Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
30/5/2011 - «Ιδιαίτερη μνεία για τις νησιωτικές περιοχές στο πλαίσιο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και δράσεις για περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών στις επιχειρήσεις» - Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.5.2011 - Σήμερα, 30 Μαΐου 2011 κατά τη συνεδρίαση του Συμβούλιου των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες συζητήθηκε σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την Πράξη Ενιαίας Αγοράς.

Τα εν λόγω συμπεράσματα βασίζονται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Απριλίου 2011 σχετικά με τις δώδεκα προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της ενιαίας αγοράς, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, με στόχο την ταχύτερη έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οικονομική κρίση.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού επί της πρότασης της Πορτογαλικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε η προώθηση από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή μιας αξιολόγησης του αντίκτυπου της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς στις «εξόχως απόκεντρες περιοχές» (outermost regions), o Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντ. Ρόβλιας, υποστήριξε ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνονται και οι νησιωτικές περιοχές (island regions). Η εν λόγω παρέμβαση υποστηρίχθηκε και από την Κύπρο.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Michel Barnier απευθυνόμενος κατά την παρέμβασή του στην Ελληνική Αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στις απόκεντρες περιοχές, αλλά και στις νησιωτικές περιοχές που θεωρεί ότι σαφώς συμπεριλαμβάνονται στην ως άνω αναφορά.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων των αρμοδίων Υπουργών για τη μείωση του διοικητικού φόρτου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ότι αφορά τη μείωση του διοικητικού φόρτου ο Υφυπουργός, κ. Ντ. Ρόβλιας, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις τις οποίες υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικές δράσεις όπως:

Α) Η λειτουργία εδώ και δύο μήνες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και η διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (one stop shop). Ήδη 760 νέες επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί με το νέο σύστημα, ενώ 3800 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο ψηφιακό εμπορικό μητρώο.

Β) Στο πλαίσιο εφαρμογής της οδηγίας για τις υπηρεσίες (2006/123/ΕΚ) υιοθετήθηκε ρύθμιση εδώ και τρεις μήνες για τα θέματα του πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, που απλοποιεί και διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Γ) Η κατάργηση της υποχρέωσης από τον Απρίλιο του 2011 της υποχρέωσης υποβολής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού των μικρών συγκεντρώσεων επιχειρήσεων.

Δ) Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των τεχνικών επαγγελμάτων, βάσει ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης