Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
6/2/2011 - «Υλοποιούμε το σχέδιο μας για την ανάπτυξη» - Επίσκεψη υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Λαμία, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

«Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ούτε εύκολος είναι, ούτε χωρίς εμπόδια. Είναι όμως ο μοναδικός που έχουμε. Αν δεν κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, αν δεν βγάλουμε τα προϊόντα μας έξω, αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προς τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, το Σάββατο 5/02/2011.

Σημειώνεται ότι η Λαμία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελούν τον τέταρτο σταθμό ενός κύκλου επισκέψεων του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε κάθε περιφέρεια, με στόχο να επικοινωνηθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Περιφερειακής Στρατηγικής με κάθε Περιφέρεια, το οποίο θα αποτελέσει ένα συμβόλαιο ανάπτυξης που θα εγγυάται πολιτικές και δράσεις για την επίτευξη των στόχων που θα θέσουν από κοινού Πολιτεία και τοπικοί φορείς. Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις καλές πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και να στηλιτεύσει τις κακές πρακτικές, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Στη Στερεά Ελλάδα, στον προηγούμενο μόνο Αναπτυξιακό Νόμο, επιδοτήθηκαν 638 επενδυτικά σχέδια, στα οποία δόθηκαν ενισχύσεις ύψους 720 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Μόλις 3.118. Δηλαδή ανά 230.000 ευρώ δημιουργήθηκε μια θέση εργασίας!».

Παράλληλα ο υπουργός επικαλέστηκε επιτεύγματα νέων ερευνητών και επιχειρηματιών από τη Στερεά Ελλάδα. Ανέγνωσε μάλιστα και email από επιχειρηματία της περιοχής, στο οποίο αντικατοπτρίζονται προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα. Προς όλους αυτούς τους επιχειρηματίες, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε πως «Βασικός και πρωταρχικός στόχος είναι να μπει φρένο στην καθίζηση της εμπορικής δραστηριότητας. Να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις. Αλλά να δανείζουν με επιτόκια ευνοϊκά, με επιτόκια που θα επιτρέψουν σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και, γιατί όχι, να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο του Υπουργείου με δράσεις που έχουν αποφασιστεί και θα υλοποιηθούν ή υλοποιούνται ήδη μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), του νέου επενδυτικού νόμου, του ΕΣΠΑ, στον τομέα των εξαγωγών και της νεανικής επιχειρηματικότητας και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


Όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναδειχθούν οι προοπτικές κάθε περιφέρειας ώστε να παράγουν πλούτο και να δημιουργηθούν δουλειές για τους πολίτες, ειδικά τους νέους».

Ο υπουργός συζήτησε αναλυτικά με τις Περιφερειακές Διοικήσεις, τους βουλευτές και τους δημάρχους και στη συνέχεια με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για περίπου οχτώ ώρες. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προσδιορισμού των αξόνων του Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Παρουσίασε στους φορείς το ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο αναθέρμανσης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και τις συγκεκριμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που αλληλοσυμπληρώνονται και ήδη έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης. Παρουσίασε ακόμη τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την επιτάχυνση της απορρόφησης και τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών για τη Στερεά Ελλάδα.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε τόσο από τους φορείς όσο και από τους επιχειρηματίες στήριξη και ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια που γίνεται για την αναθέρμανση της οικονομίας, ώστε η χώρα να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά, συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας κρούσης που θα επιταχύνει τη συνεργασία για την καταγραφή ώριμων έργων και επενδυτικών σχεδίων προς υλοποίηση στη Στερεά Ελλάδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή μας πρόσκληση. Η Λαμία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελούν τον τέταρτο σταθμό ενός κύκλου επισκέψεων σε κάθε περιφέρεια με στόχο να επικοινωνήσουμε το σχέδιο μας για την ανάπτυξη, να συνεργαστούμε εντατικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, να δεσμευτούμε σε ένα περιφερειακό σύμφωνο ανάπτυξης. Αλλά κυρίως, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε μαζί σας.
Θα ήθελα σήμερα όμως να ξεκινήσω διαφορετικά. Με ένα σύντομο email που μου έστειλε μόλις χθες ένας επιχειρηματίας από την Χαλκίδα. Σας το διαβάζω γιατί πιστεύω ότι εκφράζει τη ψυχολογία πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών σήμερα:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Είμαι 42 ετών, κάτοικος Χαλκίδας, όπου διατηρώ επιχείρηση με είδη γάμου. Το τελευταίο διάστημα ο τζίρος έχει μειωθεί σε τέτοιο απελπιστικό σημείο, που όχι μόνο δεν σκέφτομαι να κάνω κάποια νέα επένδυση, αλλά που η επιχείρηση μου κινδυνεύει να κλείσει. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο, αφού και οι πόρτες τις τράπεζας είναι κλειστές.

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κλείσω την επιχείρηση που με τόσο κόπο, μεράκι και όνειρα δημιούργησα. Το σκέφτομαι με πόνο καρδιάς όχι μόνο για μένα αλλά και για τους 6 άξιους εργαζομένους που απασχολώ. Με το χέρι στην καρδιά τι με συμβουλεύετε να κάνω; Να κλείσω την επιχείρησή μου; Μπορώ να ελπίζω σε κάτι;»
Γνωρίζω καλά, ότι τις ίδιες σκέψεις, τους ίδιους προβληματισμούς, την ίδια αγωνία για το μέλλον και της δική σας επιχείρησης, έχετε πολλοί από σας. Για το λόγο αυτό δεν θα ακούσετε σήμερα από μένα ούτε περιγραφές, ούτε ευχολόγια.

'Αλλωστε, δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω δημόσιες σχέσεις ούτε ήρθα να κάνω επίσκεψη - μνημόσυνο. Βρίσκομαι εδώ για να ακούσετε συγκεκριμένα πράγματα. Για να σας παρουσιάσω το σχέδιο μας για την ανάπτυξη. Ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο με δράσεις, πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που αλληλοσυμπληρώνονται και ήδη έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης.

Σχέδιο που σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα αξιοποιεί σωστά και με διαφάνεια τα χρήματα των φορολογουμένων.
Σχέδιο για να κινηθεί η σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά. Για να βάλουμε τις βάσεις για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα είναι καταναλωτικό κατά 75-80%, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα παράγει.

Ένα σχέδιο που δίνει κίνητρα στους νέους μας να επιχειρήσουν, να ανοίξουν τα φτερά τους.

Ένα σχέδιο που έχει ως επίκεντρο και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον επιχειρηματία. Τις ιδέες του, την τόλμη του, τη δημιουργικότητά του.

Το ΕΤΕΑΝ

Όπως σας ανέφερα βασικός και πρωταρχικός μας στόχος είναι βάλουμε φρένο στην καθίζηση της εμπορικής δραστηριότητας. Να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά. Να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις. Αλλά να δανείζουν με επιτόκια ευνοϊκά, με επιτόκια που θα επιτρέψουν σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και γιατί όχι, να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε στη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο μόλις προχθές ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Να σας πω με δυο λόγια πως θα λειτουργεί. Δημιουργούνται ταμεία, στα οποία για κάθε ευρώ που θα βάζει το κράτος μέσα από το ΕΣΠΑ, οι τράπεζες θα βάζουν 2. Θα υπάρχει έπειτα μια μόχλευση των χρημάτων που θα παίρνουν τη μορφή ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, υπάρχει μια λογική αμοιβαίου οφέλους. Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο. Και το κάνουμε αυτό χωρίς να ξοδεύουμε αλόγιστα πόρους αριστερά και δεξιά όπως συνέβαινε παλιότερα με το ΤΕΜΠΜΕ. Θα σας δώσω όμως ένα απλό παράδειγμα για να περιγράψω το όφελος που προκύπτει μία επιχείρηση μέσα από το ΕΤΕΑΝ.
Πχ. για ένα 10ετές επενδυτικό δάνειο ύψους ¤200.000, που χορηγείται από μια τράπεζα με επιτόκιο 8%, μέσα από τη συνδρομή των χρημάτων του ΕΤΕΑΝ, μετατρέπεται τελικά σε 4%. Έτσι η επιχείρηση θα καταβάλει στο Ταμείο τελικά ως κόστος δανεισμού 44.000 ευρώ έναντι 88.000 ευρώ, που θα κατέβαλλε χωρίς την παρέμβαση του ΕΤΕΑΝ.

Επιπρόσθετα, όταν δίδονται εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις Τράπεζες χωρίς την παραπάνω εγγύηση.

Επειδή όμως όλα αυτά δεν είναι απλά σχέδια επί χάρτου, σας αναφέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων που προχωρούμε μέσω του ΕΤΕΑΝ το αμέσως προσεχές διάστημα:

Ξεκίνησε ήδη, και μπορείτε να πάτε στις επιλεγμένες τράπεζες και να ενημερωθείτε, το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ`Α οίκον», με το οποίο διαθέτουμε μαζί με τις τράπεζες ποσά ύψους 800εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα κεφάλαια αυτά παρέχονται στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Πολύ σύντομα ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ απ`Α το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη.

Ακόμη, μέσα στο μήνα ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα:

 

  • «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35εκατ. ευρώ
  • «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150εκατ. ευρώ. Είναι δύο Ταμεία που ξέρω ότι μπορούν να απαντήσουν άμεσα στα τοπικά προβλήματα των αλιευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Μαλιακό και τον Ευβοϊκό Κόλπο, αλλά και φυσικά και στο σύνολο των αγροτικών στην περιφέρεια.
  • Μέσω πάλι του JEREMIE 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης

Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που διοχετεύεται στην αγορά από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Μιλούμε λοιπόν όλοι για την ανάγκη να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης. Για το πώς δηλαδή θα παράγουμε ως χώρα πλούτο τα επόμενα χρόνια. Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη μετάβαση, αυτή την αλλαγή.  Θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος; Θα ξοδέψουμε πόρους για χαμηλής ποιότητας επενδύσεις που δεν επιστρέφουν θέσεις εργασίας στους πολίτες;


Ενδεικτικά σας αναφέρω, εδώ στη Στερεά Ελλάδα στον προηγούμενο μόνο Αναπτυξιακό Νόμο επιδοτήθηκαν 638 επενδυτικά σχέδια, στα οποία δόθηκαν ενισχύσεις ύψους 720 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Μόλις 3.118. Δηλαδή ανά 230.000 ευρώ δημιουργήθηκε μια θέση εργασίας!

Με το επενδυτικό νόμο κάνουμε πραγματικά μια νέα αρχή. Στοχεύουμε σε μια επιχειρηματικότητα υγιή, βιώσιμη, καινοτόμο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα είναι εξωστρεφής. Μια επιχείρηση δηλαδή, όπως των αδελφών Νομικού, που συνεχίζει την σχεδόν ενός αιώνα οικογενειακή παράδοση στην επεξεργασία ντομάτας. Μια εξαγωγική επιχείρηση που έχει καταφέρει να είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στον χώρο της και να αποτελεί το βασικό προμηθευτή ενός παγκόσμιου κολοσσού, όπως η Χάϊνζ (Heinz). Και το πιο σημαντικό; Να προσφέρει εργασία σε 500 συμπολίτες σας σε μόνιμη και εποχιακή βάση, μέσα από τις μονάδες της στο Δομοκό και την Αλίαρτο. 

Ο νέος επενδυτικός νόμος


Ο νέος επενδυτικός νόμος εκφράζει αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας. Και ξέρετε γιατί;


Γιατί για πρώτη φορά είναι ένας νόμος που δίνει καθαρά αναπτυξιακά κίνητρα. Και προπαντός, είναι ένας νόμος που απευθύνεται σε όλους. 
Δηλαδή, για να μιλάμε συγκεκριμένα, είσαι νέος έως 40 ετών και θες να επιχειρήσεις; Θα λάβεις χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της.

Θες να επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ή να δημιουργήσεις επενδύσεις δικτυώσεις, τα λεγόμενα clusters; Τότε θα έχεις φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ.
Θες να αξιοποιήσεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σου; Τότε ναι, θα λάβεις επιδότηση, φοροαπαλλαγές και δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.

Έχεις μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση και επιθυμείς να κάνεις επένδυση πάνω από 50 εκατ. ευρώ; Τότε θα έχεις μέσα από τον επενδυτικό νόμο σταθερό φορολογικό περιβάλλον με φοροαπαλλαγές σταθερές για 8 έως 10 χρόνια.

Θες με αφορμή την κρίση να αναδιαρθρώσεις ή να επεκτείνεις την επιχείρησή σου; Τότε θα έχεις επίσης στοχευμένες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές για 8 έως 10 χρόνια και ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.

Είμαι βέβαιος, ότι ανάμεσά σας, ότι σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν πολίτες που βλέπουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Θέλω όμως να σημειώσω κάτι. Είπα και πριν ότι οι επενδύσεις στο αύριο δεν μπορούν να γίνουν με τις λογικές του χθες.

Για το λόγο αυτό, με το νέο νόμο περιφρουρείται η διαφάνεια. Ούτε ένα ευρώ δεν πηγαίνει χαμένο. Ούτε ένα ευρώ δεν σπαταλιέται σε δήθεν επενδυτικά σχέδια και επιδοτήσεις στο κενό. Ο νέος νόμος θα έχει προϋπολογισμό, σαφή και γνωστό σε όλους. Κάθε Δεκέμβριο θα γνωστοποιούμε τα χρήματα που θα επενδύονται και δυο φορές το χρόνο, θα προκηρύσσουμε επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένα, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει πότε, που και μέχρι πόσο μπορεί να επιχειρήσει.

Στα μέσα Μαρτίου λοιπόν είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 4 δις ευρώ μέσα στο έτος. Στις 15 Μαρτίου προκηρύσσουμε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν  650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,5 δις ευρώ καθαρές φοροαπαλλαγές.
Συμφωνήσαμε με τις περιφερειακής διοικήσεις, σε συνάντηση που είχαμε πριν 15 μέρες στο Υπουργείο, να φέρουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έτοιμα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο καθεστώς της περιφερειακής συνοχής. Δηλαδή επενδύσεις που απαντούν σε τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Το ίδιο επανέλαβα και στη συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά, τους Δημάρχους, τους βουλευτές και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμο ένα μεγάλο πακέτο επενδυτικών σχεδίων πριν ακόμα προχωρήσουμε στις πρώτες προκηρύξεις του επενδυτικού νόμου στα μέσα Μαρτίου.

Το ΕΣΠΑ

Με τους φορείς όμως της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης συζητήσαμε και την ανάγκη για στενή συνεργασία και συντονισμό στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο αιμοδότη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας.

Η λογική μας είναι απλή: Φέρτε έργα ώριμα προς χρηματοδότηση, φέρτε μελέτες, ελάτε να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στα έργα, να τα ξεμπλοκάρουμε ένα–ένα. Αλλά το τόνισα και πριν. Πρακτικές του παρελθόντος δεν θα συνεχίσουν. Τα έργα θα πρέπει πρώτα απ όλα να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ίδιες τις κοινωνίες, για την ανάπτυξη του κάθε τόπου. Να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το 2011 είναι για μας χρονιά ορόσημο. Πλέον δεν διαχειριζόμαστε, αλλά υλοποιούμε με άλλες ταχύτητες. Βάλαμε στόχο να διπλασιάσουμε την απορρόφησή του ΕΣΠΑ στοχεύοντας σε δαπάνες τουλάχιστον ύψους 5,2 δις ευρώ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απλοποιούμε δραστικά το σύστημα διαχείρισης και προχωράμε σε αναθεώρηση του Προγράμματος με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας. 'Αλλη η Ελλάδα του 2005 – 2006,  πάνω στην οποία βασίστηκε το ΕΣΠΑ, και άλλη η σημερινή.
Ήδη μέσα στο 2010, δείξαμε ότι μπορούμε. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε το 18%, όταν ο στόχος ήταν κοντά στο 15%, και ενώ είχαμε παραλάβει το πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο με απορρόφηση 2,9%.

Οι Εξαγωγές

Πριν από 10 μέρες, η επικαιρότητα είχε μια θετική είδηση, μια αισιόδοξη νότα. Την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 37,9% το μήνα Νοέμβριο, που αποδεικνύει πως στη χώρα υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες, ακόμη και σε δυσμενείς για την οικονομία συνθήκες, τολμούν και επιβραβεύονται.

Επιχειρήσεις όπως αυτές του Αλιβερίου, της Καρύστου και της Σκύρου που εξάγουν εδώ και χρόνια με αρκετή επιτυχία μάρμαρο και λιγνίτη ή ακόμα και επιχειρήσεις, όπως η γαλακτοβιομηχανία «Ίναχος» του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από τη Μακρακώμη που παράγει τυροκομικά προϊόντα που έχουν βραβευθεί επανειλημμένα για την ποιότητά τους και εξάγονται με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σας καλώ λοιπόν από το βήμα αυτό, όλους εσάς που εκπροσωπείτε υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις να κάνετε το μεγάλο βήμα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε δίκτυα διανομής, να εξάγετε, να έλθετε σε επαφή με προμηθευτές, να δικτυωθείτε. Πολλοί θα μου πείτε ότι θέλετε, αλλά δεν μπορείτε. Ότι έχετε ιδέες, αλλά δεν έχετε τις υποδομές, ούτε τα χρήματα.

Σας το είπα και προηγουμένως. Είναι βούληση μας στηρίξουμε έμπρακτα τους εξαγωγείς μας. Ήδη τρέχει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 30 εκατομμυρίων ευρώ για αποκλειστικά εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα του 2011 συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, που λέγεται Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατομμυρίων πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Γνωρίζετε ότι η επιχειρηματικότητα συναντά καθημερινά εμπόδια, καταβάλλει «διόδια» για να αποκτήσει μια άδεια ή να ιδρυθεί.

Πρόσφατα η εφημερίδα New York Times είχε στο πρωτοσέλιδο της τις απίστευτες για τους ξένους περιπέτειες ενός Έλληνα επιχειρηματία ιδιοκτήτη ελληνικής ζυθοποιίας, που αντιμετώπισε τεράστια γραφειοκρατικά για να μπει στην ελληνική αγορά. Ο τίτλος του άρθρου ήταν χαρακτηριστικός : «Ποιο είναι το  πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία».

Για το λόγο αυτό προχωρούμε εντός του μηνός στην παρουσίαση άμεσα ενός σχεδίου δράσης με συγκεκριμένα σημεία – ανατροπές για μια «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», με καινούριες πρωτοβουλίες βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο προχωράμε στην  εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα.

Ακόμη, ψηφίζεται πολύ σύντομα η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων σε λίγες μέρες θα είναι νόμος του κράτους.

Ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο που θα λύσει τα χέρια πολλών επιχειρήσεων. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Δέχθηκα πρόσφατα μια επιστολή από μια κάθετη μονάδα επισκευής αυτοκινήτων στο Μαρκόπουλο η οποία έχει κάνει έναρξη εργασιών από τον Ιούνιο 2001. Με περσινή της απόφαση η Διεύθυνση Μεταφορών Ανατ. Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της, επειδή η χρήσης γης άλλαξε το 2003.

Θα σας αναφέρω μονάχα επί λέξει πως κλείνει η επιστολή: «Όταν δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 το σχέδιο νόμου ΅`ΑΑπλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων & λοιπές διατάξεις`Α`Α και ανάγνωσα συγκεκριμένα το 'Αρθρο 21, κατάλαβα πως υπάρχει ελπίδα. Σας παρακαλώ όσο μπορείτε να προωθήσετε το σωτήριο για εμάς Νομοσχέδιο, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε την επιχείρηση μας στις πραγματικές της δυνατότητες και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε νόμιμα.»

Νεανική Επιχειρηματικότητα

Κυρίες και κύριοι,
Ήρθε η ώρα να στραφούμε στη νέα γενιά της πατρίδας. Στους χιλιάδες μορφωμένους νέους που νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια χώρα που δεν θέλει να τους αξιοποιήσει, που τους διώχνει στο εξωτερικό, που δεν τους δίνει ευκαιρίες.

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η ελληνική περιφέρεια είναι γεμάτη από ελπιδοφόρα παραδείγματα. Εδώ στη Λαμία, μια φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, η Ελένη Σαπουντζή επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες φοιτητές για να πάει και να παρακολουθήσει διαλέξεις και σεμινάρια σε δύο από τα κορυφαία πανεπιστήμια στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα , το Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ.
Νέοι, εδώ της περιοχής σας, τόλμησαν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, να αναδείξουν τον τόπο τους με μια νέα, σύγχρονη ματιά. Για παράδειγμα, το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας & Περιπέτειας “SaloonPark”, στην καρδιά των Ευρυτανικών βουνών, είναι σημείο αναφοράς στον εναλλακτικό τουρισμό, στην ψυχαγωγία, προορισμός για κάθε επισκέπτη στην Ευρυτανία.

Ή εδώ κοντά, στις Ράχες, στην περιοχή που παράγονται οι περισσότερες βρώσιμες ελιές, η εταιρία «Οδύσσεια» που παρασκευάζει γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα από ελιά, ταξιδεύει τα προϊόντα της μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.

Όπως σας ανέφερα πρωτύτερα, ο νέος επενδυτικός νόμος ανταμείβει γενναιόδωρα το νέο που θέλει να επιχειρήσει. Και μιλάμε από μια αγροτική επιχείρηση μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, πολύ σύντομα ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας όσο χρηματοδοτικό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προκηρυχτούν τον επόμενο μήνα.

Επίλογος – Η Στερεά Ελλάδα μπορεί

Φίλες και φίλοι,
Χθες είχαμε ένα θετικό νέο. Υπήρχε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα έστω και οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με την επίσημη μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Βέβαια δεν στέκομαι στα νούμερα. 'Αλλωστε αυτά δεν μπορούν να αποτυπώσουν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι πολίτες.

Είναι όμως κάποια μικρά δείγματα, όπως και η αύξηση των εξαγωγών, ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, ότι κάτι αλλάζει. Θυμηθείτε. Ένα χρόνο πριν, ήμαστε ξεγραμμένοι. Τώρα συζητάμε αν θα ξαναβγούμε στις αγορές μέσα στο 2011 ή θα πιάσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο έτος. Και ναι, μέχρι το τέλος του 2011 το πρόσημο της ανάπτυξης θα είναι θετικό.

Φίλες και φίλοι,

Δεν τρέφω αυταπάτες. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ούτε εύκολος είναι, ούτε χωρίς εμπόδια. Είναι όμως ο μοναδικός που έχουμε. Αν δεν κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, αν δεν βγάλουμε τα προϊόντα μας έξω, αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια.

Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, η χώρα μας, η περιφέρειά σας, είναι γεμάτες από μικρές ιστορίες. Από ιστορίες ανθρώπων που δεν το έβαλαν κάτω. Που δεν προτίμησαν τον εύκολο δρόμο της αδράνειας και της μεμψιμοιρίας, αλλά τόλμησαν. Τόλμησαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους, τη δύναμη του χαρακτήρα τους, τη δημιουργικότητά τους. Αν πράγματι καταφέρουμε να πολλαπλασιάσουμε τέτοιες μικρές ιστορίες επιχειρηματικού ακτιβισμού, τότε ναι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό θαύμα.

Σας καλώ να μπείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας, να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα νέο επενδυτικό νόμο, για τις διατάξεις του ΕΤΕΑΝ, για τις πρωτοβουλίες μας για τις εξαγωγές. Για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Καλώ τους νέους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να ενημερωθούν για τις δράσεις μας.

Σας καλώ κι όλους εσάς, να σταθείτε δίπλα μας μαζί με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής. Τα δυναμικά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, τα Επιμελητήρια, τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς. Να φτιάξουμε μια ισχυρή συμμαχία.

Και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο για τη Στερεά Ελλάδα.

'Αλλωστε, το στοίχημα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας είναι εθνικό. Και μας αφορά όλους. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης