Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
30/5/2011 - «1 δις ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Επενδυτικές ευκαιρίες για τη νέα γενιά»

Την κατάρτιση ενός συμφώνου ρευστότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού δημοσίου, ύψους 1 δις ¤ για το 2011, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, 30 Μαΐου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη τύπου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επισήμανε ότι με αυτή τη συμφωνία «οι τράπεζες υποχρεούνται, χωρίς κανένα κέρδος, να διαθέσουν μέσα στο 2011, το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕΠ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση αντίστοιχου ποσού για το 2012».

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε δέσμη δράσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα:

  • ·Το Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων, στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, συνολικού ύψους 150 εκ ¤, το οποίο προκηρύσσεται εντός της εβδομάδας και θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από την 1η Ιουλίου 2011 και για ένα δίμηνο.
    • ·Η δράση απευθύνεται σε νέους 20-40 ετών, και καλύπτει τις βασικές ανάγκες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους. Η δράση ισχύει και για όσους δημιούργησαν την επιχείρησή τους από 1/1/2011 και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσής τους.
    • ·Προσφέρει ενίσχυση για μια σειρά δαπανών που αφορούν τόσο στη σύσταση όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης.
    • ·Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, στο βάθος της 5ετίας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 500.000 ¤ ή ακόμη και σε 1 εκ ¤, σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος επιχειρηματίας έχει στη διάθεσή του ένα διαρκές υποστηρικτικό εργαλείο κάλυψης των λειτουργικών του δαπανών για τα πρώτα 5 έτη, εφόσον έχει ολοκληρώσει την επένδυσή του και λειτουργεί κανονικά.
  • ·Το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 30 εκ ¤, που ενισχύει νέους επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και 5 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 50% έργα ύψους 30.000-300.000 ¤ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα ή επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και παροχής νερού και έργα ύψους 20.000-200.000 ¤ για άλλους επιλέξιμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευθεί ενώ η υποβολή επενδυτικών σχεδίων ξεκινά στις 15 Ιουλίου 2011.
  • ·Την ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων, συνολικού ύψους 90 εκ ¤, που προβλέπεται στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης χαμηλότοκων δανείων (από 30.000 έως 300.000 ¤)για τη στήριξη της επένδυσής τους. Μάλιστα, όσοι νέοι υπαχθούν στο καθεστώς του επενδυτικού νόμου θεωρούνται εκ των προτέρων ότι καλύπτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στη δράση του ΕΤΕΑΝ.
  • ·Ένα ολοκληρωμένο πακέτο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που πρόκειται να κατευθυνθεί στον τομέα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Επικοινωνίας (ICT), μέσα από την αξιοποίηση του Jeremie.
  • ·Την ψηφιακή πλατφόρμα StartUp Greece, που αριθμεί ήδη 1.700 μέλη και παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για κάθε νέο επιχειρηματία.
  • ·Μια σειρά δράσεων ενημέρωσης σε φορείς και δίκτυα νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα στη λογική της αυτοοργάνωσης.
  • ·Την αλλαγή του θεσμικού περιβάλλοντος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με παρεμβάσεις όπως την ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα και σε ένα σημείο, την αναμόρφωση του προπτωχευτικού δικαίου, την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των επιχειρηματικών πάρκων, και την προετοιμασία για την κατάρτιση νομοσχεδίου για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» που θα ενσωματώσει όλες τις σχετικές δράσεις άρσης εμποδίων σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, στρατευμένοι στον κοινό σκοπό και με πεποίθηση στις δυνάμεις μας» υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Και επειδή ο αγώνας αυτός δε στρέφεται εναντίον κανενός, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τον υπονομεύει. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς, αναπαράγοντας με αφέλεια και επιπολαιότητα τα κηρύγματα όσων προπαγανδίζουν την καταστροφή. Η αναπαραγωγή της καταστροφολογίας κοστίζει ακριβά. Πλήττοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος με τη φυγή κεφαλαίων, τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εξανεμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πριονίζει το κλαδί που στηρίζεται η χώρα».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του υπουργού και των ερωταπαντήσεων της συνέντευξης τύπου:

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε ότι η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο για τις επιχειρήσεις, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Αποτελεί, αν θέλετε, τη βασική προϋπόθεση για να έχουμε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, που αιμοδοτεί και δεν αφυδατώνει τις επιχειρήσεις.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε μια έρευνα της ICAP, που κατέγραψε ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους για το 2010. Οι έρευνες δείχνουν μια επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων κυρίως στο χώρο της βιομηχανίας, που οφείλεται στην έλλειψη της ρευστότητας, στη δυσκολία του δανεισμού, στην πτώση φυσικά της κατανάλωσης, αλλά και στην εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και καιρό στο μάτι του κυκλώνα των διεθνών αγορών. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας, απέναντι στην κρίση του χρέους.

Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτή την περίοδο τρέχουν προγράμματα που δίνουν στον επιχειρηματία αρκετές επιλογές, ενώ αύριο τελειώνει η προθεσμία υποβολής σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα προχωρήσαμε μετά από συστηματική προσπάθεια στην κατάρτιση ενός Συμφώνου Ρευστότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών Τραπεζών ύψους 1 δις ευρώ για το 2011. Ήδη η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε λίγες μέρες πια, θα υπογραφεί το Σύμφωνο και θα αρχίσει η εκταμίευση των δανείων αυτών, προς τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας καθώς και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων.

Οι Τράπεζες υποχρεούνται χωρίς κανένα κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που παραλαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη αντίστοιχη για το 2012.

Έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία και σας ανακοινώνω σήμερα το σχέδιο για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα. Η νέα γενιά είναι ο καταλύτης για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, η δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών, ένα νέο κοινωνικό Κίνημα Νεανικής και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας είναι η προϋπόθεση για να περάσουμε σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, που έχει ανάγκη πλέον η χώρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή διαμορφώνουμε σύγχρονες πολιτικές κινητοποιούμε πόρους, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπηρεσίες για να κινητοποιήσουμε τους νέους και να ενθαρρύνουμε μια μαζική στροφή προς το επιχειρείν, ως μια νέα συνειδητή κοινωνική επιλογή της νέας γενιάς.

Στο προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε συστηματικά με δημιουργικούς νέους που έχουν διακριθεί στην καινοτομία, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς, από τη γεωργία μέχρι την υψηλή τεχνολογία και διαμορφώσαμε ένα σχέδιο δράσης, για την προώθηση της Νεανικής και Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας.

Βασική επιλογή είναι η δέσμευση ενός σημαντικού πακέτου πόρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων. Σήμερα ανακοινώνουμε δυο βασικά επενδυτικά εργαλεία και χρηματοδοτικά ταυτόχρονα, δυο βασικές δράσεις για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα:

Την προκήρυξη εντός της εβδομάδας του ειδικού καθεστώτος της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ. Το νέο καθεστώς θα δέχεται αιτήσεις από 1η Ιουλίου ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προετοιμάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Με αυτή τη δράση απευθυνόμαστε σε νέους 20 έως 40 ετών και τους καλούμε να στείλουν τις προτάσεις τους για τα καινοτομικά σχέδια, τα οποία θα συντάξουν. Με την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα θα έχουν ένα συνεχές υποστηρικτικό εργαλείο χρηματοδότησης, που θα καλύπτει τις βασικές τους επιχειρηματικές ανάγκες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Απευθυνόμαστε ακόμη και σε εκείνους τους νέους που τόλμησαν μέσα στην κρίση και δημιούργησαν δική τους επιχείρηση το '11 και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσής τους. Σας ενημερώνουμε ότι η Επιχειρηματικότητα των Νέων είναι το μοναδικό καθεστώς του Επενδυτικού Νόμου, που προσφέρει ενίσχυση για μια σειρά δαπανών που αφορούν τόσο στη σύσταση όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης, όπως:

Αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης, παροχή συμβουλών που έχουν άμεσα σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης, δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους εκτός του ΦΠΑ, χρηματοδοτική μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής, ακόμη και δαπάνες για τη μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι δηλαδή μια γενναιόδωρη διαδικασία η οποία προβλέπεται από το περιεχόμενο του νέου Επενδυτικού Νόμου.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης στο βάθος της πενταετίας για ένα νέο επιχειρηματία που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, μπορεί να φτάσει μέχρι 1 εκ. ευρώ σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ σε περίπτωση μη χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500.000 ευρώ.

Έτσι, ένας νέος επιχειρηματίας θα έχει ένα διαρκές υποστηρικτικό εργαλείο κάλυψης των λειτουργικών του δαπανών, για τα πρώτα 5 χρόνια της λειτουργίας της επιχείρησης, εφόσον έχει ολοκληρώσει την επένδυσή του και λειτουργεί κανονικά την επιχείρηση.
Επίσης τονίζουμε ότι στην προσπάθεια στήριξης της Επιχειρηματικότητας των Νέων, έχουμε κι ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης. Είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας το ΕΤΕΑΝ, στο οποίο προβλέπεται ειδική δράση για την Επιχειρηματικότητα των Νέων, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ.

Μάλιστα οι νέοι επιχειρηματίες που θα υπαχθούν στο καθεστώς του Επενδυτικού Νόμου θεωρούνται εκ των προτέρων ότι καλύπτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στη δράση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε στους νέους επιχειρηματίες και τη δυνατότητα αξιοποίησης χαμηλότοκων δανείων, από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ για την υποστήριξη της επένδυσής τους.

Σας ανακοινώνουμε επίσης σήμερα τη δεύτερη δράση για την ενίσχυση της Νεανικής και Νέας Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, είναι το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ, το οποίο προκηρύξαμε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς των προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα. Ειδικά το πρόγραμμα ενισχύει μέσω επιχορήγησης που φτάνει το 50% του επενδυτικού σχεδίου, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια κοινοτόμα ιδέα ή και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, εμπορικά σε μια υλοποίηση και εφαρμογή.

Επίσης ενισχύονται πολύ μικρές και μικρές νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, με τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με την επέκταση και διαφοροποίηση των προϊόντων των υπηρεσιών τους, ή και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που εφαρμόζουν.

Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 50% έργα ύψους προϋπολογισμού από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα και σχέδια που αφορούν παροχή νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και από 20.000 έως 200.000 για επενδυτικά σχέδια των άλλων επιλέξιμων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η υποβολή επενδυτικών σχεδίων ξεκινάει από 15 Ιουλίου του 2011.

Εκτός από αυτές τις δυο δράσεις σας ανακοινώνουμε ότι προωθούμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο χρηματοδοτικών εργαλείων που θα κατευθυνθεί στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου Jeremie το οποίο ήδη λειτουργεί όπως ξέρετε και θα σας ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες ειδικότερα τις δράσεις αυτές.

Για να γίνει αυτό το μήνυμά μας, οι πρωτοβουλίες μας, οι δράσεις μας πρέπει να φτάσουν παντού σε όλους τους νέους σε κάθε γωνιά της χώρας, γι' αυτό πρωτοπορούμε και καινοτομούμε στο πεδίο της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Γι' αυτό όπως γνωρίζετε δημιουργήσαμε μια διεθνούς κύρους On line πλατφόρμας επιχειρηματικότητας, το StartUp Greece, που άγγιξε ήδη τα 1.700 μέλη, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι επιχειρηματίες. Μέσα στο StartUp Greece υπάρχουν όλα τα προγράμματά μας, οτιδήποτε αφορά ένα επιχειρηματία, σε γλώσσα απλή και κατανοητή.

Όμως δεν μένουμε μόνο εκεί, θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα και με τη φυσική μας παρουσία. Ξεκινάμε μέσα στον Ιούνιο σε συνεργασία με νέους επιχειρηματίες, φορείς και δίκτυα νεανικής επιχειρηματικότητας δράσεις ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση και την υποστήριξη των νέων σε Δήμους και περιοχές που διψούν για πληροφόρηση και δημιουργία.

Τέλος η ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας χρειάζεται την αλλαγή του θεσμικού περιβάλλοντος, γι' αυτό έχουμε εργαστεί για μια σειρά παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Δημιουργήσαμε την Υπηρεσία μιας Στάσης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων μέσα σε λίγες ώρες, αναμορφώνουμε το προ-πτωχευτικό Δίκαιο, σε λίγες μέρες έρχεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτές τις μέρες, από αύριο και τελειώνουμε ολοκληρώνουμε αυτή την εβδομάδα την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων δραστηριοτήτων μεταποιητικών και επιχειρηματικών Πάρκων, κερδίζοντας άλλη μια μάχη κατά της γραφειοκρατίας. Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση ενός μεγάλου, φιλόδοξου σχεδίου για τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, για μια νέα επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ξεκινήσουμε να συντάσσουμε αυτή τη βδομάδα με τη συγκρότηση μιας μεγάλης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με εκπροσώπους από δέκα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε σε δυο μήνες περίπου να είμαστε έτοιμοι για να καταθέσουμε νομοσχέδιο που θα άρει τα τριάντα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά εμπόδια για την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Κυρίες και κύριοι, η μάχη που δίνουμε για την ανάπτυξη δεν είναι εύκολη, γίνεται μέσα σε μια κρίση πολύ βαθιά, με πολλή αγωνία και φόβο από την πλευρά του ελληνικού λαού, αλλά είναι μια μάχη την οποία θα κερδίσουμε.

Μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο, που έχει κι αυτός καθήκον να κάνει το καθήκον του και το χρέος του προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον, όπως κάνει όλος ο ελληνικός λαός, με τις μεγάλες θυσίες του.

¶λλωστε, τα προβλήματα των περασμένων δεκαετιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, δεν έχουν μόνο έναν πατέρα είναι και δικό του παιδί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, στρατευμένοι στον κοινό σκοπό και με πεποίθηση στις δυνάμεις μας.

Και επειδή ο αγώνας αυτός δε στρέφεται εναντίον κανενός, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τον υπονομεύει. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς, αναπαράγοντας με αφέλεια και επιπολαιότητα τα κηρύγματα όσων προπαγανδίζουν την καταστροφή.

Η αναπαραγωγή της καταστροφολογίας κοστίζει ακριβά. Πλήττοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος με τη φυγή κεφαλαίων, τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εξανεμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πριονίζει το κλαδί που στηρίζεται η χώρα. Σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Μήπως υπάρχει εκτίμηση, μέσα από τη νεανική επιχειρηματικότητα τι αριθμός επιχειρήσεων νέων, νέων επιχειρηματιών πρόκειται να δημιουργηθούν και τι θέσεις εργασίας να προσφερθούν, ένα αυτό. Και δεύτερον, μπορείτε να μας θυμίσετε λίγο με το σύμφωνο ρευστότητα που ενεργοποιείται, το 1 δις ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τι είδους επιχειρήσεις αφορά και τι δράσεις αφορά; Δάνεια είναι;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, είναι στην ευχέρεια χιλιάδων νέων, να καταθέσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Μέσα από την κατάθεση αυτή εξασφαλίζεται η έγκριση των επιχειρηματικών αυτών σχεδίων, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως εγκρίνεται πλέον και εξασφαλίζεται και η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων μέσα από το ΕΤΕΑΝ με χαμηλότοκα δάνεια.

¶ρα έχουμε ένα μεγάλο προνόμιο του επενδυτικού νόμου, με τα τεράστια κίνητρα που δίνει από τις δαπάνες leasing, μέχρι τις λειτουργικές δαπάνες, μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για 5 χρόνια. Καλύπτονται συνεπώς δαπάνες που αφορούν τη σύσταση της εταιρείας, όπως ανέφερα, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τη μισθοδοσία και από την άλλη πλευρά καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες μιας επιχείρησης μέσα από τη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ.
Έτσι, με το που θα καταθέσει κάποιος νέος ένα επενδυτικό σχέδιο και προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης, με μόνη εγγύηση τη βιωσιμότητα του σχεδίου, έχει εξασφαλίσει πλήρη χρηματοδότηση και δανειοδότηση.

¶ρα περιμένουμε ότι χιλιάδες νέοι θα υποβάλλουν τα σχέδιά τους. Όπως σας είπα, θα υπάρξει, πέρα του «StartUp Greece», στο οποίο ε φιλοδοξώ το Σεπτέμβριο να έχουμε τουλάχιστον δέκα χιλιάδες εγκεγραμμένους – μέλη, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στα επενδυτικά σχέδια, αλλά και στο διάλογο και τη διαβούλευση που θα γίνεται μέσα από αυτή την πλατφόρμα, φιλοδοξώ ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μιας και βρισκόμαστε σε μια περίοδο οξύτατης ανεργίας των νέων επιστημόνων κυρίως.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, θέλω να πω ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσα από τις ελληνικές τράπεζες, αφορά χαμηλότοκα δάνεια οποιασδήποτε φύσεως, για οποιαδήποτε δραστηριότητα, κυρίως όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, αφορά δραστηριότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία και τα προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως είναι οι επιχειρήσεις μεταποίησης, οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τα του εμπορίου, των υπηρεσιών, που ασχολούνται με την καθημερινή πραγματική οικονομία και αντιμετωπίζουν σήμερα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας.

Δημοσιογράφος: Την Παρασκευή στη συνέλευση της ΕΣΕΕ, πολλοί έμποροι εξέφρασαν για μια ακόμα φορά τη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από τις τράπεζες. Είπαν χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τους βοηθούν στο να πάρουν δάνεια, στο να βγάλουν μπλοκ επιταγών. Και κάτι ακόμα, ο κ. Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αναπτυξιακή προσπάθεια αν επιβαρύνονται οι φορολογικοί συντελεστές, είτε με τη μείωση του αφορολόγητου, είτε με μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Η θέση η δική σας ποια είναι;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Δε θέλω να αναπαράγω διαρκώς προβλήματα τα οποία διατυπώνονται από τους φορείς της αγοράς και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο για την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο, βιώνουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι το δημοσιονομικό ζήτημα, το οποίο οδηγεί σε μια σειρά από μέτρα που σε άλλη περίσταση θα ήταν ανεπιθύμητα.
Όμως αυτή τη στιγμή, λόγω ακριβώς αυτών των μέτρων, οι συνέπειες είναι οδυνηρές για τις επιχειρήσεις, με πρώτη και πιο σημαντική επίπτωση τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό όμως που χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διασώσουμε υγιείς επιχειρήσεις, με ποιο τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα έστω και με τα μέτρα τα οποία παίρνουμε εμείς, που δε λύνουν συνολικά το πρόβλημα, αλλά το ανακουφίζουν, μέχρις ότου η χώρα μπει σε μια νέα περίοδο όπου θα μπορέσει ξανά να βγει στις αγορές και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από τη διατραπεζική αγορά.

Μέχρι τότε, αυτό που χρειάζεται νομίζω είναι ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και μεγάλη στήριξη από τη δική μας πλευρά, με δράσεις και προγράμματα όπως κάνουμε.

Σε ό,τι αφορά, επαναλαμβάνω, τα μέτρα τα οποία είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, είναι μέσα στα πλαίσια της αναγκαστικής πολιτικής που ασκείται αυτή τη στιγμή προκειμένου να οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση.

Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ οδυνηρή η πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι είναι ήττα το κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, αλλά από την άλλη πλευρά τα εργαλεία τα οποία μέρα με τη μέρα αρχίζουν και λειτουργούν στην αγορά, πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα και μια πραγματικότητα ανακούφισης, χωρίς όμως να λύνουν το πρόβλημα.

Το πρόβλημα θα λυθεί όταν η χώρα εξέλθει εντέλει στις αγορές. Αλλά αυτό το οποίο δε χρειάζεται να κάνουμε, είναι μέσα από τη διαρκή ανακύκλωση του φόβου και των απειλών που εκτοξεύονται από το εξωτερικό και της αναπαραγωγής που γίνεται εδώ για διάφορους λόγους, αυτό δημιουργεί, αντιλαμβάνεστε, πολύ μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία, στις ελληνικές επιχειρήσεις, στην απασχόληση και τελικά και στο αίσθημα των ανθρώπων.

Δημοσιογράφος: Δεν αναφερθήκατε στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Συνήθως μας λέτε ότι πόσο πιστεύετε ότι θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχει αλλάξει κάτι;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Θα σας κάνουμε μια ειδική ενημέρωση τις επόμενες μέρες.

Δημοσιογράφος: Δυο πράγματα. Πότε λήγει η προθεσμία για τη νεανική επιχειρηματικότητα; Είπατε ότι ξεκινάει από 1η Ιουλίου.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Είναι περίπου δυο μήνες, στις 31 Αυγούστου.
Δημοσιογράφος: Ένα αυτό και δεύτερον, αν θέλετε να απαντήσετε, πιστεύετε ότι με την τοποθέτηση manager ή τεχνοκρατών στην κυβέρνηση θα λυθεί το πρόβλημα ή θα προωθηθούν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Δεν την καταλαβαίνω την ερώτησή σας. Και δεν είναι και το αντικείμενο της κουβέντας μας εδώ σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι απαιτούνται πολιτικές αυτή τη στιγμή πολύ δυναμικές, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και απάντηση στην κρίση. Να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο, ακόμα πιο δυναμικό, μέσα από την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου και τις δράσεις που περιέχει έτσι ώστε να γίνουμε πιο ταχείς και πιο αποτελεσματικοί. Αυτό έχει σημασία, νομίζω. Ευχαριστώ πολύ.


30/5/2011 Ενημερωτικό σημείωμα
backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης