Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
Ακολουθήστε μας
στα κοινωνικά δίκτυα
Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Facebook Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Twitter Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο Linked In Το ΕΠΑΝ ΙΙ στο YouTube
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα Αυξήστε το μέγεθος των γραμμάτων Μειώστε το μέγεθος των γραμμάτων

Εκδηλώσεις


Απολογισμός εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΕΠΑ –ΑΝΕΜ [25/2/2013]


Η «δίψα» του επιχειρηματικού κόσμου για αναπτυξιακά εργαλεία που θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΕΠΑ –ΑΝΕΜ, με στόχο την παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης-τουρισμού- εμπορίου –υπηρεσιών» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η συμμετοχή στην εκδήλωση επιχειρηματιών αλλά και των νέων που τώρα σχεδιάζουν τα πρώτα βήματα στο χώρο του  επιχειρείν ήταν εντυπωσιακή, καθώς το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται «ζεστό» χρήμα για περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. 

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, αναφέρθηκε στις «πρωτοφανείς δοκιμασίες που βιώνουν εδώ και τρία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της χαμηλής ρευστότητας, της μειωμένης ζήτησης και της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης». Πέραν των προφανών συνεπειών, δηλαδή αυξημένων επισφαλειών, παύσης εργασιών και αύξησης της ανεργίας, τα χαρακτηριστικά αυτά –πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ- «δημιουργούν ένα κλίμα απαισιοδοξίας και αντιστρατεύονται κάθε σκέψη για επενδύσεις ημεδαπών ή αλλοδαπών επιχειρηματικών κεφαλαίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, «η πολυπόθητη επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτεί παραγωγικές επενδύσεις ελληνικών και ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και δημόσιες επενδύσεις, καθώς επίσης και ανάπτυξη των εξαγωγών. Προς το παρόν όμως οι φορολογικές επιβαρύνσεις δεν μειώνονται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτο». Γι΄αυτό «στην παρούσα φάση οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ είναι ζωτικής σημασίας, γιατί αποτελούν τη μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία». Μάλιστα ο κ. Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να κινηθούμε τάχιστα», καθώς «καθημερινά βλέπουμε τις επιχειρήσεις να αργοπεθαίνουν και συνεπώς ο χρόνος για την απορρόφηση των κονδυλίων αυτών είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ τα σενάρια εκτόξευσης της ανεργίας που ακούγονται είναι τρομακτικά». Αλλωστε, όπως ο ίδιος τόνισε, «μόνο μέσα από την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας μπορεί η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης».

Γραφείο υποστήριξης των επενδυτών

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ –το περιφερειακό σκέλος του οποίου διαχειρίζονται οι 13 περιφέρειες της χώρας- αποτελεί στην παρούσα φάση το μοναδικό ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι και η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μάλιστα δήλωσε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ –όπως και τα υπόλοιπα αναπτυξιακά εργαλεία- με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία στους νέους φτάνει το 55% στην Κεντρική Μακεδονία. Σκοπός μας, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι να καταστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «πρότυπο ως προς τη φιλικότητα προς τον επιχειρηματία με στόχο την προσέλκυση, στην περιοχή, εγχώριων και ξένων επενδύσεων». Και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Γραφείου υποστήριξης επενδυτών, υπό την αρμοδιότητα και την επίβλεψη του περιφερειάρχη.

Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών» που αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής. Σημειώνεται ότι από χτες, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, άρχισε η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου. Ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) του προγράμματος φθάνει στα 456 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Κεντρική Μακεδονία), ενώ –όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών  Μεταφορών και Δικτύων- οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν εκτιμώνται σε 900 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επίσης να επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.). Για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν  εκτός από ίδιους πόρους να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό όπως επίσης να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη χαμηλότοκων δανείων, κάλυψη εγγυητικών επιστολών, κλπ.

 Παρέχεται επίσης η δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 100% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης, έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: Κτίρια- εγκαταστάσεις, μηχανήµατα - εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές Δαπάνες. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους Μεταποίησης και Τουρισμού και  12 μήνες για το «Εμπόριο -Υπηρεσίες».

Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν υφιστάμενες (δηλ. όσες έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις μέχρι τις 31.12.2011), καθώς και νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις.

 Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι:

-Από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

-Από 20.000 έως 300.000 ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις

-Από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τον τομέα «Εμπόριο - Υπηρεσίες».

 Οι προτάσεις υποβάλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis.

 Επίσης έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για το πρόγραμμα: http://www.antagonistikotita.gr/pep/index.asp όπου έχουν αναρτηθεί ο Οδηγός του Προγράμματος, οι επιλέξιμοι κλάδοι, αναλυτικά τα σημεία ενημέρωσης ανά Περιφέρεια, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ανά την Ελλάδα όπως επίσης και αρχείο με συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις το οποίο ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τυχόν ερωτήσεις / απορίες και να λάβουν απαντήσεις.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ (τηλ. 210 – 6985210) και τους κατά τόπους εταίρους του, (για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, τηλ. 2310 480000, www.e-kepa.gr), στα Επιμελητήρια και τις Συνεταιριστικές; Τράπεζες της Κεντρικής Μακεδονίας και στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (τηλ. 801 11 36300).

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Θωμάς-Φωκίων Αλγιανάκογλου.


Επιστροφή