επιχείρηση, τόνισε ο κ. Θ Παναγιωτόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ. Δ. Τσίγκος ανέφερε ότι με το πρόγραμμα JEREMIE θα ενισχυθεί η ρευστότητα και τόνισε ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερο venture capital.

Στη συζήτηση παρενέβη η Υπουργός, ερωτώντας ποιες υπερβάσεις είναι διατεθειμένες να κάνουν οι τράπεζες, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα, ήταν το σχόλιο του κ.Σιώκου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν περισσότερο ως επενδυτές και λιγότερο ως πιστωτές, για να υποστηριχθούν οι πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η ΥΠΟΙΑΝ επισήμανε την ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία των νέων προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς κινητοποιούν πόρους του ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που είχαν ενεργοποιηθεί ως τώρα, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης