Υπουργείο Οικονομίας & ΑνάπτυξηςΥπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ & ΤΣ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

GR / EN
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων
Νέα και Ενδιαφέροντα
27/1/2011 - Ομιλία Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ημερίδα «Η Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας στη Νέα Ελληνική Οικονομία» με θέμα «Πρώτο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ, ύψους 1,6 δις ¤, για το 2011 διοχετεύεται άμεσα στην αγορά»

«Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Η Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας στη νέα Ελληνική Οικονομία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από  το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Οικονομικών, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Με αυτή τη δέσμευση, αποκτά ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία η πρωτοβουλία μας σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους: Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο». Η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕΠ, μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δις ¤, από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι πυλώνες, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με την αξιοποίηση νέων και σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, είναι οι εξής:

  1. 1. Το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα αποτελέσει το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δις ¤, εκ των οποίων περίπου 1,5 δις ¤ αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. ¤ μετρητά. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα:
    • · Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», όπου το κράτος συνεισφέρει 400 εκατ. Ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ και μετά από διαγωνισμό θα επιλεγούν Τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν 1,2 δις ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια σε ΜΜΕ επιχειρήσεις.
    • · Το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον», το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες συνολικά ποσά ύψους 800 εκατ. ¤ στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και έχουν ήδη επιλεγεί για την εφαρμογή του 4 τράπεζες.
    • · Το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ¤ και το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ¤ (υπογράφεται εντός των ημερών η σύστασή του.
    • · Το ταμείο JEREMIE, στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκ. ¤, σε αναλογία 50/50 δημόσιοι πόροι του ΕΣΠΑ και χρήματα των τραπεζών. Από 1η Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα πρώτα 120 εκ ¤ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, το πολύ με τριετή λειτουργία. Ακόμη, έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκ ¤ για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκ ¤ για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Σε τρεις περίπου μήνες τα ποσά αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

  2. 2. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος με τον οποίο θα προκηρυχθούν ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δις ευρώ, με φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing.

  3. 3. Η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ, με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο ένα πρώτο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), ύψους 2 δις ¤, για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάλεσε τις τράπεζες, τους παραγωγικούς φορείς, και τους ανθρώπους της αγοράς να αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και να προσδώσουν κύρος με τη συμμετοχής τους ώστε να μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός, «Οι πρωτοβουλίες μας δεν αποτελούν ούτε εξαγγελίες ούτε ασκήσεις επί χάρτου. Είναι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ήδη υλοποιούνται. Πολλοί επικαλούνται την ανάπτυξη ως το βασικό ζητούμενο της εποχής μας. Δεν είναι απλά ζητούμενο. Είναι εθνικό στοίχημα για το 2011 και τα χρόνια που έρχονται. Για αυτό και απαιτείται πανεθνική προσπάθεια και κινητοποίηση, εντός και εκτός συνόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού:

«Σας καλωσορίζω και εγώ στη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η σημερινή σας παρουσία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας και κοινής προσπάθειας μεταξύ της πολιτείας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Μια κοινή προσπάθεια που έχει έναν κοινό και ξεκάθαρο στόχο: Την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γνωρίζετε όλοι ότι η σημαντική πιστωτική επέκταση των προηγούμενων ετών στα ελληνικά νοικοκυριά και η άνθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τόνωσαν τη ζήτηση. Για χρόνια διατηρήσαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς όμως να είμαστε ανταγωνιστικοί. Προσεγγίσαμε τα ευρωπαϊκά standards δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού, χωρίς όμως τα αντίστοιχα standards παραγωγής και προσφοράς.

Είναι ανεδαφικό να πιστεύουμε ότι θα επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα ευημερίας, αν πορευθούμε με τις ίδιες πολιτικές, τις ίδιες πρακτικές και τις ίδιες νοοτροπίες. Ακόμη και η επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας που εξασφάλισαν στη χώρα μας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως πχ τα έργα υποδομών, πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας νέας, ανταγωνιστικής και υγιούς βάσης.

Eίμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για να σας εξειδικεύσουμε το σχέδιο μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Να σας παρουσιάσουμε τα εργαλεία, με τα οποία φιλοδοξούμε να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ύφεσης. Αυτή η προσπάθεια αποτελείται από τρεις πυλώνες πρωτοβουλιών. Πυλώνες που είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με την αξιοποίηση νέων και σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Πρώτος πυλώνας, είναι το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Το ΕΤΕΑΝ, η σύσταση του οποίου ψηφίζεται αυτές τις μέρες από τη Βουλή, θα αποτελέσει το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7δις ευρώ, εκ των οποίων 1,5δις ευρώ αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. ευρώ μετρητά.

Η σύσταση του ΕΤΕΑΝ αποτελεί τομή.
Τομή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Τομή στη σχέση τους με τις τράπεζες.
Τομή στην αντίληψη για τους δημόσιους πόρους και την επένδυσή τους με κριτήρια και κανόνες.
Τομή στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται ένας χρηματοδοτικός φορέας, ο οποίος όχι μόνο θα παρέχει εγγυοδοτικά και αντεγγυοδοτικά προϊόντα, αλλά θα συνεπενδύει σε διάφορα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής και θα προσφέρει όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά προϊόντα στις επιχειρήσεις.

Το ΕΤΕΑΝ αφορά όλες τις μορφές των επιχειρήσεων, και ειδικότερα τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες, νεοϊδρυόμενες ή και υφιστάμενες, και έχει κεντρικούς στόχους:

  • · Την προώθηση της επιχειρηματικότητας
  • · Την ίδρυση νέων επιχειρήσεων
  • · Τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πρόσβαση χρηματοδοτικών προϊόντων
  • · Τη στήριξη της εξωστρέφειας

Όσες λοιπόν επιχειρήσεις επιθυμούν την αύξηση της παραγωγής τους, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκτασή τους αλλά και τη διεθνοποίησή τους θα τις βοηθήσουμε μέσα από χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια του ΕΤΕΑΝ. Με τη δημιουργία Ταμείων όπου συνεπενδύονται κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ και των Τραπεζών με την κατάλληλη κάθε φορά αναλογία, το συνολικό κόστος του δανείου για μια επιχείρηση μειώνεται δραστικά.

Για παράδειγμα, σε ένα επενδυτικό τοκοχρεολυτικό δάνειο ύψους ¤200.000 με διάρκεια 10 έτη το αρχικό κόστος δανεισμού (πχ. 8%) από τις Τράπεζες μετατρέπεται τελικά σε 4% με τη συνδρομή του μισού δανειακού κεφαλαίου από το ΕΤΕΑΝ με μηδενικό επιτόκιο. Έτσι η επιχείρηση θα καταβάλει στην τράπεζα τελικά ως κόστος δανεισμού 44.000 ευρώ έναντι 88.000 ευρώ που θα κατέβαλλε χωρίς την παρέμβαση του ΕΤΕΑΝ. Επιπρόσθετα, όταν θα δίδονται εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που θα προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις Τράπεζες χωρίς την παραπάνω εγγύηση.

Θέλω να συγκρατήσετε ότι μέσα από το ΕΤΕΑΝ, και οι επιχειρήσεις μας μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές και το επιχειρηματικό κλίμα να αλλάξουμε στην Ελλάδα. Για να γίνω σαφέστερος, το αμέσως προσεχές διάστημα προχωρούμε μέσω του ΕΤΕΑΝ στις εξής δράσεις:

Πρώτον, μέσα από το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», το κράτος συνεισφέρει 400 εκατ. Ευρώ, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ. Ήδη συντάσσεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες. Μέσα από διαγωνισμό θα επιλεγούν Τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε 1,2 δις ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια βραχυπρόθεσμης και μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας στις ελληνικές επιχειρήσεις, με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

Δεύτερον, δημιουργήσαμε όπως γνωρίζετε, το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον», το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες συνολικά ποσά ύψους 800εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στα φυσικά πρόσωπα με τη μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων ανακυκλούμενων δανείων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με επιχορήγηση, που θα απομειώνει το αρχικό ποσό του δανείου κατά 15% έως 30%, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου και έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή του τέσσερις τράπεζες.

Τρίτον, δημιουργήθηκε το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35εκατ. ευρώ, ενώ εντός των ημερών υπογράφεται και η σύσταση του «Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150εκατ. ευρώ. Τα δύο νέα Ταμεία θα βοηθήσουν στην ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα της Ελληνικής Οικονομίας, με την συνεισφορά πολλαπλάσιων ποσών και από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας .

Τέταρτον, ενεργοποιούμε το ταμείο JEREMIE, στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκ. ευρώ, σε αναλογία 50/50 δημόσιοι πόροι του ΕΣΠΑ και χρήματα των τραπεζών. Δηλαδή, 250 εκατ. ευρώ θα βάλει το Υπουργείο μας από το ΕΣΠΑ και 250 εκατ. ευρώ οι τράπεζες. Ήδη μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι από 1 Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά από δύο μεγάλες τράπεζες, τα πρώτα 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων το πολύ με τριετή λειτουργία.

Παράλληλα, έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή των τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Υπολογίζουμε ότι σε 3 περίπου μήνες και τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE που θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει ιδιωτικές επενδύσεις. Επενδύσεις ουσιαστικές, με μέλλον, με προσφορά στην εθνική οικονομία, στην εργασία, στις εξαγωγές. Είναι όρος επιβίωσης των επιχειρήσεων και της χώρας. Είναι όρος ευημερίας, συγκράτησης της ανεργίας, περιφερειακής σύγκλισης και αλλαγής νοοτροπιών.

Ο νέος επενδυτικός νόμος, που είναι πλέον νόμος του κράτους, βρίσκεται σε άμεση σύνδεση, «κουμπώνει» θα έλεγα, με το ΕΤΕΑΝ. Και αυτό γιατί πέρα από τις φοροαπαλλαγές, η συμπλήρωση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται με ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια σε όλα τα γενικά και ειδικά καθεστώτα επενδύσεων που προβλέπει ο νόμος. Είτε γενικής επιχειρηματικότητας είτε νεανικής επιχειρηματικότητας ή ακόμα και μεγάλες επενδύσεις.

Μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου φιλοδοξούμε να προκηρύξουμε ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δις ευρώ. 4 δις ευρώ φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing. Είναι η πρώτη φορά – και θέλω να το υπογραμμίσω – που προσφέρουμε 8 χρόνια φοροαπαλλαγές για τις υφιστάμενες και 10 χρόνια για τις νέες επιχειρήσεις.

Ήδη οι Περιφερειακές διοικήσεις ετοιμάζονται να καταγράψουν και να προωθήσουν επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο καθεστώς της περιφερειακής συνοχής. Δηλαδή επενδύσεις που αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές.

Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμο ένα μεγάλο πακέτο υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων πριν ακόμα προχωρήσουμε στις πρώτες προκηρύξεις του επενδυτικού νόμου στα μέσα Μαρτίου.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο, ότι οι τράπεζες αποτελούν τη κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας. Ο τρίτος πυλώνας των δράσεων μας απαντά στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές μας, ώστε αυτές με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στις πρωτοβουλίες μας και να ενισχύσουν τις σκληρά δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μια στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μια συνεργασία που μπορούμε να πούμε ότι απέδωσε καρπούς. Και έφερε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Πετύχαμε αρχικά ένα μεγάλο δάνειο 2 δις ¤ της ΕΤΕΠ για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Επόμενος κύριος στόχος είναι η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕΠ μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Και για αυτό θα μιλήσει πιο αναλυτικά και ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης αμέσως μετά.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Για να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο για τα δάνεια της ΕΤΕΠ προς τις τράπεζες, θα πρέπει οι τράπεζες να δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια του ΕΤΕΑΝ. Να δεσμευτούν δηλαδή ότι θα παρέχουν όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ προς τις επιχειρήσεις.

Με αυτή τη δέσμευση, αποκτά ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία η πρωτοβουλία μας σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους: Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική και εξωστρεφή και καινοτόμο. Οι πρώτες ενδείξεις με την προκήρυξη του διαγωνισμού για το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον» είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: οι τράπεζες υποδέχθηκαν θετικά το νέο αυτό εγχείρημα της συνεπένδυσης σε Ταμεία.

Οι πρωτοβουλίες μας δεν αποτελούν ούτε εξαγγελίες ούτε ασκήσεις επί χάρτου. Είναι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ήδη υλοποιούνται. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της στρατηγικής μας για τις εξαγωγές, την εντατικοποίηση της αποτελεσματικής αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και τη δημιουργία ενός γενναιόδωρου πλέγματος κινήτρων για τη νεανική επιχειρηματικότητας υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο με ένα διπλό και ξεκάθαρο στόχο:

  • Πρώτον, να περιορίσουμε την ύφεση, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό υπόστρωμα ρευστότητας, που με τη σειρά του θα ενθαρρύνει βιώσιμες επενδύσεις.
  • Δεύτερον, να αλλάξουμε την πεπατημένη και τους όρους του παιχνιδιού, και να μπούμε σε μια νέα λογική ανταγωνιστικότητας αποκτώντας επιτέλους αναπτυξιακή ταυτότητα.
  • Πολλοί επικαλούνται την ανάπτυξη ως το βασικό ζητούμενο της εποχής μας. Δεν είναι απλά ζητούμενο. Είναι εθνικό στοίχημα για το 2011 και τα χρόνια που έρχονται. Για αυτό και απαιτείται πανεθνική προσπάθεια και κινητοποίηση, εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτή μας την προσπάθεια, σε αυτήν την εθνική προσπάθεια θα πρέπει και οι τράπεζες, οι παραγωγικοί φορείς, οι άνθρωποι της αγοράς να είστε παρόντες. Να αγκαλιάσετε και να εμπιστευθείτε την προσπάθεια. Να της προσδώσετε κύρος με τη συμμετοχή σας.

Σας καλώ να βάλουμε ξανά μπροστά τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας».


backεπιστροφή



infoepan@mou.gr

801 11 36300

Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Ημερίδα παρουσίασης και διαβούλευσης του πλαισίου στρατηγικής του ΕΠΑνΕΚ -κίνηση
Europe In My Region Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειών στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση των ΠΕΠ

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Jeremie


Ανάπτυξη
Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Χάρτης ιστοχώρου

Στατιστικά στοιχεία ιστοχώρου

Όροι χρήσης

Ομάδα έργου

Υπεύθυνος ιστοχώρου

Γραφείο Πληροφόρησης:
Λεωφ. Μεσογείων 56,
11527, Αθήνα
Τηλ: 801 11 36 300
Fax: 210 74 73 666 ώρες 8 πμ-7.00 μμ
Διάυγεια
Συμβατό με τις προδιαγραφές W3C WAI σε επίπεδο ΑΑ

Πιστοποιημένο από τον οργανισμό TUV

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης