Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
2/2/2011 - «Απαντάμε στην κρίση με ρευστότητα μέσω του ΕΤΕΑΝ και νέες επενδύσεις» - Ομιλία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το Ε.Τ.Ε.ΑΝ., στην ολομέλεια της Βουλής

«Η κρίση ζητά απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν έρχονται μόνες τους. Έρχονται με επενδύσεις, έρχονται με ανάπτυξη» τόνισε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε την τεράστια σημασία που έχουν για την επανεκκίνηση της οικονομίας οι επενδύσεις του δημόσιου τομέα, με πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 22 δις ¤. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του «θέλουμε να κατευθύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις εκεί όπου θα δίνουν προστιθέμενη αξία και θα γίνουν ο αναπτυξιακός σπινθήρας, προκειμένου να δημιουργούν υποδομές ευκαιρίας και προϋποθέσεις για ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας».

Ο ρόλος του ΕΤΕΑΝ στην προσπάθεια που γίνεται για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να είναι καθοριστικός καθώς αποτελεί το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ. Μαζί με τον επενδυτικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, το ΕΤΕΑΝ αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από επενδύσεις. Επιπρόσθετα, αποτελεί τομή για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται ένας φορέας, ο οποίος όχι μόνο θα παρέχει εγγυοδοτικά και αντεγγυοδοτικά προϊόντα, αλλά θα συνεπενδύει σε διάφορα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής και θα προσφέρει όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά προϊόντα στις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά  στο πρώτο πακέτο στήριξης  για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δις ευρώ, με δράσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ, όπως είναι τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ κατ`Α Οίκον, Ενάλιο, Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Jeremie. Το πακέτο αυτό  θα διοχετευθεί στην αγορά, σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες, από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικού ύψους 650 εκ ¤, το οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή και έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 150 εκ ¤, με πολύ θετικούς ρυθμούς απορρόφησης από την πλευρά των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει όλη την προσπάθεια για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη χρηματοδότηση όλων των πρωτοβουλιών και τέλος τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο τμήμα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε οι δημόσιες υποδομές, οι δημόσιες επενδύσεις να βοηθήσουν την ιδιωτική οικονομία» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.  Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε με πολύ αγώνα καθημερινά έτσι ώστε και την αρνητική ψυχολογία να ανατρέψουμε, αλλά και την πραγματική οικονομία να βελτιώσουμε. Είναι μεγάλο στοίχημα. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε, όχι γιατί απλώς ρητορικά το εκφράζουμε, αλλά γιατί καθημερινά και συστηματικά βάζουμε μπροστά και ξετυλίγουμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι συνάδελφοι,

Λυπάμαι που σήμερα σπαταλήθηκε ο χρόνος στη συζήτηση επί της τροπολογίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά, χθες έγινε μια πάρα πολύ χρήσιμη εργασία. Μαζί με τους συναδέλφους όλων των κομμάτων πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετική συζήτηση στην Επιτροπή, και στις δύο φάσεις, με αποτέλεσμα να συνδιαμορφώσουμε και να βελτιώσουμε αρκετά το νομοσχέδιο, το οποίο είχαμε φέρει.

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια ομολογημένη πραγματικότητα που έχει να κάνει με την κρίση. Η κρίση ζητά απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν έρχονται μόνες τους. Έρχονται με επενδύσεις, έρχονται με ανάπτυξη. Μιλάμε λοιπόν για επανεκκίνηση της οικονομίας. Επανεκκίνηση σημαίνει πρώτα – πρώτα επενδύσεις του δημόσιου τομέα, δηλαδή, το ΕΣΠΑ. Έχουμε 22 δις ¤ να δαπανήσουμε, να επενδύσουμε σε δημόσιες επενδύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Γι`Α αυτό το λόγο θέλουμε άμεσα να κατευθύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις εκεί όπου θα δίνουν προστιθέμενη αξία και θα γίνουν ο αναπτυξιακός σπινθήρας, προκειμένου να δημιουργούν υποδομές ευκαιρίας και προϋποθέσεις για ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις: Πριν από δεκαπέντε ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή ο επενδυτικός νόμος, και έτσι σήμερα είναι νόμος του κράτους. Ο επενδυτικός λοιπόν νόμος μαζί με το ΕΤΕΑΝ, το οποίο ψηφίζουμε σήμερα και αύριο θα είναι νόμος του κράτους, ουσιαστικά είναι δύο εργαλεία. Το ένα είναι αναπτυξιακό, το άλλο, το σημερινό, είναι χρηματοδοτικό. Έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να επανεκκινήσουμε την οικονομία μέσα από τις επενδύσεις.

Είναι πολύ σημαντικό όλη αυτή η προσπάθεια να είναι ολοκληρωμένη, να μην είναι απλώς ρητορική, να έχει τα στοιχεία μιας σχεδιασμένης επιχείρησης ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Εάν δεν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, ακόμη κι αν έχουμε πολύ καλή διάθεση κι ένα εξαιρετικό θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. ¶ρα, λοιπόν, με πολλή προσοχή, με πολύ στοχευμένες κινήσεις, προχωράμε σχεδιασμένα στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων.

Είδατε πριν από λίγες ημέρες, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, μια τεράστια αύξηση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Είναι μια προσπάθεια που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις για να βγουν στις ξένες αγορές, να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν. Και πραγματικά, το Πρόγραμμα Εξωστρέφειας που έχουμε είναι πολύ γενναίο και χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις αυτές. Έχουμε τρόπους και σχέδιο να στηρίξουμε τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, όπως επίσης να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Αυτές είναι οι μεγάλες στρατηγικές μας επιδιώξεις. Αυτό είναι το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και δεν είναι ρητορική όλη αυτή η προσπάθεια. Είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι πολύ στοχευμένη. Βεβαίως, πρέπει να ομολογήσω ότι θα κριθούμε από την προσπάθεια αυτή εκ του αποτελέσματος, αν όλα αυτά τελικώς αποδώσουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που σημαίνει από το φθινόπωρο του 2011 να αρχίσει πια μια συστηματική ανάκαμψη της οικονομίας.

Το ΕΤΕΑΝ, λοιπόν, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των μικρών, μεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στόχος είναι να δώσει στις επιχειρήσεις -αυτή τη στιγμή, που έχουμε ανάγκη τη ρευστότητα- δάνεια φθηνά και γρήγορα έτσι ώστε τα επενδυτικά σχέδια που θα προκηρυχθούν το Μάρτη να χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ με κεφάλαια επενδυτικά, με κεφάλαια κίνησης, έτσι ώστε αυτό που ονομάζουμε επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει πράξη και να μην κολλήσει πάλι είτε στη γραφειοκρατία είτε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε: το Ταμείο Επιχειρηματικότητας όπου το κράτος συνεισφέρει 400 εκ. ¤ από πόρους του ΕΣΠΑ, και τα σχετικά προγράμματα θα προκηρυχθούν σε λίγες ημέρες. Υπάρχει το Ταμείο Ενάλιο με 35 εκ. ¤, το οποίo θα λειτουργήσει άμεσα. Υπάρχει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 150 εκ. ¤, για τη στήριξη των επιχειρηματικών προσπαθειών που θέλουν να κάνουν οι αγρότες μας. Το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ`Α οίκον», που ήδη τρέχει αυτή τη στιγμή, έχει προκηρυχθεί και υποβάλλονται αιτήσεις, συνολικού ύψους 800 εκ. ¤, για τη δημιουργία ενεργειακών κτιρίων, με στόχο να κινηθεί η αγορά της οικοδομής και οι οικοδομικές επιχειρήσεις. Το Ταμείο Jeremie, με προϋπολογισμό 250 εκ. ¤ δημόσιους πόρους του ΕΣΠΑ και 250 εκ. ¤ από τη συμμετοχή των Τραπεζών, που τρέχει επίσης αυτές τις ημέρες και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις, κυρίως τις καινοτομικές. Οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί ως προς τη σύνταξή τους και την υπογραφή τους γιατί πρέπει να προκηρύξουμε τα προγράμματα. Επιπλέον, υπάρχει ένα εξαιρετικά θετικό ζήτημα που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χαμηλότοκο δάνειο προς τις τράπεζες.

Επίσης, υπάρχει ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 650 εκ. ¤, από πόρους του ΕΣΠΑ,  που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, υλοποιείται αυτή τη στιγμή από εμάς και ήδη έχουν δαπανηθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περίπου 150 εκ. ¤. Ήδη αυτόν το μήνα, βλέποντας τα στοιχεία, διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι προχωρά πολύ θετικά η απορρόφηση από την πλευρά των επιχειρήσεων των μικρομεσαίων.

Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε. Αυτό είναι το σχέδιό μας, το οποίο περιλαμβάνει όλη την προσπάθεια για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη χρηματοδότηση όλων των πρωτοβουλιών και τέλος τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο τμήμα του ΕΣΠΑ, του Δ`Α Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έτσι ώστε οι δημόσιες υποδομές, οι δημόσιες επενδύσεις να βοηθήσουν την ιδιωτική οικονομία.

Εδώ είμαστε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ`Α αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε με πολύ αγώνα καθημερινά έτσι ώστε και την αρνητική ψυχολογία να ανατρέψουμε, αλλά και την πραγματική οικονομία να βελτιώσουμε. Είναι μεγάλο στοίχημα. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε, όχι γιατί απλώς ρητορικά το εκφράζουμε, αλλά γιατί καθημερινά και συστηματικά βάζουμε μπροστά και ξετυλίγουμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης